Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
analitičar puhovski:

'Jakovina mora dati ostavku ili ga premijer treba razriješiti'

'31.08.2012., Donji Kraljevec- Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina otvorio 7. Medjunarodni vocarski sajam.  Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSEL'
Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
09.12.2012.
u 20:42

Ako je Jakovina prenio vlasništvo, to mora dokazati, kaže Dragovan. Lesar: Vladi je to očito normalno. Da nije, povjerenstvo bi odavno radilo

Dan nakon što je Večernji list objavio da je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina u sukobu interesa jer je i dalje direktor i vlasnik tvrtke koja je k tome dužna 150.000 kuna, pa i nešto sitno proračunu i Hrvatskim vodama, reakcije su oštre. Politički analitičar Žarko Puhovski kaže da bi Jakovina morao podnijeti ostavku, a ako to neće sam učiniti, onda bi ga premijer Milanović morao razriješiti.

‘Neozbiljan kao i kukuriku’

Šef HDZ-a Tomislav Karamarko poručuje da svi trebaju poštovati zakon, a da je Jakovina kao i cijela Kukuriku Vlada neozbiljan. Jakovina se, podsjetimo, prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa u roku od 30 dana od stupanja na dužnost morao razriješiti funkcije direktora u svojoj tvrtki TJ-PROM te svoje vlasništvo i upravljačka prava prenijeti na tzv. povjerenika, odnosno odvjetnika. To je morao u tom roku prijaviti Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa, ali u njegovoj imovinskoj kartici i dalje piše da je prijenos vlasništva u tijeku, a u sudskom registru i dalje se vodi kao direktor TJ-PROM-a. Jakovina se danas oglasio priopćenjem u kojem se ispričava što nije ugovor o prijenosu upravljačkih prava dostavio Povjerenstvu te tvrdi da je to njegov jedini propust. Odbacuje tvrdnje da je u sukobu interesa jer mu je tvrtka neaktivna, nema zaposlenih i nije bila u ni u kakvom poslovnom odnosu s tijelima javne vlasti. Dugove svoje tvrtke ne osporava i kaže da će biti podmireni kad je odvjetnik iz Slavonskog Broda proda.

Kada je riječ o dugovima Marko Rakar, primjerice, nije mogao postati savjetnik predsjednika Ive Josipovića jer je njegova tvrtka ostala dužna Državnom proračunu oko milijun kuna. Jakovinini dugovi mnogo su manji, ali princip bi trebao biti isti.

– To što je Jakovina možda nešto napravio, ali je to zaboravio prijaviti nema nikakve veze. I mene policajac kazni kad zaboravim u autu staviti pojas – slikovit je Puhovski. Zorislav Antun Petrović, član spomenutog Povjerenstva, kaže da je Jakovinino ponašanje u najmanju ruku neodgovorno jer onaj tko je u izvršnoj vlasti mora biti prvi koji će poštovati zakone. Oštar je bio i laburist Dragutin Lesar.

Vlada šuti

– Borba protiv korupcije počinje borbom da se ne bude u sukobu interesa, ali za ovu vlast to je očito normalno ponašanje jer bi inače Povjerenstvo odavno funkcioniralo – rekao je Lesar.

Glasnogovornica Vlade Ivana Grljak danas nije odgovarala na pozive, a glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan kratko je poručio da s Jakovinom treba raščistiti situaciju vezanu uz njegovu tvrtku.

– Ako je prenio upravljanje i vlasništvo na odvjetnika, onda to mora dokumentirati – rekao je Dragovan.

>>U sukobu interesa: Jakovina direktor tvrtke dužne 150.000 kuna

Komentara 146

OB
-obrisani-
20:59 09.12.2012.

mcmarko ti zakoni su opća praksa/standard zapadnih demokracija.Nisu uopće nešto posebni za Hrvatsku osim grubog nepoštivanja i totalnog ignoriranja zakona koje su najosnovniji preduvjet bilo kojemu političaru i onome tko je u službi državi.

Avatar KAPELSKI
KAPELSKI
21:00 09.12.2012.

Šta se tu ima više razčiščavati? Sve je čisto. (Bivši) Ministar neka nastavi voditi poljoprivrednu apoteku na način kako je obečao voditi poljoprivredu države i stvar je čista.

KA
Karas
20:59 09.12.2012.

ako ima i malo karaktera,dat ce sam ostavku !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije