Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MUKE PO ZIMI

Kako najjednostavnije odmrznuti kvaku na automobilu? Evo nekoliko savjeta

Voza?i stružu led sa svojih limenih ljubimaca
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
18.01.2024.
u 17:43

U vrijeme najvećih hladnoća, brojne građane na njihovim automobilima dočeka osim snijega i led. Sa stakla se on može maknuti zagrijavanjem unutrašnjosti automobila, no što treba učiniti kada se kvaka zaleti pa osoba ne može ući u automobil?

S obzirom na to da nam ponovno dolaze vrlo niske temperature, snijeg i led, važno je pratiti neke savjete koje nadležne službe izdaju. Nekim je građanima ovog četvrtka na mobitel stiglo i upozorenje SRUUK-a o ekstremnim uvjetima koji nas očekuju u idućim danima.

U vrijeme najvećih hladnoća, brojne građane na njihovim automobilima dočeka osim snijega i led. Sa stakla se on može maknuti zagrijavanjem unutrašnjosti automobila, no što treba učiniti kada se kvaka zaleti pa osoba ne može ući u automobil? Njemački autoklub objavio je par savjeta za te slučajeve.

>> VIDEO Europa okovana snijegom: Frankfurtska zračna luka otkazala više od 300 planiranih letova

Vruća voda posebno se ne preporuča, jer takva ''rješenja'' mogu dovesti i do skupih popravaka. Ako mislite da zaleđena vrata možete jednostavno prekriti kipućom vodom, prozor bi se mogao razbiti. Za neka konkretnija rješenja, predlaže se polijevanje vodom najviše do 50°C, prenosi Fenix Magazin. U tom slučaju pažljivo izlijte vodu na gumu duž okvira vrata, a ostatak prebrišite krpom. 

Isto rješenje možete dobiti i ako ulijete toplu vodu u vrećicu za odmrzavanje te njome prođete po okviru vrata, kao da glačate. Vodu potom izlijte u odvod, a ne na pločnik. 

POVEZANI ČLANCI:

Ipak, postoji i jedna jednostavnija metoda koja bi mogla biti vrlo korisna. ADAC savjetuje da pokušate vrata zapravo gurnuti prema unutra - jednom rukom na vrata, a drugom na kvaku vrata. Taj pritisak uzrokovat će lagano pomicanje vratap rema unutra te može doći do odvajanja leda.

Ključne riječi

Komentara 1

AK
Aka
08:08 19.01.2024.

Ako je vani ispod nula i poliješ auto vodom onda će ti se sve zalediti? Zašto ne uzmeš obloge pa ih zagriješ i staviš na bravu? Osim toga gumu oko vrata je potrebno namazati glicerinom pa se neće lediti a i duže će trajati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije