Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povjerenstvo radi

Jakovina, Jagušt i Radman pod istragom zbog sukoba interesa

tihomir jakovina,portal (1)
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/3
06.03.2013.
u 13:09

Ako istraga dokaže sukob interesa, dužnosnici mogu biti kažnjeni opomenom, uskratom isplate plaće i javnim objavljivanjem odluke

Nakon dvije godine nefunkcioniranja, danas se prvi put sastalo novo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, te odmah odlučilo pokrenuti istragu protiv ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine. Odlučili su njegov slučaj istražiti po službenoj dužnosti jer nije na vrijeme prenio upravljačka prava nad svojim trgovačkim društvom TJ-PROM drugoj osobi, već je to napravio tek u studenome prošle godine nakon što je priča izbila u javnost.

Nezgodni klijenti

Povjerenstvo je odlučilo pokrenuti postupak odlučivanja o sukobu interesa u kojem će se morati očitovati sam ministar, ali će se napraviti i dodatne provjere uvidom u službene dokumentacije nadležnih institucija, nakon čega će donijeti odluku je li Jakovina bio u sukobu interesa. Istraga se pokreće i protiv glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana za kojeg je Povjerenstvo uvidom u sudski registar ustanovilo da je osnivač, a još uvijek i direktor tvrtke Nautar, koja u svojoj djelatnosti ima promidžbu, reklame i propagandu. S obzirom na to da su mu među klijentima Atlantic grupa, Coca-Cola i Microsoft, članovi Povjerenstva vjeruju da bi se u slučaju reklamiranja tih tvrtki na HRT-u Radman mogao naći u sukobu interesa. Zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik pod istragom se našao zbog anonimne prijave, nakon koje je Povjerenstvo provjerom utvrdilo da je on i predsjednik tri upravna vijeća – HZZO-a, KBC-a Split i KB Sestre milosrdnice, iako Zakon propisuje da može biti član najviše tri upravna vijeća. Povjerenstvu je posebno sporan HZZO jer ta institucija dijeli novac bolnicama. Direktorica Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka Marija Hrebac pod istragom je jer je prije te dužnosti bila šefica NO-a Sunčanog Hvara u kojem je zastupala interese vlasnika Orco grupe, koja danas pak tuži državu zbog neispunjavanja ugovorenih obveza. Agencija koju sada vodi ima 12 posto udjela u Sunčanom Hvaru, pa se Povjerenstvo pita koliko će biti nepristrana tijekom rješavanja arbitražnog postupka. Istražuje se i manjinski saborski zastupnik Veljko Kajtazi jer ima udrugu, a kao član savjeta za nacionalne manjine može utjecati na to koliko će njegova udruga dobiti državnog novca. Direktor Petrokemije Josip Jagušt pod istragom je jer u imovinskoj kartici nije naveo vrijednu kuću u centru Londona, kao ni nekretninu na Pantovčaku. Predsjednik uprave Uljanika Antun Brajković pod istragom je jer nije predao imovinsku karticu. Istrage su otvorene i protiv niza dužnosnika na lokalnim razinama protiv kojih su tijekom posljednje dvije godine dolazile prijave.

Kazne - na izborima

Ako istraga dokaže sukob interesa, dužnosnici mogu biti kažnjeni opomenom, uskratom isplate plaće i javnim objavljivanjem odluke, a građanima preostaje, tvrdi predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković, da na izborima kazne te dužnosnike, jer je uloga Povjerenstva više preventivna.

>> U sukobu interesa: Jakovina direktor tvrtke dužne 150.000 kuna

>> Ministar Jakovina prodao svoju tvrtku za 400 tisuća kuna

Komentara 12

DU
Deleted user
14:07 06.03.2013.

Kaj su svi navali na toga jadnog i zbunjenog Jakovina Tiću! Čovjek se oženio prije dva tjedna i umjsto da se "odrađuje" medeni mjesc mora se baviti tamo nekakvim alfatoksinima i opravdavati se za nekakv sukob interesa. Zbilja nečuveno!

OB
-obrisani-
17:16 06.03.2013.

Dakle - još jedan izbrisan komentar koji je glasio ovako: "SDP = kriminalna organizacija" Mogu primijetiti kako se komentar "HDZ = zločinačka organizacija" nikada ne briše. Molim objašnjenje koja je razlika, odnosno zašto se jedan briše, a drugi ne? MoždaMožda je trebalo pisati "SDP/HNS = kriminalna organizacija"? Hvala.

JV
j.vojvoda
14:00 06.03.2013.

Pa sto se ovo dogadja. Kriminalac nad kriminalcom u Kukuriku koaliciji. Znao sam da su nesposobni, da su primitivci, ali da su tako teski kriminalci, to pak bogme nisam znal. Gdje su sada komentatori (navijaci) za SDP i HNS.Sigurno cjele dane vise nad konteinerima, ali su kontejneri sada prazni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije