Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stečaj novina

J. Kosor: Za spas Vjesnika uzmite novac iz Milanovićeva ureda

Kosor o Vjesniku (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
15.02.2012.
u 14:52

– Ured premijera povećao je sredstva sa 2,7 milijuna kuna na osam milijuna kuna, pa se može iz toga uzeti – objasnila je Kosor

Likvidacija Vjesnika bila bi loša odluka, jer je riječ o brendu i jednoj od hrvatskih vrijednosti, poručila je predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor koja je danas u Saboru primila glavnog urednika tih novina Brunu Lopandića te direktora nakladnika Bojana Divjaka. Kosor od Vlade traži da pronađe četiri do pet milijuna kuna za privremeno financiranje Vjesnika, odnosno, dok se ne pronađe konačno rješenje za spas tih novina. Više je načina da se taj novac namakne – kazala je Kosor.

– Ured premijera povećao je sredstva sa 2,7 milijuna kuna na osam milijuna kuna, pa se može iz toga uzeti. Drugi je način da se novac uzme od potpora civilnom društvu, za koje se ove godine budžet digao sa 40 na 105 milijuna kuna – objasnila je Kosor te dodala da će osobno pisati premijeru Zoranu Milanoviću i zamoliti ga razgovor kako zaposlenici Vjesnika ne bi završili na cesti. Ako taj razgovor ne dobije, onda će HDZ predložiti amandman na proračun u kojem će predlagati da se novac za Vjesnik uzme od Ureda premijera ili potpora civilnom društvu.

Glavni urednik i direktor nakladnika rekli su da su tražili susret sa svim parlamentarnim strankama kako bi spasili Vjesnik, no na pitanja novinara koliko iznose dubioze Vjesnika te kolika je naklada tih dnevnih novina, nisu odgovorili.

– Možda imamo izuzetno malu nakladu, ali imamo dobar portal koji dnevno čita i do 90 tisuća ljudi, a sigurno nas ne bi čitali da nismo kvalitetni – objasnio je Bojan Divjak, inače nećak potpredsjednika HDZ-a Vladimira Šeksa. Zaključili su da Vjesnik nema nikakvih dubioza, ali se ne uspijeva pokrivati od prodaje i marketinga. Plan restrukturiranja još nemaju, jer ga ne mogu napraviti bez da znaju što točno vlasnik želi s Vjesnikom. Nemaju neko rješenje, ali jedan od prijedloga je objedinjavanje javnog servisa Hine, Vjesnika i javne televizije.

Na pitanje novinara misli li da je kao premijerka uplitanjem u uredničku politiku i ona odgovorna za srozavanje Vjesnika na 2000 primjeraka, Kosor je rekla da to nije točno.

– Nikad nisam tražila da se piše ovako ili onako, dobro ili loše, potpora koju smo davali bila je bezuvjetna – odgovorila je Kosor. Na pitanje je li brojila svoje fotografije koje su za njezina premijerskog mandata objavljene u Vjesniku, odgovorila je da nije jer je imala pametnijeg posla u to vrijeme, pa fotografije nije brojila nigdje. Nije nikada imala ni utjecaj na uredničku politiku, dapače, nikad se, tvrdi, nije ni čula s glavnim urednikom Brunom Lopandićem, dok je on rekao da su se prerijetko čuli.

Novinare je zanimalo i zašto vodstvo Vjesnika nije na sastanak s Kosor došlo s predstavnicima Sindikata novinara i HND-a, koju su jutros pred Saborom dijelili letke zastupnicima, Divjak je objasnio da njihova priča kako se Vjesnik prodaje zbog atraktivnog zemljišta na kojem je njihova redakcija ne stoji.

Komentara 102

CI
cinbenik
18:44 15.02.2012.

Tko ce drugi znati,ako ne ona.ZNA ZENA.................

TR
trigger
18:37 15.02.2012.

ma da i za poticaje u poljoprivredi , stočarstvu , turizmu ...

CC
C7_C7
16:01 15.02.2012.

Nije da su dugo na vlasti, ali sa velikim sigunošću mogu reći da mi se ova vlast apsolutno zgadila zbog bahatosti i nesposobnosti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije