Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Incident

Albanci kod Peći ubili Srbina, KFOR širi sigurnosnu zonu

barikade na kosovu (1)
AFP/PIXSELL
20.10.2011.
u 08:59

Ubojstvo se dogodilo kad su Srbi htjeli obići svoje kuće i imovinu u Dobrušu.

U Dobruši kod Peći na zapadu Kosova ubijen je jedan, a ranjena su dva Srbina. Policija je, navode agencije, potvrdila da je na njih pucao Albanac iz sela Lukaci. Srbi su krenuli u Dobrušu ne bi li obišli svoje kuće i imovinu te se našli na nišanu susjeda Albanca koji ih je već ranije tražio da prodaju svoje posjede.

Srpsko ministarstvo za Kosovo i Metohiju zatražilo je od međunarodnih snaga da osiguraju osobnu imovinu i sigurnost Srba u pokrajini te dodalo da je indikativno što se incidenti događaju baš kad eskalira kriza na sjeveru Kosova. Tada, tvrde u priopćenju, obvezno počnu incidenti i napadi na Srbe južno od Ibra, s time da nijedan napad nije riješen niti su napadači pritvoreni.

Kosovska vlada osudila je pak ubojstvo Srbina te kazala da je, neovisno o okolnostima u kojima se to dogodilo, taj čin neprihvatljiv i kažnjiv. Svaki čin koji šteti dobroj klimi tolerancije i suradnji među zajednicama je za osudu i neprihvatljiv je, piše u priopćenju.

Uklanjanje barikada

Incident se dogodio u danu kad je bilo iznimno burno na sjeveru Kosova. Naime, francuski pripadnici KFOR-a preuzeli su nadzor nad cestom u blizini graničnog prijelaza Brnjaka na sjeveru Kosova, na granici sa Srbijom te su počeli uklanjati barikade. Pritom su se služili suzavcem, a u akciji koja je počela u noći sa srijede na četvrtak te, prema srbijanskim agencijama, ozlijeđena su 22 Srbina i osam pripadnika KFOR-a. KFOR je, naime, proširio sigurnosnu zonu oko graničnog prijelaza Brnjaka preko “linija barikada”. Granični prijelaz ujutro je otvoren za promet. KFOR i Euleks uklonili su barikade u blizini prijelaza Brnjak, na sjeveru Kosova, i postavili kontrolne punktove za provjeru vozila, priopćeno je iz misije Europske unije.

Premijer Kosova Hashim Thaçi ocijenio je da je KFOR-ova akcija u skladu s opredjeljenjem institucija Kosova za vladavinu reda i zakona, stvaranje mira, integracije i održivog ekonomskog razvoja na sjeveru zemlje.

– Pozivamo sve naše građane na mir, na punu suradnju, jer je ovo u interesu samih građana tog dijela Kosova, u interesu otvaranja razvojne perspektive, mirnog i sigurnog života i otvaranja novih radnih mjesta i povećanja stranih investicija na sjeveru – piše u priopćenju.

Osuda nasilja

Kosovski premijer istaknuo je da vlada jako cijeni stalno opredjeljenje KFOR-a i Euleksa da u okviru mandata ostvaruju obveze na uspostavljanju zakonitosti i ustavnosti u sjevernom dijelu Kosova. Uime kosovske vlade osudio je nasilje nad vojnicima KFOR-a od kriminalnih struktura i istaknuo da eskalacija nasilja nije ni u čijem interesu. Europska unija podupire napore KFOR-a, uz potporu Euleksa, za uspostavljanje slobode kretanja na sjeveru Kosova, i “poziva sve strane da ostanu smirene i izbjegnu nasilje”, izjavila je glasnogovornica u Europskoj komisiji Maja Kocijančič.

Komentara 369

Avatar WindFucker
WindFucker
13:47 20.10.2011.

Da li netko zna je li Miralem Sulejmani Srbin ili Kosovar?

OB
-obrisani-
13:51 20.10.2011.

pijaco sema osim onih prek drine heheheehe

Avatar cobra1704
cobra1704
12:54 20.10.2011.

ja govorim za vrijeme kralja Tomislava....što znaći puno prije 1941 godine....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije