Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ivan jarnjak

Jarnjak: Sanader se naljutio kad sam se raspitivao za velike račune

'09.11.2011., Zagreb - Ivan Jarnjak, potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivsi glavni tajnik HDZ-a, u pratnji odvjetnika Petra Pavkovica odlazi iz USKOK-a, gdje su ga ispitali o sumnjama vezanima za crn
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/3
18.06.2012.
u 08:00

Jarnjak je u istrazi naveo da nije postavljao pitanja Branki Pavošević, blagajnici stranke, kada je shvatio da postoje isplate koje ne idu sa stranačkog računa. Slikovito je objasnio i zašto je to tako bilo.

Totalni rat svih protiv svih. Bivši i sadašnji moćnici Hrvatske demokratske zajednice, na istom mjestu – u velikoj sudnici zagrebačkog Županijskog suda – no u različitim ulogama. Dok se jedni meškolje na optuženičkoj klupi (Ivo Sanader i Ratko Maček), drugi nervozno cupkaju na klupi za svjedoke. Svjesni da ih pomno prate oči čovjeka, kojem su se donedavno zaklinjali na vjernost do groba, ne libeći se javno reći: Kud Ivo, tud i ja!

No, vremena kada su svi disali ili su barem mislili da dišu kao jedno odavno su prošla. Sada se svatko bori za svoju kožu, pri tome je pokušavajući što skuplje prodati, tvrdeći da o načinu Sanaderova upravljanja strankom ništa nisu znali.

Dva iskaza USKOK-u

Jedan od tih, koji tvrdi da o načinu funkcioniranja, a posebno o paralelnom sustavu financiranja HDZ-a, mnogo toga nije znao je i Ivan Jarnjak, prvo zvučno ime iz redova HDZ-a, koje će danas kao prvi svjedok USKOK-a sjesti na klupu za svjedoke u slučaju Fimi media. Nekada je bio tajnik HDZ-a, a u početku afere Fimi media bio je osumnjičenik. No nakon što je kao osumnjičenik USKOK-u dao dva iskaza u studenom 2011., status mu se promijenio. Od osumnjičenika postao je svjedok. Možda se taj preokret dogodio jer je Jarnjak za ono što je iskazivao, USKOK-u ponudio i konkretne dokaze. Svoje rukom pisane bilješke, zabilježene kronološkim redoslijedom, u vremenu u kojem su nastale i koje su postale sastavni dio spisa.

Jarnjak je u istrazi naveo da nije postavljao pitanja Branki Pavošević, blagajnici stranke, kada je shvatio da postoje isplate koje ne idu sa stranačkog računa. Slikovito je objasnio i zašto je to tako bilo.

– Jednom sam uočio da su računi za telefon iznimno visoki. Bila je riječ o sumi od 120.000 kuna. Reagirao sam smatrajući da ni jedna politička stranka ne može podnijeti teret tako visokih troškova za telefon. Upitao sam Branku Pavošević o čemu je riječ. Rekla mi je da je na popisu računa koje je trebalo platiti bio i račun telefona kojim se koristila jedna od Sanaderovih kćeri. Mislim da je bila riječ o Petri Sanader. No malo nakon što sam joj postavio to pitanje, nazvao me Sanader i upitao zašto se raspitujem za plaćanje tih računa. Iz načina na koji mi je postavio to pitanje, očito je bilo kako mi poručuje da me se to ne tiče – kazao je Jarnjak u istrazi.

Objašnjavajući svoju ulogu, Jarnjak je kazao kako je tajnik stranke postao u srpnju 2005. Zadatak mu je bio da financijski konsolidira stranku, a vrlo brzo shvatio je da osim isplata preko računa stranke postoje i neke druge paralelne isplate, o kojima je računa vodila, kako je kazao, B. Pavošević, po nalogu Sanadera.

Jedna od tih isplata odnosila se na Mladena Lackovića, kojem je isplaćivana naknada prvo od 3000 zatim od 4500, a potom i od 6000 kuna. Po Sanaderovu nalogu to mu je plaćala B. Pavošević, no Jarnjak je kazao kako nije znao s kojeg se računa to plaća. Sličnu stvar ponovio je vezano i uz Franka Bilavera, koji je bio koordinator stranke za SAD, o čemu je već iskazivao Barišić.

Maček kao koordinator

– Prema bilješci koju imamo, u svezi njegova angažmana kontaktirao sam sa Sanaderom. Dogovoreno je da će mu u ugovoru stajati da će mu stranka podmiriti putne troškove, a vidim da sam zabilježio da će mu Barišić isplaćivati mjesečno 5000 dolara. Ne znam iz kojih mu je izvora to plaćano – kazao je Jarnjak.

Jarnjak je u svojim bilješkama zapisao i situaciju o kojoj je već iskazivao Barišić, a odnosila se na donaciju za stranku koju su prikupili Zoran Gobac (dva milijuna eura) i Igor Oppenheim (2,5 milijuna eura).

– Nazvao me Barišić i rekao da su ti novci pripremljeni za HDZ te da predaju koordinira Ratko Maček. Rekao je i da Sanader o tome ništa ne zna, na što sam mu ja rekao da ga mora izvijestiti. Na moj upit zašto ga nije o tome izvijestio, Barišić je rekao da ga ne želi naljutiti. Poslije mi ni jedan ni drugi to nisu spominjali – rekao je Jarnjak u istrazi.

Komentara 23

DO
doktorica
08:20 18.06.2012.

umjesto da "paradiraju" po Sudu i naslikavaju se po novinama,za ovu pljačku stoljeća bi svi učesnici trebali dobiti doživotnu robiju.....

JB
jagodica bobica
08:12 18.06.2012.

Dobro jutro danas je utakmica i navijajmo za naše momke a ivu nek nam se i dalje smije i troši naše novce

SO
Somelier
08:20 18.06.2012.

Tak je, je gospon Jarnjak. "Nek visi Pedro"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije