Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica vlade

Fred Matić: Objava registra bit će na ponos časnim braniteljima

vlada,sjednica vlade (1)
Patrik Macek/PIXSELL
Autori: mš/VLM, luc
21.11.2012.
u 09:59

Zakon o probaciji skinut je s dnevnog reda jer se nisu usuglasili ministar pravosuđa i ministar unutarnjih poslova

– Samu presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu ne mogu komentirati jer nije pravomoćna, međutim cijeli sudski postupak bio je otrežnjavajući – kazao je ministar  Željko Jovanović uoči današnje sjednice Vlade i dodao da sudski postupak protiv Sanadera potvrđuje sve ono što je on puno puta govorio kao saborski zastupnik, da je vrh HDZ-a vodio kriminalnu politiku.

Na današnjoj 63. sjednici Vlada će između ostaloga donijeti nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji koji je glavni preduvjet za objavu Registra branitelja.

Na dnevnom su redu i  nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o proračunu s nacrtom konačnog prijedloga zakona, nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Općeg poreznog zakona s nacrtom konačnog prijedloga zakona, nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju s nacrtom konačnog prijedloga zakona (EU) kao i nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kaznenom postupku.

Sjednicu je otvorio ministar financija Slavko Linić koji je predstavio promjene i dopune Zakona o proračunu te poreznog zakona.

– U zakon smo ugradili novine vezane uz rokove plaćanja, definira se redoslijed naplate poreznog duga, financijsku policiju u nekim segmentima zamjenjuje porezna uprava, a ispravili smo i neke nedostatke koje smo primijetili – kazao je Linić i dodao kako je definiran gotovinski račun, obveznici PDV-a i sve prijave konačno će biti u elektroničkoj verziji.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina iznio je nacrt konačnog prijedloga zakona, nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju koji je usklađen s Europskom unijom.

Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kaznenom postupku i nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta predstavio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić na što je primjedbu imao ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić koji se nije složio s dijelom zakona koji policiji stvara dodatne probleme prilikom nekih istražnih radnji i koje je po njegovu mišljenju mogla preuzeti pravosudna policija.

– I to se događa, mislio sam da ste se uskladili oko toga. Vi niste ministar policije, vi ste ministar unutarnjih poslova i član ove vlade i možete glasati protiv – kazao je premijer Milanović i dodao da je procedura Vlade takva i kako je sada usvojen Zakon o kaznenom postupku.

Prijepor je nastao i kod Zakona o probaciji.

– Ja za ovo nisam znao, to se može reći, možete me konzultirati. Sad ćemo povući ovaj prijedlog zakona, to nam se dosad nije događalo. Imamo tjedan dana pa ćemo u međuvremenu o tome razgovarati – kazao je Milanović.

O Zakonu o hrvatskim braniteljima govorio je ministar branitelja Predrag Fred Matić.

– Zakon je imao neke nedostatke i mi ga sada poboljšavamo. Naglašavam da je donesen nakon konzultacija s braniteljskom populacijom i ni jedno pravo branitelja neće se smanjivati. Gledali smo i na tešku gospodarsku situaciju i ove promjene neće koštati ništa – kazao je Matić i dodao: "Vodili smo se krilaticom nije u šoldima sve".

Izvorni tekst izmjena Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji pogledajte OVDJE.

– Dvije su najzanimljivije odredbe rješavanje ništavnih rješenja onima koji nisu bili pripadnici postrojbi te povrat nezakonito stečenih novčanih sredstava, ali i objava Registra branitelja kojim neće biti narušena sigurnost branitelja i bit će na ponos svim časnim hrvatskim braniteljima. Objava će biti ispunjenje jednog od predizbornih obećanja i usklađena je sa svim zakonima – naglasio je Matić.

– Vi ste, ministre, to sve deset mjeseci temeljito pripremali i provjeravali i ja vam čestitam. Nikoga se ne izlaže, nikoga se ne ugrožava i čuvaju se svi podaci koji su osjetljivi. Ovo drugo javnost ima pravo znati i ne vjerujem da će to itko napadati – kazao je premijer.

Vlada je nakon toga usvojila prijedlog uredbe o mjerilima razvoja elektroničke komunikacijske infrastrukture i druge povezane opreme, prijedlog uredbe o snimanju iz zraka, prijedlog uredbe o izmjeni uredbe o Uredu za suzbijanje zlouporabe droga, prijedlog odluke o određivanju ranjivih područja u Republici Hrvatskoj (EU), prijedlog odluke o preferencijalnoj carinskoj kvoti pri uvozu određenog poljoprivrednog proizvoda, prijedlog odluke o dopunama odluke o objavljivanju pravila o državnoj potpori za osiguranje kratkoročnih izvoznih kredita (EU),  kao i prijedlog odluke o davanju suglasnosti Ministarstvu zdravlja i Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske u razdoblju od 2013. do 2017. godine, za nabavu računala operativnim leasingom.

Vlada je usvojila i prijedlog odluke o odobrenju pomoći za saniranje posljedica nuklearne nesreće u Černobilu.

– Republika Hrvatska kao članica G7 od 1997. obvezala se pomoći sanaciji nesreće. Odluku iz 2011. o odobrenju pomoći provest ćemo ove godine – objavio je ministar financija Slavko Linić.

Usvojeni su i prijedlog odluke o davanju državnog jamstva za sigurnost i osiguranje izložbe "Refleksije vremena" (Zagreb, galerija Klovićevi dvori, od 29. studenoga 2012. do 28. veljače 2013. godine), prijedlog odluke o imenovanju Pregovaračkog odbora za pregovore o sklapanju kolektivnog ugovora za Hrvatski centar za razminiranje, prijedlog odluke o izmjenama i dopuni odluke o osnivanju Povjerenstva za žalbe te imenovanju predsjednice i članova Povjerenstva, prijedlog zaključka u vezi s Poveljom o učenju za poduzetništvo: Temelj za rast i zapošljavanje, izvješće o provedbi postupka prethodne notifikacije, izvješće o radu Upravnog vijeća Hrvatske akreditacijske agencije (HAA) za 2011. godinu te izvješće o korištenju sredstava proračunske zalihe državnog proračuna Republike Hrvatske  za listopad 2012. godine.

Komentara 181

PO
porezni.obveznik
13:57 21.11.2012.

megivu, i ja govorim o toj istoj djeci. no pitanje ti je na mjestu - ne vidim logicnog razloga zasto bi djeca ratnih invalida bila tretirana drugacije od civilnih - zivot im nije bitno razlicit. Isto i za djecu poginulih. Nije mi logicno, kazem, ali jasno mi je zasto drzava zeli porucit da vrednuje one koji su ratovali za drzavu i to je ok. kako god okrenes - poanta je da se radi o punoljetnim ljudima. nisi mi odgovorila: do koje godine bi ti to produzila? treba li 50-godisnjaka tretirati kao dijete branitelja (jer bioloski to jest)?

PO
porezni.obveznik
13:58 21.11.2012.

samo da napomenem, ovdje pricamo o dopunskom osiguranju. osnovno im je zagarantirano, kao i drugima.

LA
larala
13:42 21.11.2012.

" Naglašavam da je donesen nakon konzultacija s braniteljskom populacijom i ni jedno pravo branitelja neće se smanjivati." maticu ne obmanjuj narod vec reci istinu da branitelji nemaju nikakva prava vec samo HRVI....dosta je bilo više laži i obmana, i daj molim te reci koja je to država objavila imena svojih ratnika? niti jedna a, znaš li maticu zašto? zato da bi ih zaštitila od spletki i malverzacija.....samo vi u kukuriku koaliciji pokušavate uvesti nešto novo bez obzira na posljedice, pogotovo sada kad ce srbija tražiti bilo koji nacin za osvetu jer su generali oslobođeni.....srami se maticu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije