Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Filipovići

Ispunila im se želja: Mama Božica za Božić puštena kući

Filipovići (1)
Foto: Antonio Bronić/Pixsell
1/15
24.12.2011.
u 09:00

Prikupili smo gotovo 30.000 kn, kupili četiri kreveta na kat, hladnjak, stol za 12 osoba...

Selo Blatnica pokraj Čazme bilo je premalo za silnu sreću koja se slila u skromu kuću blatnih zidova u kojoj je devetoro djece obitelji Filipović dočekalo majku Božicu (45) koju je Uprava kaznionice u Požegi pustila da blagdanski zatvorski dopust provede sa svojim najmilijima. A upravo su je oni s nestrpljenjem čekali gotovo pet mjeseci od kada je otišla na odsluženje kazne zbog krađe, jer su ostali sasvim sami. Tata Jovo, hrvatski branitelj, poginuo je prije godinu dana, a od tada život ovu brojnu obitelj nije mazio. Koliko im je teško bilo bez roditelja, uz veliko odricanje i skrb najstarije sestre Josipe (20) i same samohrane majke jednogodišnje Lukrecije, pisali smo već ranije.

A upravo je ta priča pokrenula veliku humanost i nesebičnost čitatelja Večernjeg lista kako bi ispisala najljepšu božićnu priču koju ni sanjati nije moglo devetoro mališana iz sela Blatnica. Životni jad Josipa (17),  Marka (16), Hrvoja (14), Sandre (13), Božice (11), Jovane (9), Silvija (7) i Silvije (5) o kojima se skrbi sestra Josipa (20) razgalila je srca hrvatskih građana. Od osnovnoškolaca do umirovljenika, od Iloka do Dubrovnika, pa i čitatelji iz Njemačke, Švicarske,  Makedonjie dolazili su pozivi Filipovićima s porukama kako nisu sami te pošiljke hrane, odjeće i obuće, te među malim Filipovićima jako željene slatkiše i igračke ne bi li ovi mališani, zaboravljeni donedavno od svih - doista uživali u nadolazećim blagdanima.

– Dosta ljudi nam je i došlo u Blatnicu donijeti darove. Mnogi su plakali kad su vidjeli kako i gdje živimo, da nemamo tekuće vode u kući, da svi boravimo, jedemo i spavamo samo u jednoj sobi, a da smo donedavno imali samo krumpir za jelo – kaže Josipa čiji mobitel ne prestaje zvoniti.Među darovateljima bilo je i sedmero članova Dragovoljnog vatrogasnog društva Kladare pokraj Pitomače. Djeci željnog svega u malu zemljanu kućicu, kojoj hitno treba obnova, donijeli su obilje hrane, odjeće i igračaka iz cijele Virovitičko-podravske županije.

Nastavit će školu

– Od malih nogu učimo svoje članove, a neki od njih imaju samo pet godina, humanosti i dobrovoljnom radu, pomaganju drugima. Nismo mogli zamisliti da dolazi Božić a da nismo prikupili poklone i na neki način i mi pomogli ovoj obitelji – kaže Mateja Fras, voditeljica vatrogasne mladeži DVD-a Kladare, dok njezini kolege iznose brojne kutije iz vozila kojim su dopremili pomoć iz cijele županije.
Filipovići već šest mjeseci žive sami bez roditeljske skrbi, uz veliku hrabrost i odricanje najstarije Josipe koja ih je držala na okupu. Predstavnica Centra za socijalnu skrb u tom vremenu posjetila ih je samo nekoliko puta, podsjetila na 4600 kuna, koliko obitelj ima pravo novčanog iznosa pomoći, te kao rješenje predložili davanje djece u udomiteljske obitelji ako se Josipa, koja je i samohrana majka jednogodišnje Lukrecije, više ne bude mogla brinuti o svojoj braći i sestrama.

– Da nije bilo dobrih ljudi, naš Božić bio bi jako siromašan i bijedan. No sada se sve promijenilo, puno vedrije gledam na budućnost, moj brat Marko, koji je morao i pauzirati školovanje u Ugostiteljskoj školi jer nismo imali novca za autobusni prijevoz, ponovno će moći u školu – priznaje Josipa.Bolji život obećale su im braniteljske udruge, predvođene zagrebačkom Hvidrom i Udrugom specijalne policije.

– Kada smo čuli da mališani spavaju na podu, brzo smo mobilizirali snage i pokrenuli se na akciju. Prikupili smo gotovo 30 tisuća kuna, ali i kupili kompletan namještaj – četiri kreveta na kat, hladnjak, stol za 12 osoba i stolce i toliko željenu perilicu rublja, kako Josipa više ne bi prala odjeću vodom iz bunara – poručio je Mirko Ljubičić, predsjednik zagrebačke Hvidre, koji će također na put kako bi ovu vrijednu donaciju uručio siromašnim Filipovićima.

Svi na okupu

Osim brojnih darova, najavili su i obnovu kuće u kojoj živi višečlana obitelj.
 
– Vrlo brzo ćemo doći s majstorima kako bismo uveli vodu u kuću te ćemo srediti kupaonicu kako ne bi morali obavljati nuždu u poljskom WC-u. Također ćemo sadašnje zemljane podove u kući zamijeniti parketom – najavio je Josip Klemm, predsjednik Udruge specijalne policije.

Filipovići su svi na okupu, u kućici je toplo, ali ne toliko od male peći na drva koliko od radosti i ljubavi koju je pod njihov krov unijelo veliko srce hrvatskih građana – da ova djeca, baš kako to zaslužuje svako dijete, dočekaju blagdane u obilju, zadovoljstvu i sreći.

Ključne riječi

Komentara 81

DO
doktorica
09:04 24.12.2011.

a koliko ima poštenih obitelji, siromašnih, koji ne kradu a treba im pomoći.....

MI
mica1111
09:05 24.12.2011.

...eto sve se može,kad se složna srca slože...

PO
pobjednik
12:42 24.12.2011.

Da je mama bila poštena nebih završila u zatvoru

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije