Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
do indijskog oceana

UAE otvorio naftovod koji zaobilazi Hormuški tjesnac

Holyfield
Foto: AFP
1/2
15.07.2012.
u 22:12

Ovim potezom smanjuju se posljedice eventualnog blokiranja tog strateški iznimno važnog tjesnaca od strane Irana

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima danas je otvoren naftovod dug 370 kilometara koji vodi do novog terminala na Indijskom oceanu, a pritom zaobilazi Hormuški tjesnac, čijim blokiranjem često prijeti Iran. Novim naftovodom prolazit će 75 posto emiratske nafte, što je oko 1,8 milijuna barela na dan.

Otvorenju su prisustvovali dužnosnici iz velikih naftnih kompanija poput ExxonMobila, Shella i Totala, prenosi BBC. Otvorenje naftovoda pozdravio je američki veleposlanik u UAE-u Michael Corbin, rekavši kako je značajno što omogućuje izravan prijenos nafte iz Emirata prema Indijskom oceanu i smanjuje gužvu u Hormuškom tjesnacu.

Podsjetimo, Iran je u posljednjih nekoliko mjeseci, uslijed nametnutih sankcija zapadnih zemalja zbog ulaganja u nuklearnu energiji, više puta prijetio zatvaranjem Hormuškog tjesnaca. Riječ je o jednom od najvažnijih koridora za prijevoz nafte kojime prolazi gotovo jedna petina prodane nafte, a o njemu su do današnjeg otvorenja veliki izvoznici nafte poput UAE-a, Kuvajta i Katara bili potpuno ovisni.

Komentara 22

OB
-obrisani-
22:35 15.07.2012.

WWW 3 je na pomoluu Banksteri još nije dosta ?

CH
chemica
22:48 15.07.2012.

Homeinijevci će po katastrofi koja će snaći njihov narod "nadmašiti" Iračane i Libijce. Taman kada pomisliš da ne postoji gluplji režim u tom dijelu svijeta, pojave se neki novi Sadam ili Gadafi koji kao da priželjkuju zlo koje će im se neminovno desiti.

ZA
zagrebHR
22:31 15.07.2012.

Saudijska Arabija i UAE su u zadnjih nekoliko mjeseci osposobili stare naftovode koji 30 godina nisu bili u funkciji tako da izbjegnu trasnport nafte Perzijskim i Omanskim zaljevom, to je jasan pokazatelj da se priprema napad na Iran, isto takoo polako se grupiraju zračne i pomorske snage Amerike, Britanije i Francuske za napad na Iran, kako će se razvijat situacija to niko ne može predvidit ali da će bit napad na Iran sigurno će bit jer iranska vlast ima samo dvije opcije, pridružit se Rothschild grupi ili nestat sa scene, vidit ćemo ko će pobijedit Iran ili Rothschild grupa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije