Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjedočio Ž. Sačić:

'Josip Čelić kukavica je i dezerter, a meni je smjestila policija'

Suđenje za zločin u Gruborima, 22.1.2013. (1)
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/4
22.01.2013.
u 17:15

Bivši zamjenik zapovjednika specijalne policije svjedočio je na zagrebačkom Županijskom sudu u nastavku suđenja Frani Drlji i Boži Krajini, optuženima za ratni zločin u Gruborima u kolovozu 1995.

– Josip Čelić kukavica je i dezerter, a kriminalistička policija je sve meni smjestila zbog političkog progona – kazao je, među ostalim, Željko Sačić, bivši zamjenik zapovjednika specijalne policije, svjedočeći na zagrebačkom Županijskom sudu u nastavku suđenja Frani Drlji i Boži Krajini, optuženima za ratni zločin u Gruborima u kolovozu 1995.

Sačić se na Čelića obrušio jer je, kako je kazao Čelić, lagao kada je kazao da mu je Sačić naredio da piše lažna izvješća o događanjima u Gruborima.

– On je u svom prvom terenskom izvješću napisao da se na terenu ništa neobičajno nije dogodilo, a tek naknadno smo doznali da u Gruborima ima ubijenih civila, zbog čega me je general Markač poslao na teren da vidim što se događa. Sve što je Čelić iskazivao imalo ja za svrhu da sa sebe skine odgovornost, a ja mu nisam mogao narediti da piše lažna izvješća kada nisam znao što se događalo. Samo mi je bilo jasno da su kuće i civili stradali u oružanom sukobu, u kojem je korišteno nekakvo teže naoružanje – kazao je Sačić.

Dodao je da je Čelić ostavio svoju postrojbu na terenu te da je uzo dva srpska civila koja je zatim odveo u nepoznato.

– Iz svega toga ja mogu zaključiti da je Čelić lagao da skine odgovornost sa sebe, odnosno da bi prikrio činjenicu da je napustio postrojbu, što smo doznali tek 2005. od haaških istražitelja – kazao je Sačić, dodavši da je tek naknadno doznao i da je Drljo odbio pisati izvješće uz obrazloženje da nije bio vođa grupe.

Govoreći pak o samoj akciji čišćenja terena koja je provedena u kolovozu 1995. prije prolaska Vlaka slobode, Sačić je kazao da akcija nije provedena po zapovijedi za operaciju Oluja – Obruč, koju je on potpisao, već po izravnoj zapovijedi izdanoj iz Ureda Predsjednika RH.

– Potpisao ju je general Mile Ćuk, a imala je kodni naziv Knin 95. U MUP-ovoj arhivi o tome se nalazi dokumentacija s potpisom Ivana Jarnjaka – kazao je Sačić, dodavši da je on sam još uvijek osumnjičen za lažiranje izvješća sastavljenih nakon te akcije.

Govoreći pak o onome što je zatekao u Gruborima, Sačić je kazao da je u selu osobno vidio ubijenog Đuru Karanovića.

– Jedna mi je starica kazala da je on bio pripadnik srpske vojske. Čuo sam i da se u jednoj zapaljenoj kući nalazi mrtvo tijelo još jedne žene. Zato sam naredio tadašnjem zapovjedniku ATJ Lučko Josipu Turkalju da prikupi sva izvješća, utvrdi što se dogodilo i pokrene stegovni postupak protiv odgovornih – rekao je Sačić.

>> Željko Sačić mi je izdiktirao da je u Gruborima bilo oružanog sukoba

Komentara 2

OB
-obrisani-
18:37 22.01.2013.

Ovo je borba postenih ljudi koji su htjeli , zeljeli i oslobodili drzavu Hrvatsku.. Danas im sude u ime demokratije crveni kmeri kao da je bio rat dviju grupacija a ne agresija i okupacija te samoproglasenje SAO Krajine na stetu teritorije drzave Hrvatske !! SIS i crveni kmeri su / je suodgovoran za civilne zrtve tvrdim to odgovorno jer se radilo o cilju da se kasnije dodje na vlast blateci domovinski rat, Oluju, branitelje, i sve hrvatsko.. Danas smo svjedoci ovoga o cemu pisem na sudske parnice dolaze Josip Perkovic, Joze Manolic, Josip Boljkovac bivsi zapovijednik JNA Tus i drugi te sa puno dokumentacije i zelje optuzuju branitelje te ih zatvaraju .. Tko je ono poslao Kikasa iz Kanade u Zagreb, tko je ono ubio Barisica, Blaza Kraljevica, tko ono u zasjedi ubi glavnog covjeka HSP, tko ono zatvara i pravi sudske procese u ime dragulja i sa kim !???? Na djelu su crveni kmeri sa bivsim udbasima i sisovcima do sledecih parlamentarnih izbora u HR iako su svi mediji u njihovim rukama ovo im je kraj vladavine od 1945 do danas !!

JP
josip-plemeniti-broz
22:54 22.01.2013.

nakon sto su od samog pocetka prosli nebrojeno mnogo akcija u domovinskom ratu, meni ovi prekaljeni decki ne izgledaju kao baboubojice. prava je sramota sto ih se na ovakav nacin klevece. pogledajte ovog franju drlju i pogledajte ministra freda matica, sve ce vam biti jasno. dok je drljo ostavljao kosti po velebitu i drugim terenima, matica su morali izvlaciti iz podruma. franjo drljo i bozo krajina ne dajte se, izdrzite do kraja, proci ce i ova duga mracna noc.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije