Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suđenje sanaderu

B. Matković: Uzela sam novac, ali ne za sebe već za humanitarni rad

bianca matkovic (1)
Foto: Borna Filić/Pixsell
1/4
09.07.2012.
u 08:18

Ovo nije moj potpis, ne bih nikada potpisala nešto gdje je moje ime navedeno s "k" i "j", odlučna je što se tiče isplatnice na 200 eura na ime "Bjanka"

Kao aseve iz rukava izvlačila je odgovore Bianca Matković, nekadašnja bliska suradnica Ive Sanadera, šefica njegova kabineta, ministrica bez portfelja, formalna i neformalna članica Predsjedništva HDZ-a na zagrebačkom Županijskom sudu gdje je svjedočila u aferi Fimi media.

Dodatak na plaću od osam tisuća kuna, skupocjene krpice iz Heruc galerije sve su to pogodnosti koje je uživala na teret poreznih obveznika koji su, prema USKOK-ovoj optužnici, posredno punili stranački crni fond. Tako su barem kazivali okrivljenici-svjedoci u ovom postupku. Ponajprije se to odnosi na bivšu blagajnicu HDZ-a Branku Pavošević.

Matković je danas priznala da je novac uzela, ali ne za svoje osobne potrebe, već iz humanitarnih razloga. Odjeću je dobivala, kao i konobarice, tajnice, vozači... Jer, radilo se o radnoj odjeći, sve je bilo po zakonu. Iako je tim riječima potvrdila navode USKOK-ove optužnice, odnosno ono što je kazivala Pavošević, priči je dala drugu intonaciju. Koliko ona zna, sve je to bilo plaćeno s računa stranke. Nije dobivala 8000 kuna mjesečne naknade, tvrdi Matković, riječ je bila o paušalu za troškove izlaska na teren u vrijeme kampanja. Zato nisu pisali putne naloge, a svaki trošak pravdali su računom koji su donosili u stranku. Znalo se dogoditi da paušal ne može pokriti troškove pa je Matković priznala sudu kako se nerijetko dogodilo da je posezala u vlastiti džep kako bi platila benzin.

Za vrijeme njezina svjedočenja Pavošević je u sudnici negodovala, da bi na izlasku iz sudnice komentirala kako se sva uzrujala i da je popila tri tablete da bi se smirila. Toliko su je uznemirile riječi B. Matković koja je kazala i kako je Pavošević bila ta koja je organizirala čuvene cateringe za hadezeovce, a ne ona sama.

– Kad su bile duge sjednice, od jedan do sedam sati, članovi su bili gladni i zahtijevali su da ih se nahrani... – objasnila je svjedokinja. Sanader je odobrio da se umjesto sendviča naruči hrana pa prebacio organizaciju na tadašnjeg glavnog tajnika Branka Vukelića, a kako je Bianca bila najmlađa, rečeno joj je da poruku prenese B. Pavošević.

I priča B. Matković o tome što je i kako radilo Predsjedništvo okrivljenog HDZ-a razlikuje se od ranije rečenog. I dok su prethodni svjedoci tvrdili da Predsjedništvo nije obavljalo svoju statutarnu obvezu u vezi materijalno-financijskog poslovanja, Matković tvrdi drugačije. I završni račun i financijski plan bili su prezentirani stranačkoj vrhuški, i javno dostupni na internetu. Nema da netko nije znao, da je, htio doznao bi na što se i kako trošilo.

9.30 sati

Prije svjedočenja B. Matković Sanaderov branitelj Čedo Prodanović predložio je da se kao dokaz prihvati dokument iz 2008. s Predsjedništva HDZ-a o materijalno-financijskom poslovanju koji je obrana naknadno dobila od člana HDZ-a. Tužiteljica Mostečak protivi se tom prijedlogu jer smatra da je Sanader, s obzirom na to da je taj dokument potpisao, znao za njega. Prodanović kaže da je Sanader u sedam godina potpisao "sedam tisuća dokumenata". Vijeće se povuklo odlučiti o prijedlogu obrane.

9.40 sati

Vijeće je prihvatilo prijedlog da se dokument pročita.

Riječ je o odluci Predsjedništva HDZ-a od 12. svibnja 2008. godine.

Na klupu za svjedoke sjela je B. Matković, koja je od 2003. do 2008. godine bila neformalna članica Predsjedništva stranke. Od rujna 2008. bila je formalna članica Predsjedništva.

Predsjedništvo je raspravljalo o troškovima kampanja, o donacijama koje su bile tražene putem glavnog tajništva, riječ je o donacijama obiteljima, Zakladi Ana Rukavina, a bilo je govora i o pomoći određenim projektima u kojim je HDZ sudjelovao, počela je svoje svjedočenje B. Matković, a o materijalno-financijskom poslovanju o kojem je raspravljalo Predsjedništvo.

Bilo je, kaže, govora i o završnom računu stranke. Glavni tajnik izvijestio je da je završni račun prošla državna revizija, a Predsjedništvo je to primilo na znanje.

Što se tiče izbornih kampanja, Predsjedništvo je govorilo o tome koji su budžeti. Nije se govorilo koliko su plaćeni pjevači, samo se govorilo o tome da će ih se angažirati.

Tko je odlučivao o tim naknadama za pjevače, pitala je tužiteljica Mostečak.

– Pjevači su došli ili po preporuci uglednih članova stranke i onda bi bili upućeni u glavno tajništvo. Vjerujem da su simpatizeri pjevali besplatno, kazala je.

Na pitanje o glavnom tajništvu, Matković kaže kako je glavni tajnik, po piramidi, bio iznad zamjenika, rizničara stranke, šefa računovodstva te da su se oni bavili financijama stranke.

– Od 2003. do 2007. ili 2006., ne sjećam se točno, gl. tajnik bio je Vukelić, a Pavošević je vodila računovodstvo, uz Barišića kao rizničara. Kasnije je glavni tajnik bio Jarnjak, a Marica Glavaš preuzela je računovodstvo.

Odluke, kaže, donosi Predsjedništvo HDZ-a, no, svakodnevna operativa, plaćanje troškova i sl., obavljala je osoba zadužena za to u stranci. To je bila najprije Pavošević, a kasnije M. Glavaš. Tajništvo nije moglo donositi samostalne odluke financijske prirode, jer odluke donosi Predsjedništvo.

9.50 sati

Što se tiče odjeće koja se kupovala nekim članicama stranke, Matković kaže kako je odluka o tome donesena na glavnom tajništvu. Riječ je, tvrdi, o radnoj odjeći, koja se nabavljala i za konobarice u kafiću. Odjeću su dobivale i tajnice, vozači...To je i zakonsko pravo, tvrdi.

– Mene je o tome obavijestila gđa Pavošević, da je glavni tajnik odlučio da se proširi broj osoba koje će dobivati radnu odjeću jednom godišnje.

– Znate li kako je plaćena ta odjeća? – zanimalo je tužiteljicu.

– Mislim s računa stranke, jer je donesena formalna odluka, a račun je kasnije stigao u stranku – kaže Matković.

Tužiteljicu je zanimalo i o gotovinskim isplatama osobama koje su radile u Vladi.

– Imam saznanja da se gospođama koje su radile u Vladi od 2004. do 2009. isplaćivalo iz blagajne, odnosno da su preuzimale naknadu za rad – objasnila je Matković i dodala:

– Nakon pobjede na izborima, 2003. godine u tajništvo u Vladu došle su gospođe iz stranke koje su u stranci imale plaću oko pet do šest  tisuća kuna. Kad su došle u Vladu, osnovica im je bila oko 2500 kn. S prekovremenima su dobivale oko četiri tisuće kuna, a ja sam ih nakon posla u Vladi još tražila da rade u stranci jer je falilo ljudi. Pitale su me: "Šefice, hoće li to nama biti plaćeno?" Pitala sam predsjednika stranke koji mi je rekao da je suglasan s tim i da se obratim gl. tajniku, tada je to bio Vukelić.

Rečeno joj je da će se pronaći način kako da se isplati taj novac, kaže Matković i dodaje da ne zna jesu li one potpisale kakav ugovor o radu ili o djelu, jer je detalje vodilo tajništvo.

– Ne sumnjam da je tu bilo plaćeno iz legalnih sredstava i na legalan način. Te su osobe meni znale reći da ih je zvala B. Pavošević pa bi otišle do HDZ-a u blagajnu do osobe koja je bila zadužena za isplatu. Mene osobno također su izvijestili o tome da je to riješeno, nastavila je.

10.10 sati

Sjećate li se kada je kolegij tajništva donijelo odluku o kupnju odjeće, pitala je tužiteljica?

– Odjeća se nabavljala i prije, nakon njihova zaposlenja u Vladi, popis je proširen.

– Kada je popis proširen, pitala je tužiteljica.

– Mislim da je riječ o 2006. godini – kaže svjedokinja.

Na pitanje je li osobno preuzela novac od B. Pavošević, Matković kaže:

– Ako me pitate o gotovinskim isplatama, bilo ih je. Ali, ne radi se o naknadama za moje mjesečne potrebe. Riječ je o mjesečnim akontacijama / paušalima za troškove za posao koji smo obavljali kad smo za kampanja išli na teren. Na primjer, išli smo na pripreme kampanja, bilo kakvi posjeti kojima je nazočio vrh stranke, mi nismo pisali putne naloge, nego smo imali taj paušal. A svi troškovi koje smo napravili, ti računi bili su slani u računovodstvo.

Nakon toga tužiteljica je svjedokinji predočila isplatnice. Matković potvrđuje da je riječ o njezinu potpisu. Jedan je na iznos od 16 tisuća kuna, kaže Matković, ali to nije naknada kao što piše, nego za troškove Zajednice žena.

– Zajednica žena nikad nije imala mjesto gdje je radila, već se sve svodilo na rad predsjednica pa sam predložila da se u stranci napravi tajništvo Zajednice žena i napravljena je infrastruktura – objasnila je. Kako prema financijskom planu Zajednica žena i Mladež nisu imali posebnu stavku u proračunu, postavila sam pitanje troškova, a mi smo svaki tjedan imali aktivnosti. Edukacije, posjet dječjim domovima, tribine... A za sve to nismo imali sredstva.

Marica Glavaš najprije je rekla da će se pokušati osigurati neka sredstva, jer u proračunu ta stavka nije bila predviđena, a o tome me kasnije izvijestila Pavošević koja je rekla da će biti sredstava. Ovih 16 tisuća kuna preuzeto je za rad te zajednice koji je jako bitan.

Na isplatnici, ne sjećam se da je tada pisalo naknada, 5. i 6. mjesec, a donijela mi je tajnica. Nije riječ o mojim osobnim potrebama, ponovila je Matković. Inzistira kako je to bila neka vrsta humanitarnog posla koji je jako bitan.

10.25 sati

Na predočenje isplatnice na kojoj piše "Bjanka" 200 eura, Matković je rezolutna.

– Ovo nije moj potpis. Moje ime je neuobičajeno, ja nikad ne bih potpisala nešto gdje je moje ime krivo napisano, a ovdje piše Bianca sa "k" i sa j".

Što se tiče isplatnice na 2000 kuna, ponavlja da je riječ o akontaciji za putne troškove.

10.30 sati

Paušale, kaže, nije preuzimala svaki mjesec, nego po potrebi. Kad bi se potrošila sredstva koja su bila namijenjena, u stranku su nosili račune po kojima se vidjelo na što se trošilo, i uzeli bi novi paušal.

– Moram napomenuti da sam ponekad ja trošila i svoj novac, za troškove benzina i slično. Ponekad paušal ne bi pokrio sve troškove, napominje Matković.

10.35 sati

Prelazi se na unakrsno ispitivanje. Č. Prodanovića zanima tko sastavljao dnevni red.

Dnevni red sastavljao je glavni tajnik u dogovoru s predsjednikom stranke, a sjednice su se sastojale od tri vrste tema, političkih, npr. izvještaji sa sastanaka u Bruxellesu i slično. Bile su i tzv. Vladine teme koje su predlagali resorni ministri, da se raspravlja o zakonima, strategijama i sl. koje je Vlada trebala prihvatiti. Treća vrsta teme bile su stranačke teme koje je predlagao glavni tajnik koji je bio najupućeniji u probleme teme.

Svaki član mogao je predložiti temu. Gl. tajnik bilježio je teme, a predsjednik je započinjao i zaključivao sjednice. Sve odluke donesene su jednoglasno, a rasprava je bila i burna ponekad. Svatko je imao pravo na svoje mišljenje, iscrpno je kazala.

Kaže kako su završni račun i ostali dokumenti bili javno dostupni. Jarnjak je, kaže, vodio zapisnik sa sjednica Predsjedništva. No, ne sjeća se da bi ikad vidjela jedan službeni zapisnik.

Na pitanje je li Predsjedništvo ikad raspravljalo o gradnji memorijalnog centra Nikola Tesla u Smiljanu, kaže:

– Prilikom mog ispitivanja u USKOK-u nisam znala o čemu se radi, počela je Matković, radi se o memorijalnom centru 2007. godine ili 2008. To je bila godina 150 obljetnice N. Tesle pod pokroviteljstvom Vlade, išlo se u izgradnju tog centra. Predsjedništvo je o tome raspravljalo...

10.40 sati

Prodanović predočava odluku koja je na početku suđenja uvedena u spis, odluka Predsjedništva 2008.

– Ne sjećam se točnog vremena, iako piše datum. Bilo je govora o previše podračuna u stranci, i tražilo se da se to objedini. No, ja nisam imala pravo glasa u to vrijeme jer nisam bila formalni član Predsjedništva, sve je što Matković može reći o tome. Sjeća se da se o tome glasovalo

10.50 sati

Ispitivanje nastavlja D. Budin, odvjetnik HDZ-a kojeg je zanimalo koja je bila njezina odluka u izbornoj kampanji što se tiče pjevača.

Bila je direktorica središnjeg izbornog stožera i zadužena za organizaciju, odnosno za organizacijski plan kampanje.

– S pjevačima nisam ranije kontaktirala, nisam dogovarala njihov angažman. Dobila bih potpis od D. Žanka koji je popis bio pokazao i Jarnjaku i Mačeku, a ja sam ih raspoređivala po županijama i drugdje – kaže Matković.

– Dogovarali smo kada će tko doći, gdje, koliko će pjesama pjevati, u pravilu su bile tri pjesme. I to smo dogovarali, koje pjesme u kojem periodu. Objasnila da se radi o kampanjama 2003., 2007. i predsjedničkim izborima 2004./2005. godine.

Organizacijski put kampanje u trajanju od tri tjedna bio je predstavljen Predsjedništvu.

– Znači da nastup pojedinog pjevača u stranci nije mogao proći bez vašeg znanja i znanja Predsjedništva – rezimira Budin.

– Da, za ove pjevače koji su pjevali to je točno – potvrdila je svjedokinja.

Na pitanje je li 2007. godine bila u osobnom kontaktu s Thompsonom, Matković kaže da nije niti je bilo govora da bi on nastupao za HDZ. Ni da ne bi nastupao, nadopunila se. Kaže da se uopće nije raspravljalo o tome da on pjeva za HDZ.

Znate li tko je dogovarao i kako su plaćani angažmani tih pjevača, nastavio je odvjetnik. Matković kaže kako su oni svi bili u računovodstvu i tajništvu i da pretpostavlja da se glavni tajnik brinuo o tome.

Ne zna je li Predsjedništvo znalo za nabavku odjeće, ali pretpostavlja da je znalo jer se to isplaćuje kroz redovita primanja i da to prolazi kao porezna olakšica.

– U odnosu na dio troškova koji je označila kao akontacije za troškove, rekli ste da ste predočavali račune – nastavlja Budin, moje je pitanje, u odnosu na 16 tisuća kuna, je li i ta isplatnica dokumentirana i gdje su se fizički obavljale isplate?

– Koliko se sjećam, tajnica mi je donijela novac za Zajednicu. Ja sam potpisala isplatnicu i to je bilo vraćeno, pretpostavljam gđi Pavošević.

Sutkinja inzistira: Je li dokumentirano za što se potrošio novac?

– Da, da – kaže Matković i dodaje da je sve dokumentirano, za sve isplatnice, jer su morali pravdati troškove.

Odvjetnik Budin pitao je i koliko je često Predsjedništvo donosilo odluke o materijalno-financijskom poslovanju, Matković je kazala da je odlučivalo prema potrebi.

– Sad da me pitate koliko često, ne znam točno. Ovisno o intenzitetu...

Što se tiče završnog računa i financijskog plana, je li se iz njih mogla iščitati struktura troška cateringa, pita dalje odvjetnik.

Matković kaže da je bacila oko na račun, ali nije gledala po stavkama plana. Nije imala nikakve veze, osim javljati Pavošević kada je Predsjedništvo, to nije bila moja zadaća. Ja nisam imala veze s cateringom, nisam ga naručivala...

– Kad su bile duge sjednice, od jedan do sedam sati, članovi su bili gladni i zahtijevali su da ih se nahrani... – objasnila je svjedokinja.

11.05 sati

Članovi predsjedništva tražili su da nešto pojedu. Prvo su im se radili sendviči, a kasnije su od predsjednika stranke tražili da se to organizira. Kako sam ja bila tamo najmlađa i kao voditeljica ureda, a da se glavni tajnik ne bi dizao, rekli su mi da ja o tome obavijestim Pavošević. Nju sam obavještavala koliko ljudi će biti i slično, ali nisam zvala catering, nastavila je.

Ne zna od koga se hrana naručivala ni koliko je to stajalo.

11.15 sati

Na Sanaderovo pitanje je li znala da je Fimi media obavljala ikakve poslove za središnjicu HDZ-a, Matković kaže da nije i da je za to ime prvi put čula u medijima

Na dodatno pitanje tužiteljice Mostečak da objasni kako je došlo do promjene organizacije cateringa, od sendviča do cateringa, Matković je rekla:

– Oni su od predsjednika stranke tražili da se organizira neki catering, on je rekao glavnom tajniku B. Vukeliću: "Ti to organiziraj", a kako sam ja bila najmlađa onda su meni rekli "Bianca, diži se, odi reci Branki Pavošević da za sljedeći put naruči catering", ispričala je u dahu.

11.20 sati

Suđenje je za danas završeno, nastavlja se sutra svjedočenjem Marice Glavaš.

Komentara 112

ER
Erhard
11:28 09.07.2012.

Ocigledno je da su sva ova svjedocenja orkestrirana od Sanadera i njegovih odvjetnika. Postavljaju se birana i sugestivna pitanja od strane odvjetnickog tima, a na drugu stranu tuziteljstvo nema dubinu i imam osjecaj nema dovoljno iskustva. greska u prvom reduu je bila sto se dozvolilo Sanaderu da se brani sa slobode. Iz pritvora bi imao manje mogucnosti da coach svjedoke. s druge strane ne vidimo nista od finacijske istrage glede materijalnog stanje prije i posle dolaska na vlast.

Avatar pupoljak
pupoljak
11:29 09.07.2012.

Ma treba početi sa skraćivanjem prstića, pa da vidiš istine i završetka suđenja brzinom munje. Ovo je trla baba lan .....

Avatar pupoljak
pupoljak
10:58 09.07.2012.

Radna odjeća, pa neznam da je itko vidio Biancu u manduri, niti bilo koga drugog zajedničara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije