Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Juris Protecta

Juris Protecta: Zašto je "Tito" kupljen bez javnog natječaja

tito
nn
20.03.2010.
u 11:17

Pitaju na što je potrošeno milijun eura, kad je uglavnom korišten arhivski materijal

Nakon što se u programu HRT-a sinoć ipak odvrtila prva epizoda dugonajavljivanog dokumentarno-igranog  Vrdoljakova serijala o Titu, postavlja se, uglavnom, jedno pitanje. Na što je potrošeno milijun eura, koliko je, navodno Vrdoljak dobio od HRT-a za snimanje serijala, kada „prva epizoda prikazuje najmanje 90% arhivskih materijala tadašnje Radiotelevizije Zagreb", optužbe su koje stižu iz udruge Juris Protecta.

- Prema našem mišljenju radi se o loše montiranom arhivskom materijalu, a takva vrsta usluge ne bi smjela koštati ni 10% od navedene sume - stoji u priopćenju što su ga danas odaslali medijima.

„Tražimo od HRT-a da objavi podatke o cijeni serije Tito i objasni pretplatnicima zašto nije proveden javni natječaj za tu produkciju, što bi bilo primjerenije nazvati montažu, jer se radi uglavnom o arhivskim materijalima na kojima HRT već ima autorska i producentska prava. Kako dugo će hrvatski građani plaćati harač pretplate HRT-a, dok podobni dužnosnici taj novac troše neodgovorno?"

Iz udruge su se osvrnuli i na borbu u Programskom vijeću HRT-a, "koji će od interesnih lobija uspjeti progurati svog kandidata za glavnog ravnatelja HRT-a". Tvrde kako HRT nema nikakve veze s javnom televizijom,"jer članove Vijeća određuju političke stranke po unaprijed utvrđenom ključu pa predlažu da političke stranke osnuju svoju televiziju ili postojeću i formalnu preuzmu, a građane oslobode od obaveze plaćanje pretplate".

- Neizmjeran je cinizam manipulirati HRT-om i nazivati ga javna televizija i javni radio, a istovremeno ga kontrolirati u cijelosti i ubirati harač u iznosu od 80 kn od svakog građanina, koji samo posjeduje tv ili radio prijemnik. Drugim riječima zakonodavac cinički uvjetuje gledanje slobodnih programa kao što su NovaTV ili RTL plaćanjem pretplate HRT-u. To je ograničenje slobodnog pristupa informacijama, stoji u priopćenju.

- Uvođenjem digitalnog TV signala u Hrvatskoj otvara se moguće kodiranja istog, tako da ga mogu gledati samo pretplatnici koji posjeduju odgovarajuću karticu, smatraju te stoga traže usklađivanje Zakona i uvođenje kartice za pretplatnike HRT-a. Ostali građani će imati mogućnost gledanja i slušanja slobodno dostupnih signala, bilo zemaljskih ili satelitskih tv i radio postaja.

Komentara 46

ST
stefanma
19:32 20.03.2010.

http://www3.khanratnik.com/?recruit=1H27711

udari_šefa
00:42 21.03.2010.

a amerikanci? pobili milijune lokalnog stanovništava (indijanci) oduzeli im djecu i domove i zemlju i sad nikome pa ništa kad ćemo mi njih pred HAG?? ili negdje drugdje...

OB
-obrisani-
23:42 20.03.2010.

voox123, možda je on za tih 35-50 tisuća mislio samo na Kočevsko Rogu. pozdrav vaš zmijicamala

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije