Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nije riječ o terorizmu?

Mobiteli putnika i posade zvone i 4 dana nakon nestanka Boeinga

nestali zrakoplov,Iranac
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/10
11.03.2014.
u 12:29

Navodno je i drugi putnik također bio mladić iz Irana koji je putovao u Amsterdam u potrazi za azilom. Sve se manje sumnja na teroristički napad

Jedna od čudnijih stvari vezanih uz otmicu nestalog leta Malaysia Airlinesa je činjenica da mobiteli putnika i članova posade i dalje zvone. Malezijska zrakoplovna kompanija sve je brojeve mobitela proslijedila kineskoj policiji, koja trenutačno radi na slučaju.

Obitelji putnika i članova posade nadaju se da će mobiteli pomoći u otkrivanju lokacije aviona. Neki od putnika su "online" na kineskoj društvenoj mreži QQ.

Muškarac koji se ukrcao na nestali let Malaysia Airlinesa bio je mladi Iranac (19) koji je putovao u Njemačku u kojoj je planirao tražiti azil. Informaciju je objavio šef malezijske policije Gen Khalid Abu Bakar. Istaknuo je, javlja BBC, kako je malo vjerojatno da je mladić terorist. Policija je kontaktirala i mladićevu majku koja ga je čekala u Frankfurtu, a reporteri BBC-ja pronašli su u Kuala Lumpuru njegova školskog kolegu. On im je ispričao da je poznavao i drugog mladića koji se na let ukrcao s lažnom putovnicom. Tvrdi da je i on podrijetlom iz Irana te kako se u Europu uputio u potrazi za azilom.

Malezijske vlasti jutros su objavile i fotografije tih mladića. Telegraph pak javlja da se 19-godišnjak koji je putovao s putovnicom Christiana Kozela zove Pouria Nour Mohammad Mehrdad.

Potraga za ostacima zrakoplova Boeing B777-200 koji je u petak navečer nestao dok je prevozio 239 ljudi od Kuala Lumpura do Pekinga ušla je u četvrti dan.

U istragu su se uključili FBI i Interpol jer se ne isključuje da je nestanak zrakoplova povezan s terorizmom. Sumnje u takav scenarij podupire i otkriće da se dvoje putnika na let ukrcalo s lažnim, odnosno ukradenim putovnicama. One su, podsjeća CNN, ukradene u Tajlandu Talijanu Luigiju Maraldiju i Austrijancu Christianu Kozelu. Otkriveno je i da je dvije karte koje glase na te putovnice kupila ista osoba na kineskom online servisu za kupnju karata Travelsky te kako su osobe s lažnim putovnicama imale i karte za nastavak puta prema Europi.

Tajlandska policija tvrdi da je otkrila kako je te karte kupio Iranac Kazem Ali za svoju dvojicu prijatelja. Kupio ih je gotovinom u posljednji trenutak. Šef malezijskog civilnog zrakoplovstva Azharuddin Abdul Rahman jučer je potvrdio da muškarci koji su se na let ukrcali s lažnim putovnicama nisu izgledali kao Azijati, ali nije želio otkriti koje su nacionalnosti bili.

>>Karte za let sredila im 'iranska veza'?

Komentara 29

DO
downunder
08:26 11.03.2014.

Da, kupio Iranac za dvojicu crnaca koji su, prema riječima malezijskog ministra, izgledali kao Balloteli. Još samo nedostaje informacija da su pričali na ruskom.

Avatar think pink
think pink
14:36 11.03.2014.

ako mobiteli rade, to znači da su negdje na kopnu, a ne u moru. avion se vjerojatno srušio na drugom mjestu, a ne tu gdje ga traže...

Avatar Azriel
Azriel
14:50 11.03.2014.

ako je mob upaljen i zvoni, ne znači da se može naći lokacija. Naime da bi se mob locirao, trebaju biti zadovoljeni jedan od dva slijedeća uvjeta. Ako ga tražiš prek signala mobitela, mora biti u dometu tri odašiljača, i onda se radi triangulacija. Ako mob ima ugrađen GPS, onda ga se može naći praktički u petnaest metara. Pod uvjetom da je GPS uključen. Znači to što mob zvoni, baš ništa ne znači..... Isto tako, ako moraš isključiti mobitel kad ulaziš u avion, možda je mob preusmjeren, pa ak je isključen zvoni ali na neki sasvim drugi broj.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije