Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nedjeljom U 2

Kerum: Moji problemi počeli su kad sam rekao da ne bi Srbina za zeta

'23.12.2011., Zagreb - Na danasnjoj sjednici Sabora RH prva tocka dnevnog reda je izbor nove Vlade. Zeljko Kerum cita Vjesnik. Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
'Patrik Macek/PIXSELL'
16.09.2012.
u 14:01

Prijatelji i poznanici koji su Srbi su mi zamjerili moje izjave, ali to je moje mišljenje i mišljenje većine Hrvata samo ga oni ne mogu izreći, objasnio je Kerum

Bilo je ljeto i možda sam promijenio način funkcioniranja. Da bi me se slikalo treba se ustat u 6 sati i čekat me, ali eto. Promijenio sam način rada, nisam toliko u javnosti, a ako nisam fizički prisutan ne znači da nisam obavješten o svemu što se događa u Splitu, a tako i privatno. U gradske prostorije dolazim po potrebi, a u gradu se i tako ne događa ništa za što treba moja odluka. Situacija u gradu je loša kao i u cijeloj Hrvatskoj - kazao je Željko Kerum koji je odlučio u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom U 2 prvi put nakon dva mjeseca izbivanja iz medija ispričati što se zapravo događa u Splitu i gdje je nestao.

"U Saboru sam samo da dižem ruku"

Splitski gradonačelnik kazao je kako je u Splitu sve zamrlo te kako nema o čemu u gradu odlučivati, a razmišljao je često što napraviti i je li kukavički to što se ne pojavljuje u skupštini.

- Nije istina da se ne pojavljujem, potpuno sam dostupan, ali nema niti jednog velikog projekta koji iziskuje moju prisutnost kad to mogu odraditi pročelnici - naglasio je Kerum.

Prihodi grada Splita manji su zbog smanjenja doprinosa, a ije grad u tako lošoj poziciji kako to mediji prikazuju, tvrdi splitski gradonačelnik, a grad je jači od države, smatra, te ima potencijala, ali ne može se zadužiti bez dopuštenja Vlade.

- Pokušao sam ja u Saboru pričati o tome, ali ne možete u Saboru pričati kad hoćete i ako hoćete. Što ću ja raspravljati o zdravstvu i školstvu kad nema potrebe. Ja mogu amo sjedit i dignuti ruku eventualno kad treba - objasnio je Stankoviću Kerum te naglasio kako mu nije dosadnou Saboru, ali kako on i tako svojim prisutstvom u Saboru ne može pridonijeti promjenama.

"Hypo me blokirao jer želi hotel Marjan"

Priznaje Kerum da je napravio nekoliko grešaka u životu, ali sve te pogreške ovise o okolnostima.  - Nisam očekivao da će okolnosti u posljednje četiri godine biti ovako loše, a onda se rade greške. Loša okolnost je što sam ušao u politiku, i nisam znao da je moguće da idem tako daleko i imam toliko utjecaja, ali sada je tako kako je, neću se opravdavati - objasnio je Kerum.

- Moji poslovni problemi su ti što je moja matična firma Kerum grupa bila glavni jamac za kredit za hotel Marjan i kada je Hypo banka blokirala jamca blokirala je Kerum grupu. To značči ili da imaju kupca za hotel ili ga žele preuzeti i žele kupiti građevinu vrijednu 150 milijuna eura za ništa. Isto tako neki sitni dobavljači su poslali ovrhu da bi naplatili 100 ili 200tisuća kuna, a kroz 20 godina rada smo im platili milijune. Platili smo im 95 posto dugova, i sad su nam sjeli na račun, a nitko od njih nam ne želi dati rabat na osnovu dugogodišnjeg poslovanja - osvrnu se na poslovne neprilike splitski gradonačelnik koji je dodao i kako je Kerum grupa prodala neke trgovine Kerum trgovinama, prodala robu i radnike, a svim dobavljačima koji su bili korektni Kerum trgovine su preuzele dug i plaćaju sve što je potrebno.

Svi vjerovnici koji misle da su vjerovnici i da im Kerum d.o.o. nešto duguje neka to dokažu na sudu i neka se tim putem naplate, poručio je suradnicima Kerum, i priznao kakoje u poslovnim problemima, ali kako on ima nekretnine koje uvelike povećavaju njegov kapital. - Znam za koje vrijednosti bi dao svoje nekretnine, i ne bih htio da se prodaju zbog stečaja, ali i u tom najgorem slučaju iz njih se svi mogu namiriti. Jedini koji se neće namiriti sam ja, a ako se, slučajno, sutra proda hotel Marjan koji ima 54.000 kvadrata opet će Kerum biti ono št je i bija i ovi koji se naslađuju će zašutiti - objasnio je Kerum.

"Živim uredno, aostalo izmišljaju mediji"

Nudili su meni milijune i mogao sam ih sada imati, a moja greška je bila što kada sam došao u situaciju da firma nije likvidna iz osnovnog biznisa počeo prodavti trgovine kako bi servisirao i ulagao u nekretnine koje sam trebao staviti sastrane, priznao je splitski gradonačelnik te dodao kako je njegova sestra Nevenka navikla poslovati u normalnim uvjetima, a on i nije osoba koju se baš može upozoriti jer odlučuje sam.

- Nema crnog scenarija. Crni scenarij bi bio da ne možemo isplaćivati dugove, da nas blokiraju. a crni scenarij može biti samo za mene jer sam imao kapital 300 milijuna eura, a može mi se dogoditi da ga izgubim - naglasio je Kerum.

Što se tiče vođenja neurednog života Kerum je siguran kako bi mediji već objavili fotografije njega u eventualnom noćnom životu. - Mene prate fotografi i kako me onda nisu snimili do sada utom neurednom životu. Ja živim uredno, a ostalo su izmišljotine medija - objašnjava Kerum.

"O firmi odlučujem ja, ne moja sestra"

- Ja sam svoju firmu sam stvorio i mogu s njom učiniti što hoću. Moja sestra je navikla radit u uređenoj firmi, odličan je knjigovođa, ali sada je redovno u Saboru i ima previše obveza i zato više nema obaveza u firmi i ne odlučuje o ničemu, a i kad je odlučivala moja je ipak bila zadnja. Moja sestra je moja sestra i ja sam njezin brat, i mi ćemo uvijek bit brat i sestra - opisao je ulogu svoje sestre Nevenke splitski gradonačelnik u svojoj kompaniji.

Splitski gradonačelnik naglasio je kako mu nema kraja jer dok ima zdrvlja on se neće predati. - Djeca su mi najveće blago i svejedno mi je vozio Ferrafia ili Passata, došlo je takvo vrijeme. Ferrarija sam vozio jer se tada moglo, nisam se pravio važan, a sad je malo drugačije - naglasio je Kerum.

Bilo bi lijepo da Split ima kip Isusa, ali to je zahtjevan projekt, objasnio je Kerum razlog odustajanja od ideje izgradnje velikog kipa Isusa Krista iznad Splita.

- Ne bira netko tkoima kćer zeta, nego ga bira kćer. Moji prijatelji i poznanici koji su pravoslavci ili Srbi su mi zamjerili i naglasili kako nisam trebao reći da ne bih nikad Srbina za zeta i kako Srbi moraju znati gdje im je mjesto, ali to je moje mišljenje. I tako mišljenje ima većina Hrvata, ali se to ne usudi reći - kazao je Kerum te naglasio kako je to što je kazao izazvalo poslovne probleme jer je prije Drugog svjetskog rata najjača banka u Hrvatskoj bila Srpska banka, a i svaki čovijek koji radi zna da Srbi imaju najveći utjecaj na banke u Hrvatskoj.

- Kroz povijest smo se svađali i zašto onda forsirati nešto. Ja sam samo rekao ono što većina misli, ali nije u mogućnosti to izreći - smatra Kerum te dodaje da Srbi imaju utjecaj u svijetu, a pogotovo u medijima jer novinari trebaju biti realni. Ako novinari, tvrdi Kerum, njega mrze zato što voli Hrvatsku to je problem tih novinara, a ne njegov problem, a vidi se da mediji imaju takvih problem jer se iz dana u dan vidi tko i što piše.

Splitski gradonačelnik smatra kako je dobro što je Vlada sačuvala kreditni rejting iako mu nije jasno kako mu je to pošlo za rukom jer su u velikim problemima, a da zna način na koji su to učinili možda bi i njegovo poslovanje krenulo na bolje

 

 

Ključne riječi

Komentara 470

WU
wuk11
22:50 16.09.2012.

16.09.2012. u 22:46h Baroso je napisao/la: Pustite Keruma na miru, bavite se Milanovićem, Čačićem, Mimicom, ... i njihovim "biserima". Koji jad su napravili od Hrvatske.. . hehehe zaboravila si Sanadera Nevenka dosadna si idi spavati

OB
-obrisani-
22:54 16.09.2012.

Pustite Keruma na miru, bavite se Milanovićem, Čačićem, Mimicom, ... i njihovim "biserima". Koji jad su napravili od Hrvatske.. . .

OB
-obrisani-
20:19 16.09.2012.

kerum nije sam

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije