Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Imamo se čime ponositi

Jeste li ovo znali o Hrvatskoj? Neke zanimljivosti mogle bi vas ostaviti u čudu

Imotski
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
1/22
25.11.2023.
u 10:50

Što znamo o Hrvatskoj, a što ne znamo? Za kviz o našoj zemlji teško bi mogli znati baš sve detalje koje je sakupila na blogu "Chasing The Donkey", u prijevodu Slijediti magarca, autorica Sarah-Jane Begonja.

Sarah-Jane Begonja putuje više od četvrt stoljeća od Hrvatske preko Grčke sve do Turske te čitateljima otkriva zanimljivosti o tim zemljama. Kako bi bolje približila našu zemlju strancima, uspjela je pronaći znane i neznane stvari o našoj zemlji. U tekstu "109 zanimljivosti o Hrvatskoj koje će vas ostaviti u čudu".

Ona, između ostalog opisuje neke stvari koje su nama posve poznate, neke za koje smo prvi puta čuli, a strancima će sigurno biti itekako zanimljivo te ih privući u našu zemlju. Uostalom, imamo se čime pohvaliti: 

- Važna povijesna činjenica o Hrvatskoj je da je Kralj Tomislav bio prvi hrvatski kralj, a okrunjen je prije 925 godine. Njegovo ćete ime pronaći po cijeloj zemlji.

VIDEO Donosimo popis stvari koje ne smijete nositi preko granice. Kazne i preko 13.000 eura

- Hrvati su se naselili na jadranskoj obali oko sedmog stoljeća i to na ruševinama Rimskog Carstva.

- Hit serija HBO-a "Igre prijestolja" snimana je u Splitu i u Dubrovniku. Inače, Dubrovačke zidine, na kojima je serija snimana, jedne su od najuščuvanijih i najposjećenijih fortifikacijskih utvrda u Europi.

- Gladijatori su se borili u rimsko doba u amfiteatru u Puli, koji je tek jedan od tri sačuvana amfiteatra na svijetu. Usto je i šesti najveći amfiteatar po veličini.

- Najveći bijeli tartuf koji je pronađen u Hrvatskoj imao je 1,31 kilogram, a pronašao ga je Giancarlo Zigante pokraj istarskog grada Buje 2. studenog 1999. godine.

- Hrvat Ruđer Bošković predložio je postavljanje pet koncentričnih željeznih traka na kupolu Bazilike Svetog Petra u Vatikanu, inače najveće kupole u Rimu, kada je otkrivena njegova pukotina. Njegov je prijedlog prihvaćen i tako je spasio Michelangelovo djelo od propasti.

FOTO Je li ovo najljepša plaža na Jadranu?

Imotski
1/25

- Ivan Vučetić, kriminalist i antropolog, rođen na Hvaru, a kasnije je emigrirao u Argentinu gdje je Ivan bio poznat i kao Juan, bio je pionir znanstvene daktiloskopije, odnosno indikacije otiscima prstiju. Njegove su metode i danas poznate u cijelom svijetu.

- Na otoku Susku, nedaleko Lošinja, poznatom i po pješčanom tlu, jedina je narodna nošnja u Europi, čija je suknja - iznad koljena.

- U Krapini je profesor Dragutin Gorjanović Kramberger pronašao najbogatiju zbirku ostataka neandertalaca na svijetu.

- Crveno jezero kraj Imotskog je najdublja ponornica u Europi, treća po veličini na svijetu.

- Najduža hrvatska riječ je "prijestolonasljednikovičičinima", a opisuje suprugu od prijestolonasljednika. Ima ravno - 30 slova.

- Na Mjesecu su dvije lokacije nazvane po Hrvatima - Ruđer Boškoviću i Andriji Mohorovičiću.

- Slavoljub Penkala izmislio je mehaničku olovku nazvanu Penkala 1906., patent je registrirao u 35 zemalja.

- Hrvatska ima 1,244 otoka, a samo ih je 48 naseljeno.

GALERIJA Kako se živi na najmanjem naseljenom otoku

Imotski
1/12

- Dinara je najviši vrh, te je 1,831 metar iznad mora.

- Trećina Hrvatske je prekrivena šumom

- Zadar je prvi grad na svijetu koji ima orgulje koje sviraju u ritmu morskih valova.

- Izumitelj torpeda 1813. je Hrvat Ivan Lupis Vukić iz Vignja s Pelješca, a izumio ga je u Rijeci

- Vinkovci su više od 8.000 godina najstariji kontinuirano nastanjeni grad na Starom kontinentu.

- Najviša zgrada u Hrvatskoj je zagrebačka katedrala, visine 108 metara.

- Otok Biševo ima tek 13 stanovnika.

- Bjeloglavi supovi na Cresu jedini su na svijetu koji imaju sklonište uz more.

- I u Hrvatskoj, u Završju u Istri, postoji kosi toranj, On je visok 22 metra, te je nagnut 40 centimetara prema sjeveru.

- Vino se u Hrvatskoj, zahvaljujući Grcima, proizvodi više od dvije i pol tisuće godina. Hrvatska danas ima preko 300 lokacija na kojima se proizvodi vino.

- Plitvička Jezera i Paklenica, oba nacionalni parkovi, imitirali su šezdesetih američki Divlji zapad kada se snimalo 11 filmova o Winnetou.

- Najstarija osoba u Hrvatskoj bila je gospođa Nena Tolj, koja je doživjela 110 godina.

- U Pustinji Blaca, samostanu na Braču, postoji osam tisuća knjiga, od kojih mnoge pisane na glagoljici.

VEZANI ČLANCI 

- Marko Marulić prvi je na svijetu koristio riječ "psihologija", u nazivu djela "Psichiologia de ratione animae humanae", odnosno Psihologija, o naravi ljudske duše, pisao ga je početkom 16. stoljeća.

- Hrvatski vjetar bura puhala je na Masleničkom mostu rekordnih 248,4 kilometara na sat krajem 21. prosinca 1990.

- U Muzeju vučedolske kulture su i predmeti koji su se koristili još prije 5.000 godina.

- Danas je glavni grad Zagreb, no nekoć je to bio grad Nin, nedaleko Zadra.

- Rodite li na Jadrolinijinoj trajektnoj liniji iz Hvara, dijete će imati doživotno besplatnu vožnju trajektom...

- Hrvati mogu kao glasači na izbore već s 16 godina, no moraju dokazati da su zaposleni. U suprotnom moraju čekati do punoljetnosti i 18 godina.

- Dvoje dobitnika Nobelove nagrade u kemiji su iz Hrvatske - Lavoslav Ružička i Vladimir Prelog, iz 1939., odnosno 1975. godine...

- Najstarije sveučilište je ono u Zagrebu, a osnovano je 1669. godine.

- Agatha Christie provela je svoj medeni mjesec kada se drugi puta udala upravo u - Dubrovniku i Splitu.

Više zanimljivosti o Nikoli Tesli, Marko Polu, prvom padobranu, prvoj hidroelektrani, bračkom kamenu, izumitelju cepelinu Davidu Schwartzu,  možete pronaći na blogu chasingthedonkey.com.

Testirajte znanje i u našem kvizu

 

 

 

VIDEO Zagreb: Spomenici i biste ukrašeni kravatama povodom Svjetskog dana kravate

 

Komentara 42

LL
lijepa_li si
10:59 25.11.2023.

veličanstvena hrvatska!

Avatar Idler
Idler
17:50 25.11.2023.

Malke sem zabrinut...naše sveučilište je par stoljeća starejše neg prva pučka šola vu komšiliku ! Kak budeju to "preživjeli" vu VL kak i neki med komentatorjima!

Avatar Art of Noise
Art of Noise
16:23 25.11.2023.

Ima ovdje dubioznih "činjenica", a jedna koja mi baš bode oči je ona da je zagrebačko sveučilište najstarije sveučilište u Hrvatskoj/u Hrvata. To, naravno, nije istina, time ni činjenica, jer je najstarije sveučilište u Hrvatskoj/u Hrvata zadarsko sveučilište, osnovano davno prije zagrebačkog, 1396. g., od strane dominikanaca. I nije mi jasno zašto se ova neistina stalno vrti/ponavlja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije