Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vojni sporazum

J. Koreja i SAD zajedno će odgovoriti na provokacije S. Koreje

sjeverna koreja (1)
Reuters/PIXSELL
25.03.2013.
u 09:58

– Ovo omogućava da dvije države zajedno odgovore na sjevernokorejske lokalne provokacije, uz to da će Južna Koreja voditi akciju, a Amerikanci će biti potpora – objasnio je glasnogovornik južnokorejskog ministarstva obrane Kim Min-seok

Južna Koreja potpisala je novi vojni sporazum sa SAD-om kako bi se borili protiv, kako to dužnosnici nazivaju, sjevernokorejskih "provokacija", piše BBC.

Prema tom planu vojnici dviju država zajedno će odgovoriti na moguće napade Sjeverne Koreje. Dosad su dvije države imale sporazum prema kojem su američki vojnici, kojih je na Korejskom poluotoku 28 tisuća, mogli sudjelovati u akcijama, ali je to bilo ostavljeno samo kao moguća opcija.

Tenzije u regiji su visoke otkad je Sjeverna Koreja prošlog mjeseca izvela treći nuklearni test. Prema novom planu Južna Koreja može tražiti pomoć SAD-a ako Pjongjang odluči ostvariti svoje posljednje prijetnje i, na primjer, napadne udaljene južnokorejske otoke.

– Ovo omogućava da dvije države zajedno odgovore na sjevernokorejske lokalne provokacije, uz to da će Južna Koreja voditi akciju, a Amerikanci će biti potpora – objasnio je glasnogovornik južnokorejskog ministarstva obrane Kim Min-seok te dodao kako bi time trebalo odvratiti S. Koreju od daljnjih provokacija.

>>UN pokreće istragu o logorima smrti u Sjevernoj Koreji

Ključne riječi

Komentara 2

ČI
čijismo
10:35 25.03.2013.

napast če sigurno ! šta ako slučajno :) ak je mogo binladen napast blizance napast če sjeverna to jel što li več :)ugl loše se piše sjevernoj jbga :(

Avatar liquidsky
liquidsky
19:17 25.03.2013.

Ako zaista dođe do sukoba, što je vrlo lako moguće jer diktatori reagiraju egom a ne racionalno, izginut će pola Sjevernokorejske populacije. Duboko su indoktrinirani svojim političkim sustavom i kultom Vođe, koji ih je bez sumnje spreman nemolosrdno slati ui u borbu do posljednjeg čovjeka samo zato da bi se održao na vlasti. Sa strane gledajući, to je možda najveća tradegija eventualnog rata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije