Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svjedočio j. ćelić

Željko Sačić mi je izdiktirao da je u Gruborima bilo oružanog sukoba

'13.11.2012., Zagreb - Zupanijski sud, sudjenje za ratne zlocine u Gruborima. Svjedok Josip Celic.  Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL'
'Dalibor Urukalovic/PIXSELL'
13.11.2012.
u 19:35

Ćelić je kazao da je novo izvješće koje mu je diktirao Sačić bilo lažno te da je Sačiću vjerovao jer je bio zapovjednik

Pet sati proveo je Josip Ćelić, bivši načelnik PU karlovačke, na klupi za svjedoke, svjedočeći danas na zagrebačkom Županijskom sudu u nastavku suđenja Frani Drlji i Boži Krajini zbog ratnog zločina nad civilima, počinjenog u kolovozu 1995. u Gruborima. No pitanje je koliko su nakon njegova svjedočenja stvari jasnije, jer se, što je već viđeno u ovom postupku, njegovi iskazi ne poklapaju s iskazima drugih svjedoka.

Ćelić je u toj akciji bio zadužen za koordinaciju pojedinih grupa, no cijeli teren nije prošao. Objasnio je da mu je javljeno kako su nađeni neki srpski civili pa ih je on osobno htio odvesti na sigurno. On se više u Grubore nije vraćao, a zašto, o tome su on i Zdravko Janić, koji je operativno zapovijedao akcijom u Gruborima, a sada zapovijeda hrvatskim specijalcima, različito iskazivali. Jer dok je Janić na prošlom ročištu kazao da je sreo Ćelića s civilima te da mu je bilo čudno što se poslije nije vratio, Ćelić je danas kazao da mu je Janić rekao da nema potrebe da se vraća jedinici jer je jedinica dosta odmakla.

– Kao vođe grupa poslije sam pitao je li sve prošlo u redu i svi su mi odgovorili potvrdno – kazao je Ćelić, objasnivši da je na temelju tih informacija sastavio izvješća koja je poslao u stožer.

Međutim, idući dan mu je, kazao je Ćelić, Željko Sačić, zapovjednik Sektora specijalne policije, kazao da je u Gruborima došlo do incidenta u kojem je bilo poginulih.

– Sačić mi je zatim izdiktirao novo izvješće u kojem je naveo da je u Gruborima bilo oružanog sukoba. To izvješće nije bilo istinito, a ja sam tada Sačiću vjerovao da je istina ono što je on rekao o događanjima u Gruborima jer je on bio zapovjednik svih specijalaca – objasnio je Josip Ćelić.

>> 'Za zločin sam čuo iz medija, a lažna izvješća našao sam u arhivi'

Ključne riječi

Komentara 8

KO
koni
08:25 14.11.2012.

Haški sud je Grubore stavio na teret generalu Markaču. Kod nas se ne može otkriti krivac pa Markač odgovara umjesto ovih likova, po zapovjednoj odgovornosti. Oni u petak sigurno idu na molitveno bdijenje za generale.Licemjerno !

DU
Deleted user
09:19 14.11.2012.

Ovo naše pošteno, sposobno nekorumpirano pravosuđe nikako da počne istraživati i suditi srpskim zloćinima u 2 svjetskom ratu a kamoli u Domovinskom. Kada bi poćeli, nestali bi i ovi jadni serbski komentari. Sinoć na OTV-u onaj s...d od Pusića, ponovo sada, uoći presude našim generalima u Hagu, ponavlja laž svoje sestre, Kako je Hrvatska napravila agresiju na BiH, i kako Srbi nisu izvršili agresiju iz Bosne na Hrvatsku. Pametnom dosta..

Avatar Vrijeme
Vrijeme
07:08 14.11.2012.

Dvadeset godina ovi likovi naplacuju hrvatskom narodu svoju brutalnost. Tko bi oni uopce bili bez brutalnosti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije