Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bivši šef pošte:

'Iz HDZ-a su tražili novac i da zapošljavam po stranačkom ključu'

suđenje Sanaderu (1)
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/6
03.09.2012.
u 07:56

Nakon dva mjeseca stanke nastavlja se suđenje I. Sanaderu i ostalima u aferi Fimi media

Na Županijskom sudu u Zagrebu nastavlja se suđenje u aferi Fimi media. Ivu Sanadera i ostale tereti se za izvlačenje novca iz državne blagajne preko marketinške agencije Nevenke Jurak. Prvi  je svjedočio Anton Fabek iz Gredelja, a zatim je na klupu za svjedoke sjeo Robert Jukić, bivši šef uprave Hrvatske pošte.

Fabek je bio direktor Gredelja te se prisjetio kako ga je Mladen Barišić tražio da uime Gredelja sudjeluje s milijun kuna u financiranju predizborne kampanje. Kad se usprotivio, uslijedio je sastanak s premijerom u zgradi Vlade na kojem su bili i Polančec, Kalmeta, Maček te Barišić i Sanader.

Fabek kaže da mu je premijer prigovarao jer je tvrtku vodio kao da je njegova te mu dao opomenu pred smjenu zbog ponašanja. Kalmeta je naveo da dobro vodi tvrtku pa nije isti dan dobio otkaz nego "žuti karton". Rečeno mu je da pribavi novac, što je on i učinio i Barišiću predao 500.000 kuna za HDZ. Kako iznos nije bio dostatan, sljedeći dan donio je 10 tisuća eura koje je posudio. Fabek kaže da su bila poznata pravila ponašanja koja direktori državnih tvrtki moraju slijediti.

Sanader pak kaže da je Fabeka pozvao u Vladu kako bi objasnio zašto je, na račun Gredelja, kupio stan bivšem direktoru Gredelja Ivanu Toliću koji je prešao u ZET. Fabek opovrgava optužbe. Točno je da je Sanader spomenuo navodnu kupnju stana za Tolića, da je čuo priče o tome, ali i tada sam rekao, i ponavljam, da je to neistina, kazao je Fabek.

Robert Jukić, bivši šef Hrvatske pošte kazao je sudu kako je od HDZ-a prema njemu stizala poruka preko Mladena Barišića da Pošta financira HDZ. Kaže da je Barišić bio grub, govorio mu da se razigrao i da radi sve po svojoj volji, a bez podrške stranke. Prigovarali su mu jer je ljude zapošljavao po svom nahođenju, a ne po stranačkom ključu te prijetili peticijom zaposlenika koji nisu bili zadovoljni njegovim radom već su kazivali da neće glasovati za HDZ ako on ostane na čelu HP-a.

Što se tiče N. Jurak, kaže da nije bio impresioniran njezinim radom niti je bio za suradnju s Fimi medijom. No, ipak su surađivali.

Iako Barišić nije imao formalnu ingerenciju nad njime, bio je uvjerljiv u nastupu govoreći kako je rizničar stranke i osoba koja prikuplja novac za stranku i Jukić je smatrao da je njegova pozicija bitna. Kaže kako mu je Barišić znao napomenuti da je zbog njega na čelu Pošte te je Jukić zaključio da bi Barišić isto tako mogao utjecati na njegovu smjenu ako ga nastavi "iritirati".

Dalje je Jukić kazivao o susretu s premijerom Sanaderom koji zorno predočava način komunikacije i traženja s kojima su se susretali direktori tvrtki u državnom vlasništvu.

– Odazvao sam se pozivu tajnice i došao u vladu. Prije sastanka sjeo sam u prostoriju pokraj gdje mi se pridružio Barišić i još jedan čovjek. Popili smo kavu. Barišić je rekao da mi razgovor neće biti ugodan. Na sastanku su bili Sanader, Kalmeta, Polančec i Barišić. Nismo uopće ni sjeli. Kad sam ušao, Sanader me onako vrlo žustro počeo kritizirati u kontekstu kao i Barišić, da nisam senzibilan za stranku, da kadroviram po svom. Rekao je da dobro radim svoj posao, no rekao mi je da se zna tko je vlasnik, tko me je stavio tu i da ovo nije HT, nego Pošta. Pitao me što imam reći u svoju obranu. Shvatio sam da je riječ o žustrom čovjeku, daljnje iritiranje moglo bi izazvati dodatan problem. Napravio sam stanku da odgovorim na pitanje, a Sanader mi je rekao da sve radim bez znanja resornog ministra Kalmete. Polančec je pak rekao da sam, sve što sam radio, radio u dogovoru s njim dok je bio u NO. Kad je to Polančec rekao, Sanader se malo smirio i rekao: "Dobro, OK" i rekao Kalmeti da to riješimo. Ja sam otišao, a Sanader je nastavio vikati na iduću osobu – prisjetio se Jukić opisujući kako je sastanak trajao doslovno dvije, tri minute.

Jukić je dalje kazao da je nakon tog sastanka shvatio koja je važnost M. Barišića te je zaključio udovoljiti njegovim zahtjevima da ga ne bi dalje iritirao.

Barišić mu je sutradan rekao: "To je problem s vama mladima, svojeglavi ste, ali popravit ćete se". Jukić je službama u HP-u dao naputak da uzmu u obzir ponude Fimi medije koje će stizati. Kaže da je Fimi medija dobila posao zakupa medijskog prostora na HTV-u isključivo jer je imala najbolju ponudu, no da joj je prilika da uopće uđe u obzir dana zbog pritiska M. Barišića.

>> Sramila sam se u Splitu reći da nisam bila u Sanaderovu uredu

>> B. Matković: Uzela sam novac, ali ne za sebe već za humanitarni rad

>> Kosor: Mislila sam da pjevači besplatno nastupaju u kampanji

Suđenje se nastavlja nakon dvomjesečne ljetne stanke. Posljednji je svjedočio Darko Milinović, a u rujnu će na klupu za svjedoke sjesti Ivan Mravak, Damir Polančec i niz drugih svjedoka.

Sanader, Maček i prva u Hrvatskoj optužena politička stranka HDZ niječu krivnju, dok su Mladen Barišić, Branka Pavošević i Nevenka Jurak te njezina agencija Fimi media krivnju priznali.

9.30 sati

Na klupu za svjedoke prvi je sjeo Anton Fabek, inženjer organizacije koji je od 2006. do srpnja 2009. godine radio kao direktor u Gredelju.

Kaže da poznaje Mladena Barišića kao šefa Carinske uprave. Kontaktirali su oko podružnice za uvoz, jer je TŽV Gredelj imao povlašteni status, a koji ga je jednom prilikom tražio da tvrtka sudjeluje u financiranju stranke za izbore.

– Prije izbora 2008. godine Barišić mi je rekao da bi Gredelj trebao sudjelovati u kampanji. Tražili su milijun kuna. Shvatio sam zahtjev kao ultimativan jer je bilo dosta pritisaka Mladena Barišića na direktore – objasnio je Fabek.

– Je li Vam Mladen Barišić na bilo koji način bio nadređeni – pitala je tužiteljica Željka Mostečak.

– Ne, kaže svjedok, ali kroz poslove kao direktor u Gredelju surađivali su kako Gredelj ne bi morao gubiti vrijeme na carinjenje. U to vrijeme rodila se ta ideja – kaže Fabek.

– Barišić je govorio da bi trebali participirati u predizbornoj kampanji – kaže Fabek.  

– Zbog čega je on bio u poziciji da Vam naređuje – pita Mostečak.

– U to vrijeme bio je tajnik stranke – objašnjava svjedok.

– Zašto bi tajnik imao ingerenciju na direktore javnih poduzeća – nastavlja tužiteljica.

– Ne mogu to reći, smatram da se sa stranačke stranke bila inicijativa za uključenje. Ako ne bi sudjelovali, postoje žuti kartoni – kaže Fabek.

Kakva je povezanost HDZ-a i Gredelja, nastavlja tužiteljica. Kakve veze ima tajnik stranke s vašom funkcijom direktora?

– Veze nema nikakve, ali jasno je kakva su pravila ponašanja u državnim firmama i tko postavlja direktore. Ja sam bio nestranački direktor i to mi je bila otežavajuća okolnost – kaže Fabek.

Kaže da je traženje izvršio, nakon susreta s premijerom, i to u iznosu od oko 500 tisuća kuna. U iskazu USKOK-u kazao je pak da je najprije dao novac i kako mu je Barišić kazao da će Sanaderu morati objasniti zašto je dao tako malo novca. Tužiteljica pokušava otkriti koja je izjava točna.

– Kako sam ja govorio da je nemoguće ispuniti tu želju, Barišić je rekao: "Kad nećete slušati, morat ćete to objasniti premijeru, tamo ćeš čuti sve što se od tebe očekuje" – prisjetio se Fabek. Susret je organiziran u zgradi Vlade, a na sastanak je pozvan i direktor Hrvatskih pošta, išli smo jedan po jedan na razgovor. U Uredu predsjednika Vlade osim premijera bili su i Barišić, ministar Kalmeta, Maček i mislim Polančec. Premijer je rekao: "Kako to ti vodiš firmu kao da ti je otac ostavio u oporuci?". Ja sam rekao da što je u tome loše. Premijer je rekao da se tako ne može ponašati, da mi je to posljednja opomena pred smjenu. A Kalmeta je rekao da ima informacije da dobro vodim firmu, pa nisam odmah smijenjen. Nakon toga Sanader je rekao: "Tu ti je Barišić pa se s njim poslije dogovori", kaže Fabek.

10.00 sati

Nakon sastanka kod premijera Fabek se sastao s Barišićem u njegovu uredu gdje je predao novac i otišao.

– Nakon što sam otišao iz Vlade, isti dan smo se našli i dogovorili da ću drugi dan donijeti novac. Donio sam mu 500 tisuća kuna.

Dan poslije u zgradi HDZ-a predao sam mu 10.000 eura koje sam posudio od jednog čovjeka. Prilikom predaje novca, kaže, nije dobio nikakve potvrde.

10.10 sati

Unakrsno ispitivanje počeo je Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović.

– Jesu li vam novac gospodarstvenici osobno posudili – pitao je svjedoka s obzirom na to da je u iskazu u USKOK-u svjedok kazivao da je novac pribavio iz društava podizvođača, a riječ je o privatnim društvima, podizvođačima društva M Profil, te nije htio te ljude dovoditi u neugodnu situaciju.

Sutkinja pita što je točno, je li pozajmica bila osobna ili iz društava te zašto je to neugodno.

– U stisci s vremenom pitao sam ljude koji su mi bili na dispoziciji. Pokušao sam dobaviti novac od vlasnika tvrtki koji su radili s Gredeljem, no kako oni nisu bili u ugovornom odnosu s Gredeljem, nisu mi mogli dati novac. Obratio sam se podizvođačima M Profila. Osobni sam dužnik tim ljudima kao i trećem čovjeku koji mi je posudio 10.000 eura. Novac su podigli, vjerujem, s vlastitog računa – kaže Fabek objašnjavajući da nije moguće podići toliki iznos bez pokrića.

– Možete li nam reći imena tih ljudi – pita Prodanović.

– Direktor tvrtke Elektro Kem Vlado Domenkuš, tvrtke Zlarin Željko Jurlina, a osoba koja je sa mnom išla u HDZ je Ivan Lasić – kaže svjedok.

Na pitanje je li Barišić bio zadovoljan sa 500.000 kuna, Fabek kaže: "Jasno da nije, zato sam i nosio drugi dan deset tisuća eura".

– Jesu li iz HŽ-a sugerirali da platite određenu sumu novca, tko vam je to sugerirao? – nastavlja odvjetnik.

– Nije to bilo službeno, ali simpatizeri stranke sugerirali su na sjednicama NO. No, ne znam kako su oni participirali – kaže Fabek.

Predsjednik NO bio je Branimir Jernijić, a druga je bila direktorica financija Branka Vasić, no to je bilo u razgovorima prije početka sjednice NO, objasnio je.

10.20 sati

Odvjetnika HDZ-a Davorina Budina zanimalo je jesu li vlasnici privatnih društava znali za što posuđuju novac.

– Namjena tog novca njima je bila poznata. Rekao sam im da moram skupiti određenu svotu novca da bih je dostavio HDZ-u za sponzoriranje izbora – kaže Fabek.

No, na pitanje je li bilo moguće da tvrtke same uplate novac na račun stranke, svjedok kaže da je on novac morao osobno donijeti.

– Ni u jednom trenutku nije bilo govora da se novac uplati na žiro-račun stranke, već da se mora donijeti Barišiću – kaže Fabek.

S vremenskim otklonom doživio je tu uplatu kao ucjenu čovjeka koji više od 40 godina radi u državnoj firmi – nastavlja.

Odvjetnik je pitao zašto je onda poveo prijatelja sa sobom na predaju novca u HDZ, a Fabek je rekao: "Čovjek je iz džepa izvadio novac i rekao: 'Ovo Vam daje Anton Fabek'.

10.30 sati

Jeste li od DORH-a dobili kakvu pogodnost zbog ovog iskaza, zanimalo je Sanadera.

– Ne, kaže Fabek.

Sanader tvrdi da je Fabek bio pozvan u Vladu da objasni zašto će se na račun Gredelja kupiti stan Ivanu Toliću, koji je prešao u ZET. No, Fabek kaže kako je to bilo spomenuto, ali nije istina.

10.45 sati

Sanader prigovara u cijelosti istinitosti iskaza o temi sastanka o kojem je govorio Fabek. Kaže da je sastanak bio 2009., a ne 2008. te da Maček nije bio na tom sastanku, niti je Maček imao svoj ured u vladi.

I Mačekov odvjetnik prigovara istinitosti iskaza. Maček je svjedoka, tvrdi, danas prvi put vidio. Prigovara i u odnosu na vremenski slijed, odnosno, na vrijeme održavanja sastanka koji nije bio 2007. obzirom da je Jukić tek krajem 2008. postao šef uprave Hrvatskih pošta. Trećeoptuženi je iz Vlade otišao početkom 2008. godine.

Suđenje se nastavlja nakon dvo i pol satne pauze.

13.30 sati

U nastavku suđenja na klupu za svjedoke sjeo je Robert Jukić, nekadašnji šef uprave Hrvatske pošte. U HP-u je radio od travnja 2008. do travnja 2012. godine, najprije kao član uprave, a zatim kao predsjednik.

Poznajete li M. Barišića, pitala je tužiteljica Mostečak.

– Da, poznajem ga. Kontaktirao sam s njim od trenutka kad sam došao u HP i to u nekoliko navrata 2008. i 2009. U većini slučajeva radilo se oko ustupaka, s obzirom na to da carina unutar pošte ima svoj odjel. Kasnije su kontakti prerasli u očekivanja koja se tiču financiranja HDZ-a – kaže Jukić.

Na pitanje da objasni traženje financiranja, Jukić je kazao da je ispočetka to bio prijedlog da se u operativnom poslu vezanom za marketing da šansa jednoj agenciji.

– Prijedlog je bio da se upoznamo s N. Jurak iz Fimi medije. Postojali su pozivi prema meni, no nismo ništa konkretizirali. Znao sam da je prethodno bilo suradnja. No, nakon nekog vremena smo kontaktirali, Barišić je dalje zvao i pokazivao nezadovoljstvo jer se ništa nije konkretiziralo. Na taj način se došlo do toga da se radi o financijskoj pomoći stranci, HDZ-u, prisjetio se svjedok.

Je li Barišić govorio o financijskom stanju HDZ-a, pitala je tužiteljica.

– Da, cijelo vrijeme spominjao je da je riječ o izuzetno teškoj financijskoj situaciji – kaže.

Nevenku Jurak upoznao je na inicijativu M. Barišića. Ugovorili su sastanak i ona je došla u Poštu.

– S obzirom na njeno predstavljanje posla i rada, moram priznati da nisam bio impresioniran. Nisam imao veliku želju za suradnju – kaže Jukić napominjući da je Jurak napominjala kako od svih agencija ima najbolji popust od HRT-a.

– Jeste li nakon toga angažirali Fimi mediju – nastavlja tužiteljica.

– Ne neposredno nakon toga, no kad smo radili jednu kampanju i trebali smo medijski prostor pa smo i Fimi mediju pozvali da dostavi ponudu. Ponuda je bila najpovoljnija i zakupljen je prostor za reklamiranje na HTV-u prije središnjeg Dnevnika – prisjeća se Jukić.

Što se tiče kontakata s Barišićem, kaže kako je ovaj često pokazivao nezadovoljstvo što nikad nisu dali šansu toj agenciji.

– Bilo je i grubosti, tu mislim na povišeni glas, spominjao je moje obveze prema stranci. A, sjećam se i jednog sastanka na kojem je on ozbiljno imao uvodni govor, pojašnjavajući da sam se ja 'razigrao' i da radim sve po svojoj volji, bez podrške i stranke te da sam nesenzibilan na potrebe stranke i zahtjeve ljudi koji su članovi stranke. Rekao mi je da su dobili peticiju ljudi iz stranke koji rade u Pošti, da su nezadovoljni mojim radom, da traže moju ostavku i da neće glasovati za HDZ ako ja ostanem na čelu Pošte – kaže Jukić.

13.40 sati

Jukiću su, kaže, prigovarali da zapošljava svoje ljude, menadžere, ljude koji nisu prošli stranačku provjeru...

13.50 sati

Za Barišića također navodi da je mu je često znao reći da je upravo on zaslužan što je Jukić na poziciji šefa uprave HP-a. Govorio je i o svom bliskom odnosu s premijerom.

– U razgovoru s njim, s obzirom na njegov pristup, ta njegova izjava zvučala je prilično uvjerljivo. Jesam nekad dvojio koliko je to točno, no kako je vrijeme odmicalo i s obzirom na moje kolege koji su Barišića spominjali kao osobu koja im se obraćala s nekim zahtjevima, shvatio sam da je riječ o čovjeku koji ima bitnu poziciju – kaže Jukić.

Kao direktor HP-a nije se uglavnom susretao s predstavnicima marketinških agencija. Pošta je velika organizacija i nije uobičajeno da taj posao odrađuje predsjednik uprave, objasnio je. N. Jurak primio je jer ju je preporučio Barišić.

– Neko vrijeme odgađao sam susret, no nisam ga htio dalje iritirati i ući u sukob s njim i zato sam je primio. Činjenica je da primate ljude različitog profila i odradite sastanke koji su na nečiju molbu organizirani. Samo primanje nje na sastanak ne znači da će se sklopiti posao.

Barišić je, kako sam ja čuo, bio navodno blagajnik HDZ, pojašnjava Jurak na pitanje koji je bio njegov dojam o spomenutom. Nije imao iskustvo je li to točno, postoji li stvarno neka neformalna struktura, no Barišić je tvrdio da je rizničar i da je odgovoran da priskrbi stranci novac.

Zašto je ta funkcija vama bila važna, zašto ste ga slušali, inzistira tužiteljica.

- Zato što je to moglo utjecati na moju smjenu, jasan je Jukić objašnjavajući: Ako netko odlučuje na to da dođete na neku funkciju, jasno je da može utjecati na to da vas se smijeni.

Jeste li se kome požalili zbog pritisaka koje spominjete, pita tužiteljica.

- Kontak prema drugim ministrima nije bio baš velik. Kontaktirao sam s predsjednikom NO Polančecom. No, tada nije bilo pritisaka jer je on napustio funkciju u rujnu 2008. Kasnije je na čelu NO bio Kalmeta, kontaktirali smo formalno i nisam iskoristio na pravi način priliku da se požalim. No, moram priznati da nisam bio siguran kome sam se mogao požaliti. Nisam bio siguran mogu li se požaliti svom resornom ministru. Kasnije, kada se počeo spominjati ovaj slučaj, svi su bili raspoloženi za razgovor o tome. No ranije su određeni ljudi iz određenih struktura imali svojih očekivanja nevezano za svoju strukturu – kaže Jukić.

– S obzirom na to kako je Barišić komunicirao, nisam znao bi li u slučaju određenog sukoba netko drugi imao jaču poziciju – pojašnjava.

Utjecaj na direktore državnih firmi nisu uzimali samo predsjednici NO. Da razumijete pod kojim pritiskom se radi taj posao, pritisak dolazi od svakoga iz javnog života. Nije neuobičajeno da imate problem shvatiti formalne odnose, odnosno odnose moći. Nije samo Mladen Barišić vršio pritisak, samo da razumijete, kaže Jukić a sutkinja Ivana Čalić kaže "Meni je ovdje sve jasno".

14.10 sati

Dalje je Jukić kazivao o susretu s premijerom Sanaderom.

– Odazvao sam se pozivu tajnice i došao u vladu. Prije sastanka sjeo sam u prostoriju pokraj gdje mi se pridružio Barišić i još jedan čovjek. Popili smo kavu. Barišić je rekao da mi razgovor neće biti ugodan. Na sastanku su bili Sanader, Kalmeta, Polančec i Barišić. Nismo uopće ni sjeli. Dok sam ušao unutra Sanader me onako vrlo žustro počeo kritizirati u kontekstu kao i Barišić, da nisam senzibilan za stranku, da kadroviram po svom. Rekao je da dobro radim svoj posao, no rekao mi je da se zna tko je vlasnik, tko me je stavio tu i da ovo nije HT, nego Pošta. Pitao me što imam reći u svoju obranu. Shvatio sam da je riječ o žustrom čovjeku, daljnje iritiranje moglo bi izazvati dodatan problem. Napravio sam stanku da odgovorim na pitanje, a Sanader mi je rekao da sve radim bez znanja resornog ministra Kalmete. Polančec je pak rekao da sam sve što sam radio, radio u dogovoru s njim dok je bio u NO. Kad je to Polančec rekao, Sanader se malo smirio i rekao: "Dobro, OK" i rekao Kalmeti da to riješimo. Ja sam otišao, a Sanader je nastavio vikati na iduću osobu – prisjetio se svjedok.

14.20 sati

– Jeste li se nakon toga sastali s Barišićem, pita tužiteljica.

– Barišić me pozvao u Carinu. Djelovao je smireno i rekao da sam mogao i bez jučerašnjeg sastanka te da smo mi mladi svojeglavi, ali da se možemo popraviti. Kasnije je opet spomenuo financiranje stranke – odgovara Jukić.

Nakon tog sastanka stručnim službama HP-a dao je naputak da, kada prikupljaju ponude, vode računa da daju šansu i Fimi mediji.

– Vjerojatno je bilo i prije traženja, a koja nisu prošla, što je Barišića iziritiralo. Vezano za zakup medija, Fimi medija je imala dobru ponudu pa je sklopljen ugovor. U ovom slučaju bila je riječ o tržišno dobroj cijeni, zato smo sklopili posao. No, utjecaji i pritisci M. Barišića rezultirali su time da se da šansa Fimi mediji. Barišić je bio taj koji je stalno spominjao Fimi mediju, no u marketinškim se krugovima "kolutalo očima" na tu firmu – kaže Jukić.

Iako je danas na sudu rekao da su pritisci stizali samo s adrese M. Barišića, Jukić je u istrazi kazivao da je pritisak stizao i od Ive Sanadera. Kada mu se predočava taj iskaz, Jukić kaže da je pritisak u Vladi koji je imao s premijerom bio pritisak zbog kojeg je shvatio da način kako obavlja posao nije sukladan zahtjevima, no što se tiče pritisaka oko Fimi medije, oni su bili vezani isključivo za Barišića. Sanader izrijekom nije spominjao Fimi mediju, nego da izgladim odnose s Barišićem.

– Ja sam nakon sastanka samo shvatio da je upućivanje na Barišića potvrda njegove važnosti u hijerarhiji. Shvatio sam da je on osoba koja mi može stvarati probleme i zato sam nastojao ispuniti njegova očekivanja, sukladno pravilima o dobrom gospodarenju. Ponavljam, zakup medija ne bi išao preko Fimi medije da nisu imali najbolju ponudu.

Na pitanje o drugim ugovorima HP-a s Fimi medijom, Jukić navodi da je suradnja postojala i prije njegova dolaska u Poštu.

Krešić i Sardelić, njegovi prethodnici, kaže, isto su bili pod pritiskom Mladena Barišića.

Sjeća se da jedan od ta dva ugovora nije bio zaključen sukladno Zakonu o javnoj nabavi.

14.35 sati

Unakrsno ispitivanje počela je odvjetnica J. Sloković koja je pitala Jukića kad je održan taj sastanak u Vladi. Jukić kaže u svibnju 2009.

– Kao predsjedniku uprave to mi je bio prvi sastanak u uredu premijera, no prije sam bio pozvan u taj ured gdje je sastav ljudi bio gotovo identičan, samo je umjesto Barišića bio Šuker. A bilo je i sastanaka u vladi, skupnih s ostalim direktorima državnih tvrtki. Obično bi došao dopis, prisjetio se Jukić.

Dodao je da je s Barišićem bio samo na tom jednom sastanku.

Sloković inzistira: Je li se spominjao novac, Fimi medija, to da financirate HDZ?

– Ne, ni novac ni Fimi medija, samo onaj dio s peticijom i mojim zapošljavanjem – kaže.

14.50 sati

Svjedok je još kazao da ni Polančec ni Kalmeta nisu imali primjedbi na njegov rad zbog čega su ga Barišićeve riječi još više iznenadile.

Na inzistiranje J. Sloković ponovio je da je Fimi media dobila spomenuti posao zakupa medijskog prostora za kampanju: "Gdje ste vi, tu je vaša pošta" da im ponuda nije bila najpovoljnija. Da nije bila najpovoljnija, ne bi bila izabrana.

Odvjetnik HDZ-a pitao je o sastanku s N. Jurak. Jeste li otkrili bilo kakav podatak koji bi značio da ste odali poslovnu tajnu?

– Razgovarali smo o planiranim poslovima, ali ne na taj način da otkrijem službenu tajnu - rekao je svjedok.

 15.00 sati

Tko je donosio odluke da se ta vrsta posla izuzme iz Zakona o javnoj nabavi?

Zakonodavac, kaže Jukić.

Tko je odlučivao da se posao dodijeli Fimi mediji, pita dalje odvjetnik

Odluke formalno dolaze na upravu, no proceduru odrađuju tehnički nositelji, odgovara svjedok.

Koliko je članova uprave odlučivalo i što se imali od dokumentacije, pita Budin.

Formalno temeljem poslovnika i statuta svi članovi uprave odlučivali su uglavnom jednoglasno. Ako bi bilo različitih glasova, ponavljali smo glasovanje. U konkretnom slučaju odluku je potpisao moj kolega jer to statut dopušta.

Jeste li s kim iz uprave razgovarali o Fimi mediji?

Kad sam došao u Poštu čuo sam za Fimi mediju i za pritiske oko te firme, naravno da smo o tome razgovarali, kako izbjeći pritiske.

Niste shvatili moje pitanje, jeste li s kim od članova uprave prije donošenja ove odluke razgovarali o Fimi mediji?

O svim poslovima pričamo, ne vjerujem da nismo razgovarali o ovoj temi.

S kim ste razgovarali, nadovezala se sutkinja, dajte imena

Tehnički nositelji, direktori prodaje, marketinga...

Stalno funkcije spominjete, ponavlja sutkinja

Budin: Kad ste donosili odluke, jeste li imali na uvid cjenik HTV-a?

Kolegica Tihana Mamić rekla je da je pregledavala cjenik HTV-a, njena procjena je bila da je cijena dobra.

Kakva je bila cijena Fimi medije u odnosu na cjenik HTV-a?

Ne sjećam se

Vezano za sam ugovor, sjećate li se dogovorenog načina plačanja?

Ne sjećam se svih pojedinosti no znam da je bilo određenih popusta na plaćanje.

Znate li slučajno da li je Fimi medija mogla poslovati s HTV-om bez avansnog plaćanja?

Ne znam.

Je li vam poznato ime Antuna Fabeka?

Upoznao sam ga u vladi prije sastanka s I. Sanaderom. Tada nisam zapamtio njegovo ime, ali poslje sam saznao da je to osoba koja je sjedila za stolom.

Fabek je danas kazao da je sastanak bio 2007. godine. Možete li nam reći nešto o tome?

Onda sam ja pogriješio. Nisam mogao sresti Fabeke u Vladi 2009. ako je on bio 2007. Ili je on pogriješio.

Sutkinja pita svjedoka da precizira.

Bio sam u svojstvu predsjednika uprave, a to sam postao u lipnju 2008. Tako da je sastanak bio u svibnju 2009. nedvojbeno.

15.15 sati

Ispitivanju se priključio i optuženi Sanader.

Pitao je jesu li Barišić i Jukić bili sami prije sastanka u Vladi.

- Najprije smo bili sami Barišić i ja kad mi je rekao da će sastanak biti neugodan, a zatim je došao taj čovjek kojeg nikad ne bih zapamtio da se kasnije nije njegovo ime pojavilo u kontekstu o kojem danas pričamo. Barišić je nastavio govoriti kako smo se sami doveli u ovu situaciju i da smo zato pozvani.

15.20 sati

Nije točno da je Barišić govorio Jukiću

- Ne ništa od toga, prekinula je sutkinja Sanadera.

Suđenje se nastavlja u srijedu, na klupu za svjedoke sjest će Stjepko Boban iz HAC-a.

Ključne riječi

Komentara 76

LA
Lavica7
08:08 03.09.2012.

Ma kako se samo lijepo oporavio i potamnio... Vidi se da mu je pasao godisnji odmor. Sad ce leci i placica.. " I nikom nije lepse neg je nam, samo da je tako svaki dan"...

ME
melkior007
08:14 03.09.2012.

Ovo suđenje će potrajati i ne vidu mu se kraja.

BI
bilikamen
15:14 03.09.2012.

03.09.2012. u 15:08h bilikamen je napisao/la: *** deleted by admin *** --------------------------------------------- admine, ne mogu vijerovati da te istina vrijeđa? Što se onda smije reći ili da hvalimo lopove?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije