Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obraćanje trećega hrvatskog predsjednika

Josipović: Prisegnut ću s 'tako mi Bog pomogao' kao i svi

josipović
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/12
Autori: Nikola Sever Šeni, IČ/VLM, AL/VLM
11.01.2010.
u 15:13

Ivo Josipović obratio se danas javnosti nakon što je jučer u drugom krugu predsjedničkih izbora pobijedio Milana Bandića i postao treći hrvatski predsjednik.

S riječima prisege “tako mi Bog pomogao” nemam nikakvih problema. Kao što nemam nikakvih problema ni s Crkvom ni s vjerom. Cijenim svačija vjerska uvjerenja, ali ovu prisegu smatram izrazom katoličke tradicije u Hrvatskoj koju baštinimo svi bez obzira na to jesmo li katolici ili nismo. Zalažem se za Hrvatsku kao zemlju vjerskih sloboda, ali svjestan sam da katolici dominiraju, da su katolici glasovali za mene – kazao je u svom obraćanju novoizabrani hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

>>Pogledajte put do pobjede

>>Ivo Josipović zahvalio videoporukom

>>Biografija Ive Josipovića: Skladatelj koji voli i nogomet

>>Potpuni službeni rezultati: Josipović 60,26 posto, Bandić 39,74 posto

>>Bandić: Čestitam kolegi Josipoviću, a već sutra sam na poslu

Istaknuo je da je svjestan da Hrvatska nije samo katolička zemlja. Zbog toga će se, kazao je, zalagati za zemlju u kojoj će svatko moći biti pripadnik bilo koje religije ili ni jedne jer je i to legitiman izbor. Želim borbu protiv korupcije koja je započela novim zamahom, ali koja mora prijeći na viši nivo.

– Korupcija i kriminal koče sve reforme, a posebno one gospodarske. A gospodarska je reforma iznimno važna zbog standarda naših građana. Naše je gospodarstvo u iznimno lošem stanju, naše je gospodarstvo takvo da je sve više nezaposlenih i generira sve veći vanjski dug. Hrvatska mora poduzeti odlučne reforme koje će hrvatsko gospodarstvo od uvozno orijentiranoga pretvoriti u proizvođačko, izvozno, koje vraća vanjski dug – istaknuo je Josipović.

 

Najavio je da će se zalagati za objavu registra branitelja kako bi se Domovinskom ratu vratio dignitet. Na pitanje kako to namjerava napraviti jer to nekima ne uspijeva godinama, Josipović je rekao da će njemu to uspjeti. Prokomentirao je i nadimak koji je dobio u kampanji “kuhana noga” te kazao da nakon rezultata izbora i podrške kakvu je dobio naslov “Predsjednik Kuhana Noga” može biti samo naslov neke satire.

Spreman sam u cijelosti surađivati s Vladom
- Jasno sam istaknuo da želim biti predsjednik svih građana, i onih koji nisu glasovali za mene. Nisam stranački obojen i spreman sam u cijelosti surađivati s Vladom Jadranke Kosor u punoj mjeri, ali i s oporbom, poručio je  Josipović.

Zalaganje za ljudska prava
Josipović je istaknuo da sa susjedima želi njegovati najbolje moguće odnose zbog pitanja sigurnosti.

- Maksimalno ću se zalagati za rješavanje svih sporova da se problematični odnosi riješe. Važni su i tržišni odnosi, ekonomija s kojom ćemo izlaziti na treća tržišta, rekao je Josipović.

- Hrvatska je napravila velik napredak u poštivanju ljudskih prava i vjerskih sloboda, poštivanju nacionalnih manjina, ali sve to je još nedovoljno. Zalagat ću se za napredak i promjene u Hrvatskoj kroz poštivanje ljudskih prava - rekao je Josipović.

Naglasio je kako će pokušati opravdati velika očekivanja birača i nastojati da Hrvatska za četiri godine bude takva zemlja da može reći "danas je ovo sigurno bolja zemlja nego kad sam krenuo u predizbornu kampanju".



Objava registra branitelja
Govoreći o Domovinskom ratu, Josipović je rekao da će jedan od njegovih glavnih zadataka biti afirmacija Domovinskog rata.

- Zbog digniteta Domovinskog rata jedan od prvih zadataka bit će objava registra branitelja. Mnogi su sudjelovali u ratu, ali na druge načine, primjerice u logistici, i naravno da su zaslužni, ali to je drukčije od borbe s puškom u ruci, naglasio je Josipović.

O tužbi protiv Srbije
Na novinarski upit je li spreman na povlačenje tužbe za genocid protiv Srbije, Josipović je rekao da tužbu može povući samo Vlada kao i to da nijedna tužba nije sama sebi svrha nego se podiže samo ako se cilj ne može drukčije postići.

- Tužba je nastala u vrijeme kada Srbija nije surađivala s Haagom, a sada su se dogodile promjene, koje još uvijek nisu dovoljne za povlačenje, a vidjet ćemo što će se u budućnosti događati. Srbija za sada surađuje, iako još mora riješiti pitanje Ratka Mladića.

Komentara 501

OB
-obrisani-
17:54 11.01.2010.

25kamocemo = profesorzag Ej, krajišnik, voliš se igrati mačke i miša. Pozdravi kevu i familiju, sviđaju li im se pokloni od deda mraza.

Avatar Vladimir1204
Vladimir1204
18:04 11.01.2010.

zaistinu Nije ti to tak kamocemo, ovaj s foruma se hvalio da je Hrvat od 1300 i neke godine.

BO
bomba
16:34 11.01.2010.

Nije on obojen on je namazan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije