Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bivši premijer u Nu2

Kaže li Sanader samo riječ o slučajevima, ide u Remetinec

'11.01.2012., Zagreb - Nakon gotovo mjesec dana stanke, nstavlja se sudjenje Ivi Sanaderu za aferu Hypo i Ina - MOL. Photo: Antonio Bronic/PIXSELL'
'Antonio Bronic/PIXSELL'
Autor
Ivanka Toma
26.09.2012.
u 09:32

O čemu će govoriti? Iz odvjetničkih se krugova čuje da bi mogao ozbiljno napasti Mladena Bajića

Najpoznatiji hrvatski optuženik, bivši premijer i bivši predsjednik HDZ-a Ivo Sanader u nedjelju se na velika vrata vraća na medijsku scenu. U 501. HTV-ovoj emisiji “Nedjeljom u dva” ugostit će ga Aleksandar Stanković.

Gost i prve emisije

– Kao šef oporbe Sanader je bio gost prve emisije, a sada će ponovno gostovati u 501. – kaže Stanković i dodaje da, unatoč tome što je nedavno (i to u slučaju Planinska) protiv bivšeg premijera podignuta i peta optužnica, a suđenje po optužnicama u slučaju Hypo te Ina – MOL mu je pri kraju, nijedan kazneni predmet neće biti tema razgovora. “Mi kao televizija smijemo izvještavati o kaznenim postupcima, ali ih ne smijemo komentirati”, kaže Stanković te dodaje da je Sanader “bio premijer u dva mandata i sigurno ima štošta reći”. Stanković procjenjuje da je gostovanje bivšeg premijera u njegovoj emisiji tek uvod u Sanaderove medijske nastupe. Iz odvjetničkih se, pak, krugova čuje da bi Sanader mogao opasno napasti glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

Što je povod prekidu Sanaderove medijske šutnje, može se samo nagađati, no izvjesno je da bi u slučaju da išta kaže o bilo kojem kaznenom postupku sam sebe vratio u istražni zatvor. Naime, kako nam je objašnjeno na Županijskom sudu u Zagrebu, Sanader je u prosincu prošle godine pušten iz istražnog zatvora uz stroge uvjete. Određene su mu mjere opreza oduzimanja putovnice i zabrana napuštanja Zagreba kao mjesta prebivališta te jamčevina u iznosu od 12,4 milijuna kuna. Usto, naloženo mu je da na slobodi ničim ne smije ometati kazneni postupak. Ako bi gostovanjem na televiziji govorio o bilo kojem kaznenom postupku i pritom komentirao optužbe, suce ili slučajno govorio da svjedoci iznose neistine protiv njega, sve bi se to moglo shvatiti kao pokušaj utjecaja na sudski postupak, odnosno njegovo ometanje. To bi pak za Sanadera značilo jednosmjernu kartu za remetinečki zatvor.

No, stvari se mogu promatrati i iz drugog kuta. Očekuje se, naime, da već početkom studenog bude donesena prva presuda protiv Sanadera. Sudac Ivan Turudić privodi kraju suđenje za objedinjene optužnice u predmetima Hypo (Sanader je optužen da je devedesetih kao zamjenik ministra vanjskih poslova od Hypo banke uzeo nezakonitu proviziju od 3,6 milijuna kuna od kredita za gradnju veleposlanstava) i za optužnicu Ina – MOL (tereti ga se da je za 10 milijuna eura MOL-u prepustio upravljačka prava nad Inom). Donese li Turudić osuđujuću presudu i izrekne li Sanaderu kaznu zatvora dulju od 5 godina (što je, s obzirom na težinu optužbi i dva predmeta, vrlo izvjesno), bivši premijer automatski ide u istražni zatvor.

I Berlusconi bio na TV-u

Gledano logikom ovakvog mogućeg raspleta, možda je, još do prije nekoliko godina najmoćniji čovjek u državi, procijenio kako mu je ostalo samo mjesec dana vremena da nešto kaže, eventualno se obračuna s političkim protivnicima i pokuša popraviti svoju sliku u javnosti. Ako je posrijedi takva računica, moglo bi biti i više nego zanimljivo čuti što Sanader misli o aktualnim zbivanjima u HDZ-u, od Karamarkova zaokreta politike stranke s centra na krajnju desnicu, o smjenama u stranci, obračunima s Jadrankom Kosor...

– Trenutačno je Ivo Sanader optuženik. Dakle, do pravomoćne presude on je pred zakonom nevin – kaže o njegovu gostovanju na HTV-u v.d. urednica Informativnog programa Sanja Mikleušević Pavić. Podsjeća na slučajeve europske prakse i ističe primjer susjedne Italije i njihova bivšeg premijera Berlusconija. – On je, iako optuženik u više sudskih procesa za korupciju pa čak i za maloljetničku prostituciju, intervjue dao svim važnijim elektroničkim i tiskanim medijima. I to ne samo talijanskim već i svjetskim – kaže Mikleušević Pavić.

>>Mikulić: Dao sam novac HDZ-u jer je Sanader bio pozitivna promjena

Komentara 230

Avatar fredi
fredi
09:45 26.09.2012.

Poštovani novinaru, da ste gledali jučerašnji Dnevnik 3 na HTV-u ili da ste barem dobro proučili materiju o kojoj nagađate, shvatili biste koliko ste besmislica u ovom članku napisali. Odvjetnica Alaburić je jučer sve prekrasno objasnila. Da se razumijemo, protivv sam da se Sanaderu daje sat vremena medijskog prostora na javnoj televiziji. A glupava pitanja urednika jučerašnjeg Dnevnika 3 gosp. Gjeneru poput "pa zar vas ne zanima što Sanader misli o Karamarku ili Vladi ili ....". UOPĆE me NE ZANIMA što Sanader misli. I misli li uopće.

Avatar Marko232
Marko232
09:46 26.09.2012.

Sanader. Meni je potpuno svejedno kaj bude s tobom. Ma čak ču podržat da te puste na miru ako napraviš samo jednu stvar ža hrvatske građane. Priznaj gospodine da su Mađari dali torbu novca za ugovor s inom. Time mađarii gube parnicu i sadašnji ugovor kojim su mađari glavni, postaje ništavan. Gospodine, to napravite ako želite dobro hrvatskim građanima.

PA
parasa
09:45 26.09.2012.

........HTV-ovoj emisiji “Nedjeljom u dva” ugostit će ga Aleksandar Stanković.......... _________ Hm, zašto baš ALEKSANDAR STANKOVIĆ????????? imali možda kakav Tomislav Jelačić?????????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije