Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OČAJNI RODITELJI

Kćer 90 postotni invalid, zašto joj ne mogu biti njegovatelj?!

lana
Foto: Dragutin Šantoši - Večernji list
1/4
15.09.2012.
u 13:02

Djevojčica boluje od cerebralne paralize, strabizma i epilepsije i 90 postotni je invalid s trajnim posljedicama, a u Centru smatraju da nema dovoljno teških bolesti

ČAČINCI – \'Javno pitam ministricu socijalne politike i mladih gospođu Milanku Opačić zašto ja ne mogu biti njegovateljica svome teško bolesnom djetetu kada se gotovo 24 sata, zbog njenih zdravstvenih potreba,  ne mogu odvojiti od nje? Kakav je to zakon koji majkama - njegovateljicama proglašava majke koje zapuštaju svoju djecu ili čija se djeca, više od 10 sati dnevno nalaze u raznim ustanovama, a ne s majkama? Moje je dijete teško bolesno, nikada neću moći zasnovati radni odnos, jer bez moje pomoći ne može normalno živjeti, a u Centru za socijalnu skrb mi kažu da moja Lana ima premalo teških bolesti da bi mi se priznao status majke njegovateljice, kaže majka Ljubica Blagajac koja, osim za dijete, nema vremena za druge osobne životne potrebe.  

Djevojčica je potpuno ovisna o drugoj osobi

Kada su krajem kolovoza ove godine Nenad i Ljubica Blagajac, roditelji teško bolesne kćeri Lane (11), 90-postotno invalidne osobe, od Centra za socijalnu skrb Slatina, Podružnica Orahovica, dobili Rješenje kojim se odbija njihov zahtjev za priznavanje prava majci Ljubici na status roditelja njegovatelja, mislili su da se radi o pogrešci. Samo dva mjeseca ranije članovi prvostupanjskog tijela vještačenja i stručnjaci s liste stručnjaka Centra za socijalnu skrb u Virovitici obavili su vještačenje nad djevojčicom potvrdivši kako je djevojčica u potpunosti ovisna o skrbi i liječenju od strane druge osobe.

Terapije je pokrenule 

-Od dana njenog rođenja ne odvajam se od Lane koja gotovo ništa ne može učiniti bez moje ili tuđe pomoći. Nakon rođenja trebalo nam je više od godinu dana da uvjerimo liječnike da s Lanom nije nešto u redu. Višegodišnjom terapijom i vježbom uspjeli smo ju pokrenuti, krenula je u školu po posebnom programu. No i kada je u školi ja sam u \'pripravnosti\', jer me često pozivaju zbog njenih potreba. Odbijenica me je šokirala, jer znam slučajeve djece u ovom i susjednom selu, koja su manje invalidna, a čijim je majkama država priznala status roditelja njegovatelja, ogorčena je Ljubica Blagajac.

Liječnici tvrde da Lana ima teške i trajne promjene u zdravstvenom stanju

Djevojčica  boluje od cerebralne paralize, strabizma i epilepsije, te nekih drugih bolesti. Podprosječnih je intelektualnih sposobnosti, nije samostalno pokretna, hoda uz pomoć druge osobe ili hodalice, a koristi i invalidska kolica... U trećem vještačenju liječnici su potvrdili da je djevojčica teški invalid, s teškim i trajnim promjenama u zdravstvenom stanju, te da postoji potreba individualnog rada u provođenju psihosocijalne rehabilitacije i potpore u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Novo vještačenje tek za 4 godine

Obitelj živi od 3.000 kuna primanja supruga Nenada koje je opterećeno kreditima, te 2.100 kuna invalidnine za dijete. Dobivanje statusa roditelja njegovatelja popravilo bi financijsku situaciju u obitelji koja ionako svaku drugu kunu troši na rehabilitaciju kćeri Lane. Bez stalne pomoći obitelji obitelj Blagajac bila bi u još težoj socijalnoj situaciji. U Rješenju Centar za skrb predlaže da se djevojčica ponovo vještači, ali tek za 4 godine, kada navršeni 15 godina života. Do tada bi svakodnevne muke i financijske teškoće teškog zdravstvenog stanja svoje kćeri i dalje trebali plaćati siromašni roditelji koji na svojim plećima ionako nose pretešku sudbinu. 

Ključne riječi

Komentara 2

SS
..smijmo se.
15:25 15.09.2012.

Šta ona zna šta je dijete, ona je "političarka", . ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha,

OG
Oger
20:31 15.09.2012.

15.09.2012. u 15:25h ..smijmo se. je napisao/la: Šta ona zna šta je dijete, ona je "političarka", ------------------------------------------------------------------ Daj tope skuliraj se. I obrati se onima u Orahovici. Zar Opacic mora znati napamet svaki pojedini slucaj?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije