Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Katastrofa u Japanu

Zakopavanje Fukushime u pijesak i beton možda je jedino rješenje

japan
AFP/Pixsell
Autor
Zorana Bajt
18.03.2011.
u 18:15

Radiokativni oblak iz Fukushime danas stiže do obala Aljaske i južne Kalifornije. Obama poziva građane na mir

Japanski su inženjeri jučer priznali da je zatrpavanje oštećenog nuklearnog kompleksa Fukushima pijeskom i betonom možda jedini način da se spriječi katastrofalno širenje radijacije, što je metoda koja je korištena u Černobilju u Ukrajini, prenosi Reuters. Ovo je prvi put da predstavnici korporacije Tokyo Electric Power, koja rukovodi oštećenim nuklearnim kompleksom, spominje opciju zatrpavanja Fukushime, što je potvrdilo da dosadašnji pokušaji hlađenja reaktora vodom iz helikoptera ne daju rezultate.

– Moguća je i odluka da se reaktori zabetoniraju. Ali najprije ih želimo ohladiti – izjavio je predstavnik kompanije Tokyo Electric Powera, prenio je Reuters.

Stručnjaci tvrde da ni roboti ne bi pomogli pri hlađenju. Obični Japanci u to ne vjeru.

– Živjeli smo posve modernim životom. Imali smo robote i tvornice, prvi smo u proizvodnji i tehnologiji, a ipak smo na kraju reaktore zalijevali kantama vode. Vraćamo se unatrag. Ostat ćemo dugo u mraku – kazao je neimenovani stanovnik Tokija za AFP.

Zdravstvena skrb

Hlađenje vodom uz pomoć helikoptera nastavljeno je pa je tako jučer u samo 40 minuta na reaktore bačeno 50 tona vode.

Stručnjaci UN-a kažu da bi radioaktivni oblak danas mogao stići do SAD-a. The New York Times tvrdi da će najprije doći do Aljaske i južne Kalifornije. Iako vlasti tvrde da neće biti opasnosti za zdravlje jer će se radioaktivne čestice raspasti u zraku, Amerikance je uhvatila panika. Kupuju maske i jod koji brani štitnjaču. Predsjednik Barack Obama pozvao je građane da ostanu mirni jer neće biti nikakve opasnosti od radijacije.

Prema zadnjim podacima, broj stradalih u tsunamiju jučer je dosegnuo brojku od 6539, a oko 11.000 ljudi smatra se nestalima. Među mrtvima je i 27 evakuiranih, koji su umrli zbog loše zdravstvene skrbi. Japanske vlasti krajnjim naporima pružaju zdravstvenu zaštitu za 300.000 evakuiranih. Međunarodni je monetarni fond (MMF) priopćio da Japan raspolaže dovoljnim financijskim sredstvima da prebrodi katastrofalnu štetu izazvanu potresom i tsunamijem od 11. ožujka, kao i da započne napredak na putu oporavka i gospodarskog rasta. Glasnogovornica Međunarodnog monetarnog fonda izjavila je da ta institucija, koja često pomaže siromašnijim zemljama u obnovi poslije sličnih katastrofa, pomno prati situaciju u Japanu te da dužnosnici MMF-a vjeruju da je ta zemlja dosad preuzela odgovarajuće korake, prenosi CNN.

Ključne riječi

Komentara 11

KU
kukuriku
18:31 18.03.2011.

ma to je jedino Steven Spielberg, moga sprijecíti.............

OB
-obrisani-
18:51 18.03.2011.

da vam kazem iskreno zao mi je japanaca i zao mi je svake zrtve koja strada. ali nekako sa druge strane njima nije bilo upce zao kada su mi 90 godina prodali panasonicov video za preskupih 1000 DM pa onda Techniksov player za 500 DM. Matcushita Elektronics se navatala para, bilo bi red da sada vrate svojem narodu od zaradjenih novaca. A nisam cuo nigde da su njihove domace tvrtke ponudile pomoc svojim ljudima!

OB
-obrisani-
14:28 20.03.2011.

Roboti imaju problema jer im jaka radijacija uništi elektroniku i zaustavi ih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije