Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERVJU

Josipović: Nositelji su borbe protiv korupcije DORH, USKOK i policija

'09.10.2009., Zagreb - Predstavljanje kandidata za Predsjednika RH. Ivo Josipovic, SDP-ov predsjednicki kandidat. Photo: Zarko Basic/Poslovni dnevnik/PIXSELL'
'Zarko Basic/PD/PIXSELL'
Autor
Ivanka Toma
17.07.2011.
u 23:00

Koliko znam, premijerka nije nikoga otkrila kao korumpiranog, ni prijavila, ni uhitila, iako je u njenoj blizini bilo dosta slučajeva korupcije, kaže predsjednik.

Intervju s predsjednikom Republike Ivom Josipovićem dogovorili smo neposredno nakon što je vladajuća koalicija objavila da će se izbori održati 4. prosinca.

- Kako biste sami opisali odnos s premijerkom Jadrankom Kosor?
- Do sada, većinom je bio vrlo korektan. Ali mogli smo i bolje. Volio bih da je bilo više suradnje jer smatram da su nadležnosti Vlade i predsjednika komplementarne, da obje institucije, ako surađuju s onom drugom, mogu bolje i kvalitetnije obavljati svoje zadaće. Moja je ruka od početka mandata bila ispružena. Nažalost, često je ostajala u neprihvaćena, u zraku …. Danas je suradnja osjetno smanjena. Šteta, mogli bismo učiniti više za Hrvatsku.

- Što je pravi uzrok sukoba koji su prilično zaredali u posljednje vrijeme?
- Po mome sudu, razlog je predizborna groznica. Vidim, HDZ je izabrao vrlo neobičnu strategiju da se nadmeće sa mnom, ne s oporbom. Kao što ste vidjeli, svakih dan, dva netko iz redova HDZ-a odapne neku, najčešće potpuno besmislenu strelicu prema meni. Ne znam je li riječ o nekoj do sada neviđenoj strategiji, inovaciji u svjetskim razmjerima!? Ili možda o krivoj procjeni ili strahu od nadmetanja s oporbom. Ili možda oni, koji u HDZ-u potiču premijerku na ovu strategiju i ne računaju na izbornu pobjedu nego traže alibi i onoga koga će zbog krive strategije označiti kao krivca.

- Je li u redu da se pristupni ugovor potpisuje svega nekoliko dana nakon izbora?
- Načelno, u tome ne vidim problem, bez obzira na to hoće li  izbori biti baš četvrtog prosinca. Isto tako, dobro je da će tada sadašnja vlada još funkcionirati barem kao tehnička te će gospođa Kosor biti u prilici da potpiše ugovor. S obzirom na to da je njena Vlada dovršila pregovore, mislim da je korektno da ga ona i potpiše.

- Je li istina da ste premijerki rekli kako zatvaranje pregovora u lipnju neće biti nikakav uspjeh?
- Da, isticao sam kako su pregovori mogli i morali završiti puno prije. Predugo su trajali. Naravno, sretan sam da su pregovori završeni, čestitam Vladi i svima koji su tome doprinijeli. S obzirom na okolnosti i na to da je u jednom trenutku izgledalo da nema velikih izgleda za dovršetak pregovora u lipnju, ispravit ću se: dovršetak pregovora u lipnju jest uspjeh.

- Hoćete li priznati premijerki da je nositeljica borbe protiv korupcije?
Nositelji su borbe protiv korupcije DORH, USKOK i policija. Koliko znam, premijerka nije nikoga otkrila kao korumpiranog, ni prijavila, ni uhitila, iako je u njenoj blizini bilo dosta slučajeva korupcije. I ne treba, to nije njena nadležnost. To što nije zloupotrebljavala svoj položaj da sprečava nadležna tijela da proganjaju korupciju nije nikakvo nositeljstvo borbe protiv korupcije nego normalno, zakonito i ustavno ponašanje predsjednice Vlade. Sigurno, njeno ponašanje, uostalom kao i nekih drugih političara, njeno isticanje potrebe da se korupcija pobijedi, doprinijeli su klimi u kojoj se državna tijela mogu posvetiti borbi protiv korupcije. Za to svakako zaslužuje političke poene.


Cijeli intervju pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od ponedjeljka

Komentara 332

VE
velikazmija
10:53 18.07.2011.

a je** ga sad je crveni došao smijena cenzure ----

Avatar dsonjic
dsonjic
15:45 18.07.2011.

Pa, onda se ne javljan na web sitovima ako ne znaš čini mi se relevantne stvari o toj osobi koji sada kao Predsjednik prodaju maglu.

BL
Blizard
07:35 18.07.2011.

tom se cudu ne mogu nadjuditi , klilnes minus , a onb izbacuje plus . VL ..nesto ne valhja ovde ! ijahu !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije