Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
čast i vlast

U sukobu interesa: Jakovina direktor tvrtke dužne 150.000 kuna

jakovina
Ivica Galović/PIXSELL
09.12.2012.
u 12:53

I dok je bio načelnik općine Bukovlje, Jakovina je bio u sukobu interesa jer se i načelnici svrstavaju među dužnosnike koji ne smiju biti u upravi ili NO-u tvrtke

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina ni punih godinu dana od preuzimanja dužnosti nije prenio vlasništvo u svojoj tvrtki TJ-PROM na odvjetnički ured, odnosno povjerenika, sudeći prema njegovoj imovinskoj kartici, a i dalje se u javno dostupnim registrima u toj tvrtki vodi kao direktor.

Prema Zakonu o sprečavanju sukoba interesa, u roku od 30 dana od preuzimanja ministarske funkcije morao je svoja upravljačka prava prenijeti na nekog drugog, odnosno morao se u tom roku razriješiti funkcije direktora. Potvrdio nam je to Mate Kačan, šef Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, koje do izbora novih članova u veljači nema ovlasti nadzirati nove imovinske kartice. Spomenuti zakon propisuje da dužnosnik ne smije biti član upravnog tijela i nadzornog odbora trgovačkih društva, upravnih vijeća ustanova ili NO-a izvanproračunskih fondova niti obavljati poslove upravljanja u poslovnim subjektima. U Jakovininoj imovinskoj kartici, koju je podnio na početku mandata, i dalje se vodi da je prijenos prava u njegovoj tvrtki u tijeku, a u sudskom registru taj se esdepeovac navodi kao direktor i jedini osnivač TJ-PROM-a, inače poljoprivredne apoteke registrirane u Bukovlju kod Slavonskog Broda.

Osim toga, ministar Jakovina tu je tvrtku, registriranu za vanjsku i unutarnju trgovinu, doveo do, za poljoprivrednu apoteku, lijepih dugova. Prema informacijama Večernjeg lista, TJ-PROM je, prema podacima iz ovog mjeseca, dužan nešto više od 150.000 kuna, u blokadi je neprekidno već dvije godine, a dužan je i Hrvatskim vodama i Državnom proračunu. Dug Hrvatskim vodama zapravo je zanemariv, iznosi nešto više od 9000 kuna, ali ministar Jakovina istodobno je i predsjednik Upravnog vijeća Hrvatskih voda. Očito, to mu nije pomoglo da mu i Hrvatske vode ne zatraže ovrhu, tj. blokadu računa, koja je provedena i prije nego što je postao ministar, ali više je nego zanimljivo da je šef UV-a Hrvatskih voda ujedno i vlasnik i direktor tvrtke koja tim istim Vodama nije podmirila sve račune. Jakovinin TJ-PROM dužan je i proračunu, i to oko 4000 kuna. Najveći dug TJ PROMA-a otpada na C.P.M.-Internacional, oko 60.000 kuna, a potom KentBanku, nešto manje od 50.000 kuna.

Budući da je Jakovina prije nego što je postao ministar poljoprivrede bio načelnik općine Bukovlje, ispada da je cijelo vrijeme u sukobu interesa jer, prema Zakonu o sprečavanju sukoba interesa, i načelnici spadaju u dužnosnike koji ne smiju istovremeno biti u upravi ili NO-u tvrtke.

Jakovinina tvrtka se nalazi na popisu firmi za koje su dužnosnici morali prenijeti svoja upravljačka prava na povjerenike i o tome obavijestiti nadležno saborsko Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa. TJ PROM je posljednje financijsko izvješće predao 18. lipnja, što znači da tvrtka nije ugašena. Od 2008. godine Jakovinina tvrtka nema ni jednog zaposlenog, a prema financijskim pokazateljima, već je tri godine spremna za stečaj.

Ova priča otvara dva pitanja; prvo je ono koje se odnosi na sukob interesa, a drugo je ono koje se tiče kompetencija ministra Tihomira Jakovine, od kojeg se očekuju rješavanje nagomilanih problema u poljoprivredi, a čovjek je i svoju poljoprivrednu apoteku ostavio u dugovima. Budući da Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa ne funkcionira od ožujka 2011. godine, Jakovinu nema tko pitati zašto je i dalje u službenim i javno dostupnim registrima naveden kao direktor svoje tvrtke i zašto još nije prenio vlasništvo na povjerenika.

– Kada bi povjerenstvo imalo ovlasti, pokrenuli bismo postupak jer Jakovina po zakonu ne smije biti direktor tvrtke. Dakle, u sudskom registru moralo bi pisati da poslove direktora obavlja netko drugi, dok se kao vlasnik u tom registru i dalje može navoditi njegovo ime i nakon što na povjerenika prenese vlasništvo – objašnjava Mate Kačan, šef Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa. A koje bi bile sankcije?

– Opomenuli bismo ga da mora poštovati zakon, a moguća je i novčana kazna od 2000 do 40.000 kuna – rekao je Kačan.

Komentara 107

OB
-obrisani-
16:17 09.12.2012.

Jadniče, kada su nas vodili oni koje ti smatraš Hrvatima, opljačkani smo kao nikad u povijesti. Inače, ljudi se dijele na poštene i nepoštene, spobone i nesposobne, obrazovae i neobrazovane. Utuvi si to u svoju tintaru već jedanput i prekinini podmetati. - 09.12.2012. u 16:15h velikazmija je napisao/la: neznam na koju temu je netko napisao -Kako bi bilo da nas drugi -narod vodi -- a ko nas vodi --malo aboliranih -malo dezertera malo srbau kpj malo partizanski sinova -- ko nas vodi recite mi --imali hrvata u hrvatskoj-

NA
Nadalinaaa
16:21 09.12.2012.

A što bi nas još moglo iznenaditi u vladi zgubidana?

IN
InfoMan
13:14 09.12.2012.

Ako je netko, osobno, duzan vodovodu 100kn nakon mjesec dva bez ikakve opomene dobije zablokirane sve racune i koju tisucu kn troskova. Ako neka firma, ili osobno, duguje porez, drzava blokira sve racune i plijeni imovinu. Ali, razlika je sto se u svim tim slucajevima radi o obicnim ljudima, a ovdje o osobi sa stranackom knjizicom. Ako jako pretjeras onda ti se iz osvete dogodi Sanader. Naravno, tebi uzmu sve, a Sanaderu bu vecina ostala. Ajmo u zakone napisat da se ne odnose za politicare i tajkune!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije