Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Jadranski naftovod preuzima prvi projekt solarne elektrane

Postrojenje JANAf-a na otoku Krku
Nel Pavletic/PIXSELL
22.05.2024.
u 13:46

Jadranski naftovod d.d. je putem povezanog društva JANAF OIE d.o.o. sklopio Ugovor o kupoprodaji 100% udjela u društvu Solar Energy Vođinci d.o.o. i ulaganju u sunčanu elektranu u Vođincima, nedaleko Vinkovaca, projektirane instalirane snage 14,2857 MW i priključne snage 9,99 MW. Projekt je u fazi početka gradnje, za isti su ishođene građevinske dozvole te je očekivani datum puštanja sunčeve elektrane u Vođincima u rad 1. ožujka 2025. godine.

Odmah po donošenju Strategije tranzicije i razvoja JANAF-a za razdoblje od 2022. do 2030. s vizijom do 2050., kojom smo se opredijelili za zelenu transformaciju poslovanja, krenuli smo s provedbom konkretnih koraka kako bismo ostvarili zacrtane ciljeve. Preuzimanje projekta sunčeve elektrane prvi je opipljivi rezultat našeg novog strateškog usmjerenja. Ne zanemarujući sigurnost opskrbe srednje Europe i država u okruženju energentima, nastavit ćemo s razvojem segmenta poslovanja obnovljivih izvora energije, kako bi JANAF postao respektabilan igrač na hrvatskom tržištu električne energije“, rekao je mr.sc. Stjepan Adanić, predsjednik Uprave JANAF-a.

Snažna financijska pozicija u kojoj se Jadranski naftovod nalazi zahvaljujući iznimno uspješnom poslovanju otvorila je Društvu mogućnost za investicije u obnovljive izvore energije. Uz iznimno zadovoljstvo činjenicom kako je realizirana prva akvizicija projekta na području obnovljivih izvora energije, naglašavam da je riječ tek o prvom takvom ulaganju jer trenutno u različitim fazama poslovnih aktivnosti razmatramo niz drugih greenfield i zrelih projekata ove vrste. Ovim projektom potvrđujemo svoju namjeru i spremnost za diverzifikaciju poslovanja i stvaranju novih vrijednosti za daljnji razvoj i rast kompanije“, istaknuo je Vladislav Veselica, član Uprave JANAF-a.

Naime, JANAF d.d. intenzivno od donošenja Strategije tranzicije i razvoja JANAF-a za razdoblje od 2022. do 2030. s vizijom do 2050. provodi aktivnosti usmjerene na diverzifikaciju poslovanja i transformaciju kompanije u zelenu energetsku kompaniju. Dosad je JANAF realizirao projekte integriranih sunčanih elektrana na JANAF-ovim terminalima Sisak, Žitnjak i Omišalj, a u pripremi su neintegrirane sunčane elektrane na lokacijama u Slavonskom Brodu, Omišlju i na Žitnjaku u Zagrebu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije