Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istočno kinesko more

Japan vodenim topovima otjerao tajvanske ribarice iz 'svojih' voda

japan-tajvan (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
25.09.2012.
u 10:44

Postoji nešto oko čega se i Japan i Tajvan slažu, i jedni i drugi smatraju da su naslijedili kineski povijesni suverenitet nad otocima

Brodovi japanske obalne straže vodenim su topovima "pucali" po 40-ak tajvanskih ribarica i osam plovila obalne straže kako bi ih odvratili iz voda koje Peking smatra svojim vlasništvom. Japan se s Tajvanom obračunao samo dan nakon sličnog upada kineskih plovila u iste te vode.

Odnosi dviju zemalja znatno su se pogoršali nakon što je Japan od privatnog vlasnika kupio nenastanjene otoke u Istočnom kineskom moru. Tajvan i Japan ranije su bili u prijateljskim odnosima, ali dvije države godinama se prepiru oko prava na ribolov u Istočnom kineskom moru. Ipak, postoji nešto oko čega se i Japan i Tajvan slažu. I jedni i drugi smatraju da su naslijedili kineski povijesni suverenitet nad otocima.

Stručnjaci vjeruju da bi sukob dviju zemalja mogao prerasti u vojni sukob, a nenamjerna "borba" na moru samo će pojačati tenzije, prenosi Reuters, no, čini se kako će obje strane učiniti sve u svojoj moći da prepirka oko teritorijalnih voda ne izmakne kontroli.

>>Kineski ratni brodovi stigli do spornog otočja, zasad bez sukoba

Komentara 6

IP
info_punkt
12:59 25.09.2012.

čovječe, ovo izgleda ko bitka za Midway...

BO
Bazhenov Oil Field
14:52 25.09.2012.

Japan ima problem s Kinom i Tajvanom radi istih otoka. Kina i Tajvan imaju stajaliste da su oni dio jedne te iste drzave. U Tajvanu je bilo pokreta da Tajvan proglasi nezavisnos ali velicina politicara i glasackog tijela se tome suprostavilo. Dakle po Tajvanskom shvacanju postoji samo jedna Kina i to je ona u Tajvanu a ona sto mi zovemo Kina je dio Tajvana. Kinezi mislu obrnuto. Japan ima problem s Korejom Sjevernom i Juznom radi otoka. Japan ima problema s slavenskom Rusijom radi nekih otoka. Japan ima problem s Amerikom radi americkih vojnih baza na japanskom tlu.

DZ
dzukaficuka
14:58 25.09.2012.

Moglo bi biti FRKE oko trke.Ovo sto Japan radi je jako opasno moglo bi preci u jos veci sukob puno vecih razmijera.Neznam st oni hoce da stvore jos jednu Fukusimu nije im bilo dosta Nagasakija Hirosima Fukusima .Posijecaju me na nase Srbe Demse Dine sa Balkana

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije