Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
liberalizacija

Italija izlaz iz krize traži u 24-satnom radnom vremenu

via condotti
Silvije Tomašević
03.01.2012.
u 13:35

Do sada se uz posebne dozvole gradskih vlasti moglo raditi i nedjeljama i do kasno u noć.

Sve trgovine, supermarketi, restorani, kafići, trgovački centri, pubovi itd. mogu biti otvoreni 24 sata na dan svih sedam dana u tjednu, pa čak i praznicima. Liberalizacija je ključna riječ za 2012. godinu. Od 2. siječnja ove godine moći će se kupovati i danju i noću, ići u restorane i kafiće. To je prva odluka koja je odmah stupila na snagu iz niza predviđenih mjera liberalizacije tržišta koje je uvela talijanska vlada Marija Montija u zakonskom dekretu nazvanom "Spasi Italiju“.

Zakon je stupio na snagu, a sada općine imaju do 90 dana vremena da se pripreme za donošenje popratnih mjera. Osnovna je, na primjer, mjera sigurnosti za očuvanje javnog reda i mira, koju trebaju donijeti općine. S jedne se strane treba paziti na sigurnost otvorenih trgovina, a s druge i na mir, odnosno da građani sa stanovima pokraj kafića ili restorana ne budu uznemiravani noću.

Neki gradovi već su spremni za novo radno vrijeme trgovina, kafića, restorana, pubova. Rim, na primjer, može odmah zadovoljiti novim mjerama. Vlasnici trgovina, trgovačkih centara, kafića, restorana itd. odlučivat će samostalno o radnom vremenu. Više se neće trebati tražiti posebne dozvole za rad noću, nedjeljama ili praznicima. Do sada se uz posebne dozvole gradskih vlasti moglo raditi i nedjeljama i do kasno u noć. Ima i restorana i pizzerija koje rade i do kasno u noć, a neki kafići rade i cijele noći, ali su za takvo radno vrijeme trebali tražiti posebnu dozvolu. Od sada će svatko raditi prema vlastitoj procijeni.

Sindikati trgovaca kritiziraju liberalizaciju i drže da će ona dovesti do otpuštanja 67 tisuća djelatnika i zatvaranja malih trgovina. Drže kako se tom mjerom išlo na ruku velikim trgovačkim centrima i lancima trgovina. Povjerenik za proizvodnu aktivnost grada Rima Davide Bordoni drži da će se tom liberalizacijom povećati poslovi te kako su već i gradski stražari spremni zadovoljiti potrebe za očuvanjem sigurnosti i u noćnim satima.

Gradonačelnik Napulja Luigi de Magistris kaže da je tražio liberalizaciju radnog vremena trgovina, a ovaj nacionalni zakon podržava u potpunosti. U mnogim europskim zemljama radno je vrijeme trgovina fleksibilno, a u SAD-u se i noću može kupovati namirnice u supermarketima.

Komentara 29

CR
Crollywood
20:32 03.01.2012.

Pobjegao mi komentar prije vremena,sorry. Ukratko,bezbolno se situacija neće riješiti.Države se moraju pokriti s onim što uprihode..

Avatar Jana
Jana
14:01 03.01.2012.

Sve je jako poskupilo a plače su već dugo iste. Novi porezi tako da će biti sve gore i gore. Za Božićne i Novogodšnje praznike talijani su potrošili 30% manje od lanjske godine. Nezaposlenost raste iz dana u dan ii sigurno ih neće spasiti otvaranje dučana od 0 do 24 sata.

ST
Startrack
15:53 03.01.2012.

Najruznija stvar u Njemackoj i jeste sto soping centri nerade 24h.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije