Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Süddeutsche Zeitung

Kada neka zemlja ulazi u EU, to je uvijek fešta. Sad je neće biti!

zastave,hrvatska zastava,europska zastava
Tomislav Miletić/PIXSELL
27.06.2013.
u 14:44

Ugledni njemački dnevnik Süddeutsche Zeitung kaže da Hrvati u posljednji trenutak prije ulaska u EU pokušavaju donijeti zakon koji bi spriječio Perkovićevo izručenje

"Kada neka zemlja ulazi u Europsku uniju, to je uvijek fešta. Državnici drže velike govore podrške, ispucavaju se rakete u noćno nebo, a ljudi si međusobno čestitaju. U ponedjeljak EU dobiva novu članicu. To je Hrvatska. No, slavlje je zasjenjeno zbog jednog ubojstva: ubojstva koje se dogodilo u Njemačkoj, prije 30 godina". Ovako svoj tekst o otkazivanju dolaska na svečanost u Zagreb kancelarke Angele Merkel počinje ugledni njemački dnevnik Süddeutsche Zeitung.

Dnevnik podsjeća čitatelje na ubojstvo Stjepana Đurekovića, čije je tijelo pronađeno 28. srpnja 1983. u garaži u bavarskom gradiću Wolfratshausenu.

"Pedesetsedmogodišnjak je imao prostrijelne rane po cijelom tijelu, a lubanja mu je bila smrskana. U zapisniku su kao uzroci smrti navedeni paraliza mozga i unutarnje krvarenje", piše SZ.

Zbog povezanosti s ovim slučajem jedan je Hrvat osuđen 2008. godine na visokom Okružnom sudu u Münchenu.

"On je svojim pomagačima pribavio ključeve garaže u kojoj je umro Đureković. No, za pravim ubojicama i ljudima koji su ubojstvo naručili, njemački istražitelji i dalje tragaju. Za neke od njih zna se čak i gdje žive, znaju se i njihovi kućni brojevi", piše Süddeutsche Zeitung.

Novinari münchenskog lista i političkog magazina Kontroverze bavarske televizije došli su u Zagreb i otkrili da Josip Perković živi u Ulici Pantovčak 194a.

"Na vratima čak piše i njegovo ime. Kada pozvonite, čuje se da netko diže slušalicu portafona – ali nitko ne odgovara", pišu njemački reporteri. Podsjećaju da je Perković za vrijeme Jugoslavije bio šef odjela za "borbu protiv neprijateljske emigracije" u sigurnosnoj službi.

"Nakon hrvatske neovisnosti postao je zamjenik ministra obrane i osnivač nove hrvatske tajne službe", piše Süddeutsche Zeitung.

List ističe da su, prema njemačkim istražiteljima, najmanje 22 hrvatska emigranta ubijena od 1970. do 1989. u SR Njemačkoj. Njemački novinari ističu da je ubijeni Stjepan Đureković bio jedan od menadžera u državnoj naftnoj kompaniji INA, a u slobodno vrijeme pisao je tekstove s naslovima poput: "Komunizam – jedna obična prijevara" – teze kojih su se gnušali Tito i njegovi nasljednici. Đureković je u München pobjegao 1982.

"Prema visokom Okružnom sudu u Münchenu 'Vijeće za obranu ustavnog poretka' SR Hrvatske 14. prosinca 1982. naredilo je likvidaciju Đurekovića, a naredba je formalizirana u Beogradu od strane Službe državne sigurnosti (SDB, Udba). Organizator ubojstva bio je, piše u presudi, obavještajac Perković", piše u tekstu Süddeutsche Zeitunga pod naslovom "Kancelarka je otkazala posjet Zagrebu".

Njemačka je još 2005. tražila Perkovićevo izručenje, a prije dva dana raspisala je i tjeralicu s nagradom od 12.000 eura.

"Međutim, Hrvatska smatra da ne mora izručiti čovjeka koji je igrao vodeću ulogu u ratu protiv Srba u devedesetima. Jedan od razloga može biti da Perković poznaje mnoge prljave tajne hrvatske elite. Njegov sin Saša bio je savjetnik za sigurnosna pitanja hrvatskog predsjednika od 2005. Perković je, dakle, dobro zaštićen", piše Süddeutsche Zeitung.

Nijemci upozoravaju da Hrvati u posljednji trenutak prije ulaska u EU pokušavaju donijeti zakon koji bi spriječio Perkovićevo izručenje.

"Formalno, Hrvati se u slučaju Perković dugo pozivaju na to da u principu ne izručuju svoje državljane. To razmišljanje pada u vodu s ulaskom u EU: tada će Hrvatska morati prihvatiti njemački zahtjev za izručenje, u sklopu pravne pomoći između zemalja Europske unije", piše münchenski list, uz napomenu da vlada na čelu s premijerom Zoranom Milanovićem sada pokušava donijeti zakon kojim će izručivati samo građane koje se gone za zločine počinjene nakon 2002.

>>Njemački mediji: Merkel 'šamarom' Hrvatima pokvarila slavlje

>>Reakcije o nedolasku Merkel: Kakvu smo to poruku poslali?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije