Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vođa oporbe

Karamarko: Srbija je agresor i mora se s time suočiti

'19.10.2012., Trg zrtava fasizma 4, Zagreb - Celnici HDZ-a na konferenciji za novinare u sredisnjici stranke odbacili optuzbe da rade protiv ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Tomislav Karamarko.  Phot
'Patrik Macek/PIXSELL'
21.11.2012.
u 13:56

Neka objave listu onih koji su 25. lipnja 1991. izišli iz Sabora kada se recimo izglasavala hrvatska neovisnost.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko smatra da će se objavom Registra branitelja opet stvoriti "jedna medijska zabava, pa će susjed tužiti susjeda da ne smije biti na toj listi."

– Mislim da to nije dobro. Država ima mehanizme da otkrije, da nađe, da naprosto detektira lažne branitelje i mislim da takve liste treba objavljivati, a ne ovo. Čemu to služi?! A ratni put i pripadnost nekoj brigadi u nekim državama spadaju u sferu vojne tajne – tvrdi Karamarko te komentira i tvrdnje brojnih udruga branitelja koje misle da je loše to objaviti jer će mnogi branitelji imati neugodnosti.

– Moguće, moguće je da mnogi mogu imati neugodnosti. To je suluda stvar. Najprije su objavljivali popis poreznih dužnika, dakle zabavljali medije i naciju, sada objavljuju branitelje, ne znam koga će još. Neka objave listu onih koji su 25. lipnja 1991. izišli iz Sabora kada se, recimo, izglasavala hrvatska neovisnost. Ajmo vidjet tko su ti ljudi. Neka objave svoje članove koji su bili članovi SK Pokreta za Jugoslaviju. I to bi bilo zanimljivo vidjeti. Možemo zabavljati medije, ali kamo to sve skupa vodi. Nikamo – uvjeren je predsjednik HDZ-a.

>>Burić: Objavite i popis aboliranih sudionika velikosrpske agresije

Novinari su komentirali i jučerašnje obrazloženje suca Ivana Turudića u kojem se, između ostalog, iako se sudilo Ivi Sanaderu, spominje moguća odgovornost vrha stranke i cijelog HDZ-a, pa ih je zanimalo smatra li Karamarko da je to nekim dijelom presuda svima koji su sjedili sa Sanaderom u Vladi, a onda i onima na Predsjedništvu HDZ-a.

– To bi svakako neki htjeli da je tako. Ja sam rekao u startu da kolektivnu odgovornost ne prihvaćamo definitivno. Pitanje je odluka gospodina Sanadera. Osim toga, on svoju snagu nije crpio iz toga što je predsjednik HDZ-a nego predsjednik Vlade. Prema tome, vidio sam izjavu doktora Hebranga da Predsjedništvo o tome ništa nije znalo ni odlučivalo. Sklon sam podržati ono što doktor Hebrang kaže. Na Vladi se ne sjećam takvih odluka, prema tome mislim da su to isforsirane izjave, kako su to željeli neki da destabiliziraju HDZ, međutim to im neće uspjeti – poručuje Karamarko koji se osvrnuo i na izjavu ministra obrazovanja Željka Jovanovića koji je danas prije sjednice Vlade opet ponovio ono što je govorio kao oporbeni zastupnik u Saboru – da su i ova presuda kao i svi postupci koji se vode protiv HDZ-a dokaz da je vrh HDZ-a vodio kriminalnu politiku.

>>Fred Matić: Objava registra bit će na ponos časnim braniteljima

– Da se spuštam na razinu gospodina Jovanovića koji je poznat po bombastičnim izjavama o zločinačkoj organizaciji itd.? Prema tome odbacujem takav primitivan govor, a ako želimo na takav način razgovarati, možemo reći da je zločinačka organizacija stranka koju njegova stranka nasljeđuje, mislim na SKH, od kojeg se nikada nisu distancirali, ni od ikona ni od djela te stranke. Prema tome možemo i tako razgovarati. Ili je možda zločinačka organizacija HDZ zato što je stvorio hrvatsku državu – zanima Karamarka.

S obzirom na to da srbijanski tužitelj za ratne zločine najavljuje šest novih slučajeva protiv hrvatskih generala zbog navodnih zločina u Oluji te da će od Haaškog suda zatražiti dokumentaciju, odnosno dokazne materijale protiv Markača i Gotovine kako bi najvjerojatnije otvorili procese protiv njih, novinare je zanimalo smatra li šef HDZ-a da je to novo zaoštravanje odnosa.

– Srbija se napokon mora suočiti s istinom i činjenicama. Srbija je agresor, velikosrpska politika je agresorska politika, oni su napali Sloveniju, Hrvatsku i BiH i nikakva pomirba neće biti postignuta na taj način da se izjednači krivnja. Nismo svi jednako krivi. Dakle, agresor je kriv, a onaj na kojeg je izvršena agresija ne može biti kriv. Srbija se napokon suočava, čini mi se, s tom činjenicom i to je za njih očito bolan proces. Vidjeli ste izjavu gospođe Biserko, ona je predsjednica Srpskog helsinškog odbora koja upravo govori ono što ja govorim. Oni sad mogu raditi što hoće, Hrvatska je dobila svoje generale natrag doma, slobodne i nevine. Ono što oni tamo rade i što im se četničke horde valjaju po cestama, to je njihov problem – zaključio je Tomislav Karamarko.

>>Dačić: Malo toga možemo napraviti s presudom Gotovini i Markaču

Komentara 58

PI
pinokio68
14:25 21.11.2012.

Cuj,evo ovaj otkrio novi kontinet.Pa to znaju i vrapci na grani,a eto treba on da nam rekne da je srbija agresor.A interesanto,o korupciji i pljacki,jucer rece,,nije imao pojma,, a to mu posao bio. Daaleko ce otici hdz sa ovim likom sa slike.

DU
Deleted user
18:50 21.11.2012.

ajmo kalamarko..... za lustraciju........!!!!!!!!

OG
Oger
14:34 21.11.2012.

A ja bih rado da HRT ponovi izvjestaj iz sabora od 25.6.1991. Pokrio bi se Karamarko preko usiju.Da su Racan o Co. izasli - stima, ali su se i vratili. Samo HDZ uvijek "zaboravlja" zasto su izasli t.j. oko cega se je svadjalo..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije