Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zarobljenici etničke matrice
Povratak na članak

Između bošnjačkog unitarizma i srpskog secesionizma ključ opstanka drže – Hrvati

Tri verzije ratne prošlosti i odgovornosti za rat, uzajamno svaljivanje krivice za produciranje aktualnih kriza, različiti pogledi kako treba funkcionirati država... Zbog spora oko pokretanja revizije presude protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde na pomolu je možda i ponajveća kriza u poslijeratnom razdoblju

Komentari 72

SV
svojaja
17:01 25.02.2017.

Gdje je Islam tu je kaos, kratko i jasno. Citava Europa vrvi otkad su dosli Arapi, svi se tucu sa svima. Sve gori. Tako je u njihovim zemljama stalno, sada su prenijeli to sve u Europu i to je to i biti ce sve ludje i ludje.

VL
DU
Deleted user
16:59 25.02.2017.

Hrvati u BiH imaju de iure status konstitutivnog naroda, de facto, u međuvremenu, spali na nacionalnu manjinu jer ih "prepolovilo" statistički, što zbog rata i poratnih zbivanja, što zbog ekonom, iseljavanja iz BiH. Tako da oni možda jesu važni u toj igri političkih silnica, ali slijedom demografskih kretanja će biti sve manje utjecajni i na pol. sceni BiH. Na žalost!

VL
DU
Deleted user
18:07 25.02.2017.

ovaj provizorijum od drzave, zvani BiH, opstaje jedino voljom onih koji su je i stvorili ovakvom...svi znamo ko su oni...tesko mi je da poverujem da bi Hrvati iz BiH pre izabrali BiH nego svoju maticnu drzavu...kao i Srbi, uostalom...prikljucenje Hrvata i Srba svojim maticama, formiranje Republike Bosne za Bosnjake, kljuc je za opstanak naroda... jer narod cini drzavu, a ne obrnuto

VL
BL
blagoje58
17:36 25.02.2017.

Unitarizam i secesionizam se ne smije jednako kategorizirati kao treći entitet. Treći entitet je jedina garancija ostvarenja prava Hrvata uu BiH jer su Hrvati realna manjinska zajednica s prividom konstitualnosti koja u praksi ne znači ništa. Da bi se treći entitet mogao kreirati, on mora biti homogen s izuzetkom Posavine i, a to je vrlo važno, da se srpski dio mora odreći određenog dijela teritorija kako bi i Bošnjaci imali homogen prostor. Neka BiH opstane, ali hrvatski narodnosni prostor mora postojati. Granice tog prostora su Drvar, Glamoč, Kupres, Prozor, G. Vakuf/Uskoplje, Jablanica, cijela općina Mostar, Stolac, Ravno uz Orašje i Odžak. Ovo je pitanje od najvišeg hrvatskog interesa.

VL
AC
achill
19:12 25.02.2017.

Rešenje je poslati Bošnjake na novootkrivene planete.

VL
GD
Gospon Drug
16:58 25.02.2017.

Ključ opstanka drže hrvati kojih je u bosni sve manje sa sve manjim pravima.

VL
ZA
Zaventem
17:40 25.02.2017.

Muslimani ili Bosnjaci ili Bosanci nemaju jasno definirani politike a iskreno ne znaju je niti definirati. E sad sto znaci definirati nacionalnu politiku. To je jedan proces u kojem moras imati intelektualane kapacitete , jasno izrazene ciljeve, medjunarodne saveznike i znati procijeniti okolnosti koje te okružuju kako bi se izabrao pravi momentum. Nazalost od svega toga oni nemjau nista, mozda imaju donekle intelktualne kapacitete ali su razjedinjeni. Naravno da bi Bakir Izetbegović htjeo BIH samo za sebe kako bi radio korumpirane poslove i model koji izabire je jadini taj koji mu to omogućuje. A to je nekakva vrsta šerijatske Bosne u kojem se glavar. e podliježe nikakvoj kontroli. Naravno to u BiH nije moguće niti sada niti ubuduće,ali nazalost on to nevidi i povući će muslimanski narod u još jedan rat u kojem će žestoko izgubiti (jer ovaj put neće biti Zapada i Hrvatske logistički iza njih). Ali nažalost uvući će i druga dva naroda u taj rat u kojem neće biti pobjednika već samo tko je veći gubitnik.

VL
ČA
čarapan
18:36 25.02.2017.

Ne mora se nista pripajati ni Srbiji ni Hrvatskoj ali hteli su iz Jugoslavije jer nisu hteli sa Srbijom zajedno a sad im je problem 1200000 Srba u BiH i ne mogu ostvariti Alijin san o samostalnoj muslimanskoj drzavi uu srcu evrope.E ista ta EU ne da srbima samostalnost i hrvatima entitet iz razloga prevelikog arapskog radikalnog uticaja prema Izetbegoviću .Pa onaj ludi Erdogan javno kaze Alija mi je ostavio Bosnu u amanet!!!!!A svog muslimana koji javno prica da je Alija namestio Srebrenicu proglasavaju ludim i nesposobnim da se pojavi kao svedok 😂😂😂😂😣

VL
MA
Marko Antonije
17:56 25.02.2017.

BiH pod HITNO rastaviti na : Veliku Srbiju i Veliku Hrvtaku i Muslimane To je spas Balkana.da ne bude rata !

VL
BE
Beogradjan
17:55 25.02.2017.

Muslimani pokusavaju da obore Dejtonski sporazum, dobili su podrsku iz bogatih Islamskih drzava i hoce da imaju apsolutnu vlast u Bosni. Podrska im stize od bogatih seika koji planiraju da preko Bosne nasele Jug Srbije i veci deo bivse RSK u Hrvatskoj.

VL
MA
Marko1337
18:22 25.02.2017.

Hrvati su jedini faktor koji drži BiH na okupu i miru, jer muslimani se ponašaju kao velikosrbi u bivšoj srboslaviji, žele veliku muslimaniju. Konfederacija je jedina opcija za opstanak BiH gdje će svaki narod živjeti u slobodi i razvijati svoje posebnosti, a to je bogatstvo BiH-a.

VL
Avatar revelinicus
revelinicus
19:55 25.02.2017.

Alija Izetbegović u svojoj knjizi „Islamska deklaracija“, koja je objavljena 1988, između ostalog je napisao: „U kojoj je mjeri moguće izmiriti islamsku ideologiju i zajedništvo? U društvu sa tradicionalnom politikom i tradicionalnim institucijama to nije moguće. Nasuprot tome, onoga dana kada budemo imali 52 odsto stanovništva u državi, imamo također islamsku državu. To je ono za šta ću se boriti.“ BiH od nastanka na ovamo je bila i ostala protektorat tzv. 'međunarodne zajednice' koja nije bila ni voljna ni sposobna uspostaviti jedan pravedan i održiv poredak i ravnotežu tri naroda. Masovno naseljavanje Arapa zacijelo neće pomoći rješenju problema. Dapače. Velikomuslimanski unitarizam i majorizacija će prije ili kasnije dovesti do još krvavijih sukoba nego što su bili oni 1991-1995.

VL
BE
Beogradjan
17:58 25.02.2017.

Trebaju u Bosni Srpski i Hrvatski narod mnogo bolje saradjivati i na taj nacin jedino mogu ocuvati svoju slobodu...

VL
OD
oltar domovine
17:40 25.02.2017.

Srusili smo zajednicku drzavu a sad bosnu hocemo da nam bude zajednicka drzava ....i da nam bude uzor multietnicnosti sa vehabijama

VL
DU
Deleted user
18:30 25.02.2017.

Bošnjaci misle da je Bosna samo njihova? Pa nije tako. Mnogi Hrvati su u tursko doba prešli na Islam pa se danas izjašnjavaju kao Bosanci. Isto tako i mnogi Srbi. Ima više hrvata i Srba na Bosporusu nego Turaka u Bosni. E sad Bosna je na tromeđi i pripada svakom narodu. Neka naprave Kantone kao Švicarci pa će ići nekako. Ako Bosanci ne žele biti ni Hrvati niti Srbi a niti Turci onda naka budu bošnjaci. To je isto dozvoljeno. Tko zabranjuje sad da se neka skupina i kod Hrvata ne odvoji te da nisu više hrvati neko Međumurci i slično... Ako ima prvaša pa misle drugačije pa onda uzmite i napraaviti kod umrlich redovno genetski test pa usporedite gene, i jednih i drugih. A vrijeme je da srpski predstavninci vlasti budu dobri prema svome narodu, hrvatski prema svome a isto tako i bosanski prema svome... Zašto su dozvolili toliki kriminal te najviše štete su napravili svom taaako voljenoj narodnoj skupini.

VL
ST
Stipan
18:18 25.02.2017.

Država bih nema budućnost . Da su Hrvati pametni trebali bi izići iz te umjetne i od velesila instalirane države i priključiti se matici nacionalnoj Hrvatskoj državi u onim granicama što je i bila Herceg -Bosna , jer u suprotnom nikad neće biti mira i blagoslova. Samo naivci mogu vjerovati suprotno. Ta država višenacionalna je stvorena samo da služi budućim neredima i ratovima.

VL
Avatar burgos1948
burgos1948
19:32 25.02.2017.

Hrvati drže nekakav ključ ? Dobar morbidan vic .

VL
DJ
Djura013
22:01 25.02.2017.

Kakvi bre Bosnjaci. To su Srbi islamske veroispevesti.

VL
MA
Marko Antonije
18:02 25.02.2017.

BOSNA I HERCEGOVINA---2017. ??? ***$$$ Što je to Bosna a što je Hercegovina ? Najprije treba odgovoriti na to pitanje a onda dalje .SRBI ,HRVATI i MUSLIMANI su tu. Dok to Europa i svijet ne shvati-nema mira na Balkanu. Mir u BiH se održava sa 100.000 vojnika i uz ogromne troškove. Ja mislim da Srbija treba uzeti Republiku Srpsku. Hrvati jug-Hercegovinu a u sredini ostaviti jedan dio za Muslimane. Nestaje birokracija 13 kantona ,vlada sa predsjednicima, 13 vrsti nepotrebnih troškova. Mirno su se razišli i Česi i Slovaci, Norvežani i Šveđani itd. Svijet treba pomoći u HUMANOM preseljenju stanovnika / SMH /,napraviti zamjene nekretnina i tada bi imali MIR na Balkanu. Za Hrvate bi to možda sa manjim doradama bila tzv Hercegbosna itd. Pravnici, stručnjaci za katastar, javni bilježnici-i sve to da osigurava međunarodna vojska i policija. I rok 24 mjeseca. ALI za to treba POLITIČKA volja EU i SVIJETA i prisila u BiH. *** HITNO UKINUTI SVA DVOJNA DRŽAVLJANSTVA jer su nepotrebna-nema više pljački - sve je do sada uglavnom OPLJAČKANO ! Ili novi rat na Balkanu !

VL
DU
Deleted user
17:57 25.02.2017.

natalitet kroji granice..sve drugo je za naivne jude..pa su tako prosudili i amerikanci..zaustavivsi hr vojsku prid banja lukom..iz jednostavna i logicna zakljucka..s kim naseliti osvojeni teritorij..kad ce se i hrvatska i bosna raseliti..neko vise neko manje..teritorij bez potencijala..

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.