Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trgovačko carstvo

Todorić dobiva dućane, a Kerumu ostaje samo ime?!

\'16.07.2010., Split - Svecano otvorenje novog velikog Super Konzuma na Sirobuji. Ante Todoric, Zeljko Kerum.  Photo: Nino Strmotic/PIXSELL\'
Nino Strmotić/PIXSELL
23.12.2010.
u 14:19

Konzum je u priopćenju Zagrebačkoj burzi potvrdio da pregovara s Kerumom o dugoročnom zakupu trgovina

Iako je prodaja Kerum trgovine Ivici Todoriću u hrvatskim poslovnim krugovima doživljavana kao već gotova stvar, a s time su se, navodno, pomirili i u Narodnom trgovačkom lancu NTL, kojemu je splitski gradonačelnik i jedan od najmoćnijih dalmatinskih poduzetnika prvome morao ponuditi svoje carstvo na prodaju, Željko Kerum u javnost odašilje nove kontroverzije.

Poštovanje Agrokoru

I to nakon što je Konzum u priopćenju Zagrebačkoj burzi potvrdio kako dvije tvrtke pregovaraju o sklapanju sporazuma o dugoročnom zakupu trgovina Keruma d.o.o.

– Konzum, odnosno Agrokor, velika je hrvatska tvrtka koja i u ovoj kriznoj situaciji znatno pridonosi hrvatskom društvu, samim time što plaća, i to puno, doprinose i sve ostalo. Ja ih poštujem, ali Kerum trgovina nije na prodaju. Neće se prodati! – izjavio je Željko Kerum u stanci sjednice Gradskog vijeća, demantirajući kako Agrokor kupuje njegovu tvrtku.

No to je s jedne strane i točno, zna li se da Konzum u potencijalnoj akviziciji ne bi ni preuzeo Kerum kao trgovački brend, koji je, kako on sam tvrdi, stvarao 21 godinu te najavljivao da trgovinu neće prodati ispod 200 milijuna eura. Todorićev koncern, naime, Kerumove trgovine, a možda i ne sve, planira uzeti u dugoročni najam, baš kao što je Mercator učinio s Getroom, s iznimkom da i dalje razvija taj brend kao lanac i novi format za kupce niže platežne moći. Spomenutom transakcijom Konzum bi, nagađa se, uzeo u najam 83 prodavaonice koje su u 2009. ostvarile promet u vrijednosti 1,1 milijardu kuna zajedno s radnicima i dobavljačima, dok bi Kerum zadržao poslovne prostore i samo ime Kerum trgovine, za koju tvrdi da dobro posluje i ne prodaje je.

– Nastojat ću da tu trgovinu ne prodaju ni oni koji je od mene naslijede, nego da je razvijaju – zaključio je Kerum u stanci sjednice Gradskog vijeća.

Konzumu 28% udjela

U svakom slučaju, dugoročni najam Kerumovih trgovina, za koje je malo vjerojatno da će u Todorićevu portfelju nastaviti poslovati pod Kerumovim imenom, ili njihova prodaja temeljito se pripremaju.

Agrokor je već obavio dubinsko snimanje tvrke, a navodno se svakodnevno od 8 do 20 sati pred Kerumovim trgovinama snimao i promet, da bi se dan prije i AZTN-u dostavila prenotifikacija koncentracije poduzetnika Konzum/Kerum, koji bi im, ako nema pretjerane koncentracije na tržištu, trebao dati zeleno svjetlo za daljnje korake. Preuzimanjem Kerumovih trgovina Todorić bi, podsjetimo, povećao svoj tržišni udjel na oko 28 posto.

Lanjski Kerumov dio kolača na tržištu proljetos je već smanjen prodajom trgovina južno od Metkovića splitskom Tommyju, za što je njegov vlasnik Tomislav Mamić Kerumu navodno platio 20 milijuna eura.

Komentara 3

OB
-obrisani-
16:07 23.12.2010.

Pustite vi Sanadera i dođite igrati erepublik,igra je dobra simulacija RL-a samo za razliku od svađa i prepirki ovdje smo svi dobra ekipai borimo se za istu stvar a to je bolja Hrvatska u igrici,Igrica je besplatna a možeš se i ti regat klikom na ovaj link http://www.erepublik.com/en/referrer/mastersoblo imamo problem jer smo pod napadom Srbije koja je napala nas i is nase saveznike u igrici Bosance.Stoga bih molio da se regate na igricu iz razloga sto Bosna samo što je nema na karti a mi imamo samo 7 tisuća igrača dok Srbi ,Mađari i Slovenci zajedno oko 25 tisuća ( oni su u savezu) osim borbe za svoju hrvatsku možeš pisat novine,biti predsjednik republike,biti ministar , ambasador,ekonomist, biznismen i još puno drugih stvari dođi i pomozi nam

Avatar atrpimir
atrpimir
17:16 23.12.2010.

Možda agrokoru porastu kakve dionice zbog ovog ili ?

OB
-obrisani-
07:53 24.12.2010.

Hebali vas \"dućani\" da vas hebali. Zar se na Politološkom više ne uči književni hrvatski jezik? Ili se više ne zapošljavaju diplomirani novinari?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije