Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
javni red i mir

Kazne za prostituciju: 
I uličarka i klijent platit će 4000 – 10.000 kuna

'prostitucija'
'Photoshop'
Autor
Ivanka Toma
04.10.2012.
u 09:35

Lokalne vlasti moraju postaviti obavijest na mjesta pod nadzorom, a za snimanje ulice s balkona kazna je od 5000 do 15.000 kuna

Za tzv. uličnu prostituciju uskoro se više neće kažnjavati samo “uličarke”, nego i mušterije. Posebna kazna bit će samo za nuđenje, odnosno traženje usluge – i to 1000 do 5000 kn – a ako se seks za novac i realizira, onda se dama, kao i klijent, kažnjavaju sa 4000 do 10.000 kuna.

To je tek jedna od novosti koju sadrži prijedlog izmjena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Aktualni propis preuzet je iz socijalističke Jugoslavije, uz samo manje izmjene 1994., otkad se više nije mijenjao. Zakon treba aktualizirati, a jedno od područja koje se želi osuvremeniti jest i prekršaj za prostituciju. Do sada se kažnjavalo samo bavljenje uličnom prostitucijom, a ubuduće bi se sankcionirala svaka ponuda i realizacija spolnog odnosa za novac na javnome mjestu. Bitna promjena koja bi trebala smanjiti takvo što kažnjavanje je onoga tko nudi, ali i onoga tko traži seksualnu uslugu.

Stop neredima

Novost koja se uvodi u zakon odnosi se i na snimanje, odnosno videonadzor javnih prostora. Zakonom bi se tijelima lokalne samouprave dalo da odrede na kojim će se javnim mjestima provoditi videonadzor (podrazumijeva se da će to biti trgovi, parkovi te prostori na kojima su učestaliji neredi). No, pritom lokalna tijela vlasti moraju postaviti vidljive oznake i upozorenja da se prostor snima, a k tome se propisuje čuvanje snimki trideset dana i po potrebi ih moraju ustupiti tijelima kaznenog progona. S druge strane, izmjenama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira predviđa se kažnjavanje onih koji neovlašteno sami snimaju i tako nadziru javna mjesta. Tako onaj tko na svoj balkon postavi kameru i snima zbivanja na ulici može biti kažnjen s 5000 do 15.000 kuna. Kaznit će se i odgovorna osoba u tijelu lokalne vlasti koja propusti staviti obavijest i upozorenje da je javna površina pod nadzorom.

Posebna i važna odredba odnosi se na prekršaj kojim se dodatno osnažuju odredbe Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, ali i norme Kaznenog zakona. Riječ je o svim oblicima prekršaja počinjenima u sastavu grupe kao kvalificiranom obliku ponašanja. Za prekršaj počinjen u grupi novčana kazna je dvostruko veća nego kad ga čini pojedinac, a prijeti i zatvor do 90 dana. Također se posebno, i to po istom modelu dvostruke kazne ili zatvorom do 90 dana kažnjava prikrivanje identiteta skrivanjem pod fantomkom ili na koji drugi način. Jednaka pravila vrijede i ako je prekršaj počinjen zbog rasne, spolne ili vjerske pripadnosti, ili zbog izražavanja spolnog identiteta.

Sankcije i za širenje smrada

Zakon predviđa i paletu prekršaja kojima bi se trebao osigurati miran život građana. Riječ je o sankcioniranju puštanja glasne glazbe, posebno nakon 22 sata, zvonjave i lupanja po vratima radi raspačavanja letaka, stavljanja (namjernog ili slučajnog) prepreka na javne prostore kojima se ometa slobodno kretanje, emisija neugodnih mirisa (paljenje guma ili širenje kakvog drugog smrada), pa do toga da će se kazniti osoba koja na javnome mjestu daje alkohol nekome tko je već u vidno pijanom stanju ili djetetu. Kažnjavat će se i pijanci koji teturaju, povraćaju ili uriniraju na javnim mjestima.

Posebna su nedjela prekršaja protiv javnog reda i mira koja se odnose na zaštitu policajaca i drugih službenih osoba. Sankcionira se njihovo podcjenjivanje te odbijanje izvršavanja naredbi. Predviđa se i kažnjavanje lažnih dojava kojima je cilj sprječavanje ili ometanje rada javnih tijela.

>>Spavale sa 355.000 muškaraca tijekom 50 godina prostitucije!

Komentara 38

JU
just4
09:50 04.10.2012.

u zemlji gdje nedostaje 130 000 žena mlađe populacije ludost je braniti prostituciju. što očekuju da muškarci postanu gej. negirati činjenice nema smisla.

Avatar bambam
bambam
09:56 04.10.2012.

Prostituciju treba legalizirati... sve ostalo je samo licemjerno moraliziranje.

NJ
Noćni jahač
09:46 04.10.2012.

Zaboravili su dodati zakone protiv pogrešnog razmišljanja...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije