Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mark begich

Kako je senator hrvatskog podrijetla izigrao Baracka Obamu

'04.04.2012., Lora, Split - Americki senator hrvatskog podrjekla Mark Begich jutros je obisao americki ratni brod HSV koji je u posjetu Hrvatskoj ratnoj mornarici. Photo: Tino Juric/PIXSELL'
Foto: 'Tino Juric/PIXSELL'
1/3
29.04.2013.
u 09:00

Begich je odigrao za vlastite birače istodobno izigravši Obamino povjerenje u stranci

Mark Begich, senator iz Aljaske koji se ponosi hrvatskim podrijetlom i na Capitol Hillu snažno lobira za prvu domovinu svog oca, ozbiljno je naljutio predsjednika Baracka Obamu ne podržavši novi zakon o oružju. Alessandra Farkas, novinarka Corriere della Sere, otišla je i korak dalje te napisala da je Mark Begich "prevario" Obamu koji je povjerovao da će senator iz najudaljenije savezne države glasovati za novi zakon kojim bi se strože kontrolirala prodaja oružja i provjeravalo ljude koji traže dozvolu za posjedovanje kako psihički bolesni i kriminalci ne bi jednostavno kao dosad dolazili do "ubojitih igračaka".

Stroži zakon o oružju

Izvori iz Bijele kuće tvrde da je senator Begich, poznat po tome da odobrava posjedovanje oružja jer je to dio tradicije i stila života na Aljasci, prošli mjesec nazvao predsjednika Obamu i predložio plodnu političku razmjenu za oboje. Begich, koji će iduće godine pokušati dobiti još jedan mandat u američkom Senatu, dosjetio se plana kojim će kod birača profitirati, a umiriti Obamu obećavši mu svoj glas za zakon o oružju kojim je Bijela kuća prije reforme imigracije željela obilježiti drugi mandat u Bijeloj kući. – Predsjedniče, zatražite od svoje nove ministrice unutarnjih poslova Sally Jewell da ukloni zabranu gradnje ceste na zaštićenom području Aljaske u nacionalnom parku prirode Dell'Izembek, a ja ću glasati za reformu zakona o oružju – ponudio je Begich. Predsjednik je navodno bio iznenađen ponudom jer se nadao da će svi demokratski senatori sigurno glasovati za njegov Zakon. Shvativši da je put do usvajanja novih regulativa o posjedovanju oružja još uvijek pun nesigurnosti i kalkuliranja zato što senatori prije žele zadovoljiti svoje glasače u svojim izbornim državama nego politiku Bijele kuće, pristao je razgovarati s ministricom Jewell. Znao je Obama da će Begichev prijedlog iznenaditi ministricu i da će razgovor s njom biti težak jer je poznata kao obožavateljica prirode i slobodno vrijeme provodi u planinama i na rijekama pa je za nju svaka pomisao devastacije prirodnih ljepota zemlje nedopustiva. Obamini argumenti bili su snažniji, rekao je da Amerika mora zbog sigurnosti vlastite djece postrožiti zakone o oružju jer se tragedije poput one u Newtownu, kad je ubijeno 26 ljudi, ne smiju više ponoviti. Jewell je popustila vidjevši da se Obama gotovo panično bori za svaki glas u Senatu i da je uložio puno vremena za lobiranje očekujući da će razum prevladati te će republikanci i demokrati složno, u interesu vlastitog naroda izglasati zakon koji bi potvrdio da vlast vodi brigu o sigurnosti naroda. Senator Begich dobio je što je tražio, na Aljasku su stigle dozvole za gradnju ceste kroz nacionalni park, ljudi su bili prezadovoljni, hvalili su svog senatora koji je ispunio njihova očekivanja. Begich nije novinarima otkrivao kako je uspio dobiti dozvole za gradnju, nitko nije spominjao Obamu, svi su vjerovali da je ministrica Jewell shvatila da je ljudima na Aljaski ta cesta nužnost.

Četiri tjedna potom, 18. travnja, Mark Begich u Senatu se pridružio četvorici drugih demokrata koji su "potopili Obamu" ne dižući ruku za novi zakon o oružju. Kad je Obami javljena ta vijest, navodno je najprije zanijemio od šoka, ne vjerujući da je dobro čuo, ali ubrzo je shvatio da su ga senatori prevarili obećavajući podršku. Oni su glasovali isključivo po političkoj pragmatici želeći zadovoljiti glasače na terenu od kojih očekuju nove mandate. Napeta i ozbiljna lica, Obama je istog dana u obraćanju javnosti rekao: – Danas je sramotan dan za Washington, ali ovo nije kraj.

Katoličko podrijetlo

Oni iz njegove blizine koji su bili upoznati sa slučajem Begich vjerovali su da će prozvati "izdajnika", ali Obama se suzdržao. Sad je kasno za povlačenje odobrenih dozvola za cestu na Aljasci pa je Begich ostao heroj svojih glasača, ali je izgubio Obamino povjerenje i podsjetio ga da u politici nema iskrenosti te se ni tajni dogovori i političke trgovine ne poštuju. Corriere della Sera navodi da "bivši gradonačelnik Anchoragea, čiji je otac podrijetlom iz katoličke Hrvatske, dokazuje da nered i prijevare nisu monopol talijanske politike". Begicha opisuje kao liberala koji je pravi predstavnik Demokratske stranke, ali uz ratobornu Saru Palin i druge republikance koji snažno podržavaju dosadašnje zakone o oružju, teško na Aljasci može zastupati Obamine želje za promjenom.

Poraz reforme zakona o oružju za New York Times neoboriv je dokaz Obamine slabosti. To dobro zna i Begich, koji je odlučio zapostaviti stranačke interese u korist svojih građana. Možda će, kad cesta bude dovršena, u Senatu glasovati za Obamin zakon, a na to sigurno računa i predsjednik koji zasad mudro šuti. 

>> Ovako to izgleda kad 'rastura' Barack Obama. Pogledajte video!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije