Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prekinuli pregovore

Island odustao od ulaska u EU: 'To je demokracija'

'08.06.2011., Zagreb - Zastava Europske unije. Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
Patrik Macek/PIXSELL
14.06.2013.
u 13:00

– To je način na koji funkcionira demokracija – kazao je Gunnar Bragi Sveinsson, koji je prije tri tjedna preuzeo funkciju ministra vanjskih poslova Islanda.

Island je odustao od pristupanja Europskoj uniji, izvijestio je ministar vanjskih poslova te države Europsku komisiju, piše EUObserver

– To je način na koji funkcionira demokracija – kazao je Gunnar Bragi Sveinsson koji je prije tri tjedna preuzeo funkciju islandskog ministra vanjskih poslova. Istaknuo je da su obje stranke u Vladi u kampanji bile protiv ulaska Islanda u EU.

Kazao je da je glavni razlog njegova putovanja bio da kaže Europskoj komisiji kako je nova vlada donijela odluku o stavljanju pregovora "na čekanje".  – Dio smo Europe i svoje veze želimo jačati na druge načine – dodao je ministar.

Socijaldemokratska islandska vlada počela je 2010. godine pristupne pregovore jer je smatrala da joj Unija može ponuditi ekonomsku sigurnost nakon potopa bankarskog sektora 2008. godine. No, desne su stranke pobijedile na izborima u travnju, a ankete pokazuju da ulazak danas podržava samo 25 posto Islanđana.

>>Stranka koja je Island odvukla na dno vraća se na čelo države

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije