Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čime napada Hamas?

VIDEO Najkrvaviji dan u Gazi, Izraelci spremni na invaziju

gaza (1)
Foto: Reuters
1/6
18.11.2012.
u 11:05

Izraelski zrakoplovi su izveli više od 300 borbenih djelovanja te su bombardirali zgrade Hamasove TV postaje Al-Quds pri čemu je ranjeno osam novinara.

U izraelskim napadima u Gazi ubijeno je najmanje 24 ljudi, a današnji dan je postao najsmrtonosniji od kada je Izrael krenuo s operacijom protiv Hamasa.

Izraelska televizija javila je da su dvije detonacije potresle izraelski grad Tel Aviv. Hamas je priznao da su oni predvečer ispalili dva projektila FAJER 5 na Tel Aviv.

U raketnom napadu na židovsko naselje teško su ranjena četiri Izraelca koja se bore za svoj život.

Izraelskim napadi su usmjereni prema dužnosnicima Hamasa, a ubijena su i djeca. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je kazao da su spremni "proširiti" akciju. Militanti iz Gaze nastavljaju s bombardiranjem Izraela, gdje ima ozlijeđenih u gradovima Askelon i Okfakim.

U izraelskom bombardiranju Gaze danas je poginula najmanje 24 ljudi. Dužnosnici iz Gaze kažu da je među poginulima najmanje devetero djece i četiri žene. Broj mrtvih od početka akcije u Gazi se popeo na 67. Troje Izraelaca je poginulo u srijedu. U zračnom napadu danas je napadnuta kuća dužnosnika Hamasa Mohameda Daloua, a poginulo je osam članova njegove obitelji, zajedno sa još dvoje ljudi. Hamasovo vojno krilo je poručilo da "masakr obitelji Dalou neće proći nekažnjeno".

I danas se nastavljaju žestoki izraelski napadi u pojasu Gaze, a sve je spremno i za izraelsku invaziju. Izraelski zrakoplovi su izveli više od 300 borbenih djelovanja te su bombardirali zgrade Hamasove TV postaje Al-Quds pri čemu je ranjeno osam novinara.

Stižu upozorenja

U tim su napadima uništeni i uredi dopisništva na arapskom i hebrejskom jeziku ruske satelitske postaje Rusija danas. Naime, napad na zgradu televizije uslijedio je ubrzo nakon što su na Hamasovoj TV, nakon demantija izraelske službene vlasti, prikazani ostaci srušene špijunske letjelice koju su srušili pripadnici Hamasa raketom zemlja-zrak. Unatoč upozorenjima izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu koje stižu iz cijelog svijeta, a najviše od britanskog ministara vanjskih poslova Williama Haguea, da odustane od kopnenog napada jer će Izrael izgubiti veliku međunarodnu podršku, Natanyahu je najavio proširenje vojne akcije te je mobilizirao 75 tisuća vojnika pričuvnog sastava izrazivši zadovoljstvo što su izraelski zrakoplovi u pet dana uništili više od 1000 ciljeva, među kojima i skladište oružja koje je Hamas dobio od Irana i Hezbollaha.

U izraelskim napadima na pojas Gaze poginulo je 24 Palestinaca, među kojima i osmero djece, a među njima i 18-mjesečna beba, dok je sedam Izraelaca ranjeno u napadima na izraelski teritorij. Palestinci su ispalili više od 200 raznih projektila na Izrael, od kojih je pet pogodilo glavni izraelski grad Tel Aviv.

Prvi je put Hamas ispalio projektil M-75 koji ima domet oko 80 kilometara, čime je izraelsku službenu vlast prisilio da zatvori međunarodnu zračnu luku u Tel Avivu i preusmjeri zrakoplove na tajni aerodrom na sjeveru Izraela.

U međuvremenu izraelska je vojska blokirala sve putove koji vode prema pojasu Gaze, što su analitičari protumačili kao znak da bi uskoro mogla započeti kopnena vojna akcija. Izraelski mediji, pozivajući se na visoke vojne izvore, najavili su da bi vojna akcija mogla započeti u roku od tri dana, ali najviše ih zabrinjava to što je vojna obavještajna služba zakazala te im nije poznato kakvim naoružanjem raspolaže Hamas, pogotovo nakon što je, na njihovo iznenađenje, na izraelski ratni brod koji je sudjelovao ratnim akcijama u pojasu Gaze ispaljeno pet projektila modela 107.

Špijunske letjelice

I dok se Izraelci pripremaju za kopnenu ofenzivu, glasnogovornik brigade Ezz Din Al-Qassam, vojnog krila Hamasa, Abu Obaida kazao je kako je Hamas spreman.

– Više od 900 raznih projektila uputili smo prema Izraelu, istaknuo je Abu Obaida – napominjući da su njegove brigade, osim špijunske letjelice, srušili i bombardera lovca F-16.

>>Ubijeno sedmero djece: Izraelci gađali stožer Hamasa u Gazi

Ključne riječi

Komentara 300

SJ
svakog jutra oko podne u 18:00
14:14 18.11.2012.

Fatme Ikawi - Zašto Židovi po tebi nebi imali pravo na državu?

RE
@rea
17:24 18.11.2012.

Nenaoružani palestinski Arapi ispalili više od 200 projektila, he,he. A kojim oružjem ? Iranskim, izmedju ostalog.

RE
@rea
14:14 18.11.2012.

14:12h Fatme Ikawi je napisao/la: pa izraelska država nastala je na zločinima..od 1948 __________________ Tko je koga napao 1948. ?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije