Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
večernji u gostima

Na švedskom dvoru: Kralj Gustaf na posao dolazi električnim autom

'gustaf01'
Foto: ''
1/3
11.04.2013.
u 18:00

O Hrvatskoj imam lijep dojam i zbog ljepote zemlje i zbog dobre slike koju standardi razvijeni u Tesli šalju na daleki sjever, kazao je kralj Gustaf

Kralj zemlje koja po mnogim standardima stoji na samom vrhu svjetskih ljestvica svakoga dana na posao u kraljevsku palaču staru dva i pol stoljeća dolazi vozeći sam svoj električni automobil. Marka je Volvo, zemlja je Švedska, država koja je primila desetke tisuća izbjeglica iz ratova na području bivše Jugoslavije, a idućeg tjedna kralj Carl XVI. Gustaf i kraljica Silvia dolaze u Zagreb, na poziv predsjednika Ive Josipovića. U državnoj delegaciji bit će ministri i poslovni ljudi, a povod za posjet je 60. obljetnica ugovora o suradnji između švedskog Ericssona i hrvatske tvrtke Nikola Tesla, koja je danas u sastavu Ericssona. Kralj ove godine obilježava 40 godina na prijestolju, koje je naslijedio od svog djeda, jer je otac poginuo kad je današnjem kralju bilo devet mjeseci. O Hrvatskoj ima lijepu sliku, ne samo zbog ljepote zemlje nego i zbog dobre slike koju standardi razvijeni u Tesli šalju na daleki sjever.

Brine se o zaštiti okoliša

Kralj i kraljica primili su novinare hrvatskih medija, a prije toga organizirano je razgledavanje palače koju godišnje posjeti milijun turista sa svih strana svijeta, no u kojoj kraljevski par već nekoliko desetljeća ne živi. No, dolaze u palaču građenu po uzoru na dvor francuskih kraljeva Versailles svakog dana na posao. Kralj gotovo cijeli svoj dugi boravak na prijestolju ima samo ceremonijalne dužnosti, no u švedskim tvrtkama zahvalni su kraljevskom paru što otvara vrata mnogih zemalja. Kraljevski par aktivan je u humanitarnom radu, s djecom u nekoliko zemalja, a kralj je posebno zainteresiran za pitanja zaštite okoliša, zbog čega i vozi električni automobil, a spomenuo je i hrvatsku inovaciju na tom području, automobile na električni pogon Concept.

Na pitanje hoće li Švedska i Hrvatska pojačati veze nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, u kojoj je Švedska od 1995. godine,

kralj kaže da su veze već jako dobre te da je Hrvatska, bez obzira na teške okolnosti i rat, prešla velik put do spremnosti za pristupanje Uniji. U Švedskoj, zemlji u kojoj vlada prilično ležeran pristup kad je riječ o formalnostima i protokolu, i kralj ima zanimljiv pogled na to kakve osobine mora imati lider, bilo zemlje bilo neke tvrtke. Kaže da je važno što kažu zaposlenici neke tvrtke ili što kažu građani kad je riječ o vodstvu zemlje.

Treći naraštaj useljenika

– Velike su mogućnosti u suradnji dviju zemalja, a političke i poslovne veze su vrlo dobre – kaže kralj države koja dvije stotine godina nije ratovala. A upravo predak današnjeg kralja – bio je to Napoleonov general Bernadotte – uvidio je da siromašna zemlja kakva je Švedska tada bila ne treba ratovati. Kralj je već bio u Hrvatskoj 1978., u Zagrebu i Dubrovniku, na poziv predsjednika Tita, a kraljica Silvia u svom se humanitarnom radu susreće s useljenicima s ovih prostora. Neki su već treći naraštaj.

>>Švedska traži da se ponovo uvedu vize za Srbiju, BiH, Crnu Goru...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije