Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dodatak na plaću

Kakvi to teški uvjeti rada u HZMO-u zaslužuju dodatnih 8%?

USKOK-ova akcija u HZMO Varaždin (1)
Marko Jurinec/PIXSELL
17.06.2013.
u 13:54

O kakvim je teškim uvjetima rada riječ, budući da zaposlenici HZMO-a rade uredski posao, bez terenskog rada ili rada u ekstremnim uvjetima osim djelatnika koji su u neposrednom kontaktu sa strankama?!

U cilju informiranja javnosti o provedenim pregovorima u HZMO-u, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava ukazuje na neke činjenice koje je Radnički sindikat HZMO-a namjerno ili nenamjerno propustio.

- Tijekom progovora Ministarstvo rada i mirovinskog sustava je, kao i u pregovorima sa sindikatima državnih i javnih službi bilo na poziciji da se može trošiti samo onoliko koliko se ima, da se zaduživanjem neće kupovati socijalni mir te da nema odgođenog sindikalizma. Zbog potrebe za smanjenjem rashoda u državnim i javnim službama, ali u želji da se ne ukinu sva postojeća prava, ministarstvo je pregovorima sa sindikatima u HZMO-u razmatralo ukidanje dodatka na staž u iznosu od 2, 3, 4, 5, 6, 8 i 10% ili uvećanje od 8%, neovisno o radnom stažu, na teške uvijete rada koje imaju svi zaposleni u HZMO bez obzira na radno mjesto. Također smo sa sindikatima raspravili tešku financijsku situaciju te nemogućnost daljnjih povećanja plaća. Dva od četiri reprezentativna sindikata su se odlučili prihvatiti uvećanje od 8% na teške uvijete rada jer je bilo povoljnije za njihove članove i ostale zaposlenike HZMO-a. Na stranu što se samo po sebi nameće pitanje o kakvim je teškim uvjetima rada riječ, budući da zaposlenici HZMO-a rade uredski posao, bez terenskog rada ili rada u ekstremnim uvjetima osim djelatnika koji su u neposrednom kontaktu sa strankama što u nekim situacijama može biti izuzetno stresno. Dodatak od 8% nemaju državni službenici i namještenici osim djelatnika carine i to ne svi djelatnici. Dodatke u javnim službama koje spominje Radnički sindikat HZMO ne mogu se uspoređivati jer opseg, težina i djelokrug rada su sasvim drugačiji - napominju iz Ministarstva. 

- Iz svega ovoga potpuno je jasno da se dodatak od 8% na teške uvjete rada ne može usporediti s niti jednim drugim dodatkom jer se ne radi o istom opsegu i težini posla. Unatoč tome što se vise ne isplaćuje dodatka na staž, plaće u HZMO su još uvijek veće nego plaće u npr. Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava za isto radno mjesto, stručnu spremu i staž - ističu na kraju priopćenja.

>>Ravnatelj HZMO-a smijenio sve predstojnike ureda i službi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije