Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Švedski kralj u RH

‘Zanima nas vaš turizam. godišnje 150.000 Šveđana posjeti RH’

svedski kralj,portal (1)
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/12
Autori: irk/VLM, Marko Biočina
16.04.2013.
u 15:37

Odnosi Hrvatske i Švedske već su dugo na visokoj razini. Našim ulaskom u EU stvara se prilika da ih još poboljšamo

Švedski kralj Carl XVI. Gustaf i njegova supruga kraljica Silvia doputovali su u službeni posjet Hrvatskoj. Danas su uz najviše državne počasti primljeni u rezidenciji hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, održani su i sastanci bilateralnih izaslanstava, a Josipović je švedskom kralju zahvalio na podršci ulasku Hrvatske u EU.

– Odnosi Hrvatske i Švedske već dugo su na visokoj razini. Surađujemo na gospodarskoj, političkoj i vojnoj razini, a ulazak naše zemlje u Europsku uniju prilika je da tu suradnju dignemo još na višu razinu – poručio je Josipović koji je švedskog kralja odlikovao Veleredom kralja Tomislava s lentom i Velikom Danicom za iznimne zasluge u promicanju prijateljstva i suradnje između Hrvatske i Švedske, kao i za promicanje mira, demokracije, međunarodne stabilnosti i suradnje u svijetu po načelima Povelje Ujedinjenih naroda.

Švedsku kraljicu Silviju Josipović je odlikovao Veleredom kraljice Jelene. Švedski je kralj Josipoviću je “uzvratio” odlikovanjima Reda Serafina i Polarne zvijezde te poručio kako švedsku javnost iznimno zanima kako Hrvatske napreduje u reformama te da među Šveđanima postoji velik interes za ljetovanje u Hrvatskoj.

Prema podacima iznesenim tijekom sastanka bilateralnih izaslanstava, turizam se ubraja među najvažnije grane gospodarske suradnje dviju država, a svake godine oko 150 tisuća Šveđana turistički posjeti Hrvatsku. Također, oko 35 tisuća Hrvata trenutačno živi i radi u Švedskoj, dok više velikih švedskih kompanija posluje u Hrvatskoj. Inače, u pratnji švedskog kralja doputovala je i jaka političko-gospodarska delegacija.

Sa švedskim kraljevskim parom u Banskim dvorima sastali su se i premijer Zoran Milanović i njegova supruga Sanja, izvijestio je Ured predsjednika Vlade.

>>Na švedskom dvoru: Kralj Gustaf na posao dolazi električnim autom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije