Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obiteljska drama

Ispovijest oca: Kriv sam, sinčić je gledao kako si kupujem heroin!

bivsi ovisnik
Marko Mrkonjić/Pixsell
07.05.2010.
u 10:20

Evo, sad mi je i sin počeo eksperimentirati s lakim drogama, a ja sam mislio da se toga neće sjećati jer je bio mali. Osjećam se strašno odgovornim...

Vodio sam sina u vrtić i putem svraćao kupiti drogu. On je to morao gledati i proživljavati. Svuda sam ga vodio sa sobom, mislio sam da ništa ne shvaća jer je malen, da se neće sjećati – počeo je svoju ispovijest 37-godišnjak podrijetlom iz Dalmacije. Heroinski je ovisnik bio 15 godina, što je obilježilo cijeli život njegova danas šesnaestogodišnjeg sina.

Dijete zauvijek obilježeno
– Zajedno smo išli kupovati drogu, a kada bih došao kući, otišao bih je konzumirati u kupaonicu, dok bi se on sam igrao u sobi – prisjeća se.

Dječak je, kaže, bio obilježen u naselju, u školi, govorili su mu da mu je tata narkoman, bio je povrijeđen. Naš je sugovornik drogu odbacio prije pet godina i započeo novi život u Slavoniji, zasnovao je obitelj, ima malo dijete. No, sin mu je, kaže, i danas obilježen njegovom prošlošću, a svakodnevno strahuje da mladić ne krene njegovim stopama.

– Već je eksperimentirao s lakim drogama, kaže da je to prolazna faza. Osjećam se strašno odgovornim jer sam zbog svog načina života kriv što nisam bio s njim. Živim normalan život, radim posao koji volim, samo što on nije uz mene – priča bivši ovisnik, danas terapeut u jednoj terapijskoj zajednici na osječkom području.

Sa sinom je u stalnom kontaktu, no katkad naiđe na otpor kada mu želi dati savjet.

– Čini mi se da me nekad hoće omalovažiti pa kaže "što mi imaš ti govoriti". No, svojim mu primjerom mogu pokazati da ne smije raditi isto što i ja – zaključuje.

Registriranih heroinskih ovisnika u Osječko-baranjskoj županiji ima 500-tinjak, no procjenjuje se kako ih je zapravo 800 do tisuću, a taj broj raste. Njih više od 80 posto ima malodobnu djecu. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, djecu je u 2008. imala ukupno 1601 osoba u Hrvatskoj liječena zbog zloporabe opijata. Roditelji tako zauzimaju trećinu ukupnog broja ovisnika liječenih od opijata. Od toga ih je polovica u braku, 14 posto u izvanbračnoj zajednici, a 36 posto djecu odgaja samo. Podaci za 2009. još nisu obrađeni.

– Osobito nas zabrinjava što će sutra biti s djecom čiji su roditelji heroinski ovisnici. Teško je reći kako će odrastati – ističe dr. Marija Kribl, voditeljica osječkog Centra za prevenciju i liječenje bolesti ovisnosti.

Liječnici su dužni alarmirati Centar za socijalnu skrb kada ocijene da je dijete u takvoj obitelji ugroženo, no to je, kaže dr. Kribl, vrlo težak zadatak.

Bake preuzmu brigu
– Onda postoji bojazan da će nam pacijenti prestati vjerovati i neće se više liječiti. Svi oni vole svoju djecu i ne žele je izgubiti, to nije sporno – ističe ona.

Događa se, dodaje, i da roditelji ovisnika preuzmu brigu o njihovoj djeci.

– Taj problem podiže dosta prašine i nitko o tome ne želi previše govoriti – zaključuje dr. Kribl.

Ovisnici na liječenje dođu, kažu u Centru, uglavnom zbog prisile – roditelja, policijskih istraga. Taj je motiv za početak dovoljan, no nužno ga je transformirati u osobnu potrebu za poboljšanje stanja.

Ključne riječi

Komentara 2

BL
Bluno
10:39 07.05.2010.

To je kao i sa svim ostalim devijantnim ponašanjima, djeca najviše kopiraju ono što vide doma, mediji i društvo manje utječu na to kako će se djete ponašati.Roditeljstvo, nije zezancija već velika odgovornost.

1J
1japan
14:06 07.05.2010.

sad bi bilo dobro da mali vidi kaznu 30 godina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije