Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
2. Konferencija Private Equity u jugoistočnoj Europi

J. Kosor: Vlada ulaže milijardu kuna u fond rizičnog kapitala

kosor
Jurica Galoić/Pixsell
23.02.2010.
u 09:58

- Osigurali smo milijardu kuna za Fond rizičnog kapitala, koji djeluje kao pokretač gospodarstva, pridonosi zapošljavanju i jačanju izvoza - rekla je premijerka Kosor.

Vlada Republike Hrvatske uložila je milijardu kuna u novi Fond rizičnog kapitala, koji bi trebao biti izvor novca za poduzeća u uvjetima otežanog financiranja zbog globalne recesije, rekla je premijerka Jadranka Kosor jučer u Zagrebu na drugoj konferenciji Private Equitya u jugoistočnoj Europi.

– Osigurali smo milijardu kuna za Fond rizičnog kapitala, koji djeluje kao pokretač gospodarstva, pridonosi zapošljavanju i jačanju izvoza – rekla je Kosor.

Kosor je istaknula da je jedna od njezinih gospodarskih mjera “borba protiv korupcije do posljednjeg daha”.

Poduzetnici u Hrvatskoj još nisu prepoznali fondove rizičnog kapitala kao način financiranja poslovanja. To najbolje pokazuje činjenica da na hrvatskom tržištu postoje samo dva takva fonda – Quaestus i Nexus. No, čini se kako će Hrvatska, pritisnuta teškom financijskom krizom, tradicionalne načine financiranja nadopuniti alternativnim izvorima, istaknuto je na konferenciji.

Vlada RH raspisala je javni poziv u kojemu se traže partneri Fondovima za gosporadsku sigurnost (FGS).

– Vlada za svaku kunu privatnog kapitala daje jednu kunu iz proračuna – kazao je ministar gospodarstva Đuro Popijač. No, mogu li uopće ovakvi fondovi na hrvatskom tržištu naći nešto zanimljivo i dovoljno isplativo, pitao se Željko Perić iz Capera, inače savjetnik premijerke za gospodarstvo. U svojoj prezentaciji naveo je glavne probleme našega gospodarstva: veliki dio domaćih kompanija fokusiran je samo na domaće tržište, niska razina međunarodne suradnje, konzervativni pristup financiranju (krediti).

– Mogu li fondovi privatnog i rizičnog kapitala uspješno ulagati u Hrvatskoj, teoretski da – rekao je Perić.

Naime, ako se pogledaju 24 kompanije u indeksu Zagrebačke burze Crobex, njihova tržišna vrijednost iznosi 518 milijuna eura. Kada se iz toga izuzmu dvije banke, Ina i HT, ukupna vrijednost pada na 138 milijuna eura. Isto tako, u posljednjih pet godina bilo je samo sedam inicijalnih javnih ponuda.

– Ukupna vrijednost tih IPO-a bila je 1,2 milijarde eura, no prikupljeno je samo 75 milijuna eura svježeg kapitala, što je šest posto ukupne vrijednosti – kazao je Željko Perić.

No, nije samo malo tržište problem za ulagače, ali i kompanije. Predsjednik uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi kazao je kako je na vlastitom iskustvu iskusio da su banke jako zahtjevne prilikom financiranja projekata.

– Banke kažu - samo vi zaradite prvi milijun, pa ćemo se i mi onda uključiti – rekao je Tedeschi. Pored velike rezerviranosti na rizik, Tedeschi je ponovno upozorio na nisku razinu korporativnog upravljanja, ali i načina razmišljanja u hrvatskom poslovnom svijetu.

– Kada u Americi poslovni čovjek ode u stečaj, ne nastaju problemi. Stečaj je prirodan tijek poslovanja. U Hrvatskoj, ako jednom propadnete gotovo je nemoguće ponovno postati poduzetnik – zaključio je Tedeschi.

Komentara 60

OB
-obrisani-
00:44 24.02.2010.

Seljacima smo uzeli milijardu kuna,i to ćemo dati za spas gospodarstva i tako jednim udarcem ubiti dvije muve ,a ne uložiti ama baš ništa,nadam se da će se ovim našim dobrim potezom konaćno oživjeti gospodarstvo

BA
baš
11:50 23.02.2010.

666-kamocemo-8 - volio bih znati kada si se opredjeljivao za ime što li si imao na umu? Inače tvoj komentar je manje više O.K. samo bih osobno volio da si napisao/la vjerojatno umjesto vjerovatno (čisto onako usput, tek da se zna).

DU
Deleted user
11:27 23.02.2010.

plusevi...nekom je stalo do vlastitog imidja...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije