Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez odluke

Slučaj Dajla: Izvanredno stanje u hrvatskoj Crkvi

hbk
Patrik Macek
06.08.2011.
u 14:30

Papinski nuncij mons. Robert Casari preuzeo kontrolu nad Crkvom u Hrvata. Vatikan želi biti iznad hrvatskih zakona, a među biskupe i svećenike uvukao se strah

Vatikan je preuzeo kontrolu nad Crkvom u Hrvatskoj, a među mnoge biskupe i svećenike uvukao se strah. Nitko više ništa ne smije poduzimati, komentirati ili izjavljivati o slučaju Dajla, jer će biti kažnjen najstrožim crkvenim kaznama, doznajemo iz naših izvora. Porečko-pulskom biskupu mons. Ivanu Milovanu zabranjena je bilo kakva komunikacija i pozvan je na poslušnost, kao i njegovu kancelaru vlč. Ivanu Jakovljeviću, koji je posljednjih dana javnost obavještavao o svim događajima u Istri.

Unutarcrkveno pitanje

- Ništa više ne mogu komentirati - kratko nam je odgovorio velečasni Jakovljević i na taj način prekinuo sve odnose s Porečko-pulskom biskupijom.

Hrvatska biskupska konferencija u ovome trenutku, praktički, nema više nikakvu autonomiju i ovlasti samostalnog odlučivanja, već je to preuzela Sveta Stolica preko papinskog nuncija mons. Roberta Casarija, koji je svim biskupima odredio maksimalnu suzdržanost i da se ne miješaju u posljednja zbivanja u Istri, sve dok Vatikan ne riješi taj slučaj.

>>Obitelji koje žive izvan samostana strahuju za svoju budućnost

Za Vatikan je to i dalje unutarcrkveno pitanje i budući da su istarski svećenici na svom susretu u Pazinu najavili da će zemljište u Dajli vratiti državi, Sveta Stolica sada kreće u inicijativu da se povuku sve žalbe koje su s hrvatske strane uložene u slučaj Dajla, kako bi cijeli slučaj i formalno-pravno ostao samo u crkvenim okvirima, a tako isključivo u vatikanskoj ingerenciji. To praktički znači da se Vatikan želi staviti iznad hrvatskih zakona i da ne poštuje hrvatski pravni sustav. Stoga je i Stalno vijeće HBK inzistiralo na činjenici da se radi o “unutarcrkvenom pitanju”, kao što je priopćio i Tiskovni ured Svete Stolice.

Katolička crkva u svojoj novijoj povijesti nikada nije bila u ovakvoj situaciji, pa nitko ne može predvidjeti kako će cijeli slučaj završiti. Niži kler u zemlji i katoličkim misijama u svijetu revoltiran je držanjem kardinala Josipa Bozanića i izjavom Stalnoga vijeća HBK te ponašanjem Svete Stolice koja je, kako nam kažu neki svećenici, odlučila cijeli problem riješiti “batinom”, a ne razgovorom i dijalogom.

Bez predviđanja

Cjelokupna situacija u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj u ovome trenutku mogla bi se nazvati “izvanrednim stanjem” i trenutačno prvi čovjek Crkve u Hrvata ne sjedi ni na zagrebačkom Kaptolu, ni u Đakovu, ni u Splitu, nego u apostolskoj nuncijaturi na zagrebačkom Ksaveru.

Ključne riječi

Komentara 750

OB
-obrisani-
18:04 06.08.2011.

sta ja o papku i vatikanu mislim ne dao bog da iko zna.....to je zlo....znam coveka i drzavu...fuj.

RE
@rea
18:47 06.08.2011.

Kome danas istarski fratri prodaju m.uda pod burbrege ? Kolk\'o sam razumila, da nije bilo Vatikana, prodali bi sve ostalo za golf.

DE
detour
15:43 06.08.2011.

its all about the money.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije