Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
protiv takvog zakona

Josipović protiv donošenja zakona o ništetnosti srbijanskih optužnica

josipović (1)
Boris Šćitar/PIXSELL
05.10.2011.
u 18:05

Europska komisija pozvala je Hrvatsku na "oprez" pri razmatranju prijedloga zakona o ništetnosti optužnica.

Ivo Josipović nije znao za optužnice u vrijeme kada su poslane, nego je, nakon što je u javnosti objavljeno da optužnice postoje, o tome zatražio informaciju od nadležnih institucija, priopćeno je iz njegova Ureda nakon izjave premijerke Kosor, koja je danas u Osijeku predsjednika prozvala da je znao za srbijanske optužnice.

Osvrnuo se i na zakon o ništetnosti, apelirajući Vladu i Sabor da se ne donosi takav zakon, nego da se odmah krene u "zaključivanje ozbiljnog međunarodnog ugovora koji će onemogućiti zloporabu progona za ratne zločine, ali i osigurati da ni jedan zločin ne ostane nekažnjen".

– Zakon o ništetnosti neće donijeti pravu zaštitu našim građanima, nego možda upravo suprotno. Kažu da ne postoje pravni učinci takvog zakona, no djelovat će nepovoljno na sigurnost hrvatskih građana u inozemstvu – navedeno je u priopćenju.

Zaključak je da Republika Hrvatska može i mora puno bolje i efikasnije reagirati na optužnice iz Srbije.

Jadranki Kosor ipak su priznali da je bila u pravu kazujući da predsjednik nema u nadležnosti postupanje po optužnicama.

– Takvu nadležnost nema ni predsjednica Vlade. Međutim, pitanje optužnica važno je političko pitanje o kojemu ovisi ostvarenje načela pravne države, zaštita branitelja od zloporaba pravosuđa i politizacije odgovornosti za ratne zločine, odnosi u regiji te mnoga druga važna pitanja. A to jest i u nadležnosti Vlade i u nadležnosti predsjednika Republike. Iznimno je važno da Republika Hrvatska djeluje na način da zaštiti svakog svog građanina koji je neosnovano optužen za ratni zločin. Isto tako, važno je da Hrvatska jasno ostane privržena načelu da svaki zločin mora biti kažnjen, bez obzira tko ga je počinio. Važno je i djelovati na način da se pozitivni procesi u regiji nastave – priopćili su iz predsjednikova Ureda.

Komentara 371

OB
-obrisani-
19:20 05.10.2011.

Da li nam je sve ovo trebalo?

OB
-obrisani-
19:16 05.10.2011.

Hrvatska budi se!!!

Avatar delminium
delminium
09:16 06.10.2011.

liburnik Zar se sa jura gura može razgovarat?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije