Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skup u Russelsheimu

Karamarko i Merkel razgovarali o sankcijama RH zbog 'lex Perković'

karamarko, merkel (1)
17.09.2013.
u 22:26

Karamarko i Merkel imali su i sastanak, a šef HZ-a održao je govor te pozvao Hrvate u Njemačkoj da na izborima glasuju za CDU.

Nakon što je premijer Zoran Milanović odgovorio na najave sankcija koje su pristigle iz Bruxellesa, šef HDZ-a Tomislav Karamarko sastao se večeras s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel na predizbornom skupu CDU-a u Russelsheimu.

Spriječiti sankcije RH

Karamarko je na skupu CDU-a, budući da su obje stranke članice Europske pučke stranke, održao govor te pozvao Hrvate u Njemačkoj da izborima glasuju za CDU. Karamarko i Merkel održali su i sastanak, a navodno je bilo govora i o sankcijama RH zbog “lex Perković”.

Neslužbeno doznajemo da je Karamarko zatražio od Merkel da pokuša spriječiti sankcije Hrvatskoj, ali službenu potvrdu HDZ-a za tu informaciju nismo dobili.

Njemačka tražila izručenje Perkovića

Podsjetimo, upravo je Njemačka zemlja koja je zatražila izručenje Josipa Perkovića a, nakon što je zbog promjene zakona izbila afera uoči proslave ulaska RH u EU, Merkel se nije pojavila na slavlju u Zagrebu. Iako su mnogi njen potez tumačili kao svojevrsnu kaznu Hrvatskoj i poruku Milanovićevoj vladi, kancelarka je odsustvo opravdala izborima u Njemačkoj.

Dok se premijer jučer suzdržao od komentiranja uvođenja sankcija koje je zbog nepoštovanja europskog uhidbenog naloga najavila Viviane Reding, Karamarko je iskoristio priliku i ponovno prozvao Vladu.

'Ovo je bacanje ljage na Hrvatsku'

– Ovo nije samo bacanje ljage na Hrvatsku kao zemlju u koju se ne može imati povjerenja, ovo će i materijalno oštetiti Hrvatsku. Neozbiljna vlada, neozbiljan premijer, ozbiljni problemi za RH. Rekao sam, vlade prolaze, ova će vlada brzo proći i otići, ali ostavila je i ostavit će jedan neugodan pečat, hipoteku, a rekao bih i materijalne probleme našoj zemlji – kazao je šef HDZ-a, a dan poslije stigle su i reakcije iz Banskih dvora i Sabora.

Milanović ne popušta

– Hrvatska je država, Hrvatskom nitko neće brisati pod, Hrvatska nije ptičji rezervat – rekao je premijer Zoran Milanović i dodao kako pritiscima povjerenice Viviane Reding neće popustiti niti pedlja. Reding je optužio da na sukobu s RH pokušava izgraditi put prema sedmom mandatu u Europskoj komisiji.

Premijer je i kazao da će Vlada na idućoj sjednici izmijeniti sporni “lex Perković“, ali ne onako kako želi EK. Dakle, Hrvatska će europski uhidbeni nalog početi primjenjivati tek nakon 15. srpnja 2014 godine.

– To nije moja privatna igra, to je stav cijele Vlade. Dopuštam mogućnost da smo nešto pogrešno prenijeli, ali prema tadašnjoj verziji teksta (koji se tiče europskog uhidbenog naloga) mi smo u potpunosti usklađeni. Spreman sam za razgovor s EK i za eventualne korekcije – rekao je premijer i dodao da nije istina da je EK donijela odluku o kažnjavanju Hrvatske.

Istaknuo je i da Hrvatska poštuje europski uhidbeni nalog te da je do sada izručila više od 30 građana, ali da inzistira na “lex Perković” jer je to hrvatsko unutarnje političko pitanje.

>>Nema kontriranja, SDP je stranka poslušnika

>>Vesna Pusić o najavi sankcija: Vjerujem da ćemo to riješiti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije