Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spremni za odmazdu

Iran izrađuje atomsku bombu, SAD i Izrael spremni za uporabu sile

iran
afp
07.11.2011.
u 13:20

U razvoju oružja Iranu je najviše pomogao sovjetski znanstvenik koji ih je obučio kako izraditi detonatore potrebne za lančanu reakciju

Iran je uspješno prevladao sve potrebne korake za izradu nuklearnog oružja, izvijestila je UN-ova Agencija za praćenje nuklearnog razvoja. Prema informacijama koje posjeduju, prenosi Reuters, Iranu su u tome pomogli strani stručnjaci.

Nakon izvješća koje će ovog tjedan izdati Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) o tome kako Iran sastavlja nuklearnu bombu, očekuju se još snažnije sankcije Zapada nad Iranom.

U razvoju nuklearnog oružja, smatra IAEA, Iranu je najviše pomogla suradnja s bivšim sovjetskim znanstvenikom koji je Irance podučavao kako napraviti visoko precizne detonatore kakvi se koriste za izazivanje nuklearne lančane reakcije. Izvješće također potvrđuje da je Iran nastavio s nuklearnim istraživanjem i nakon 2003. od kada je, kako su vjerovali američki obavještajci, zbog međunarodnog pritiska istraživanje navodno zaustavljeno.

Zapad vjeruje da Iran pod krinkom društvenog programa razvoja nuklearne energije pokušava napraviti nuklearno oružje. Teheran službeno niječe proizvodnju atomske bombe i tvrdi kako uran obogaćuje samo kao gorivo za pokretanje nuklearnih reaktora.

Zbog nastavka obogaćivanja urana SAD, EU i njihovi saveznici nametnuli su Iranu ekonomske sankcije, a SAD i Izrael neslužbeno su najavili mogućnost upotrebe sile nad iranskim istraživačkim centrima čime su u ovoj islamskoj republici samo izazvali prijetnje odmazdom. IAEA tvrdi da je ovoga puta iranski istraživački program puno ambiciozniji, bolje organiziran i daleko uspješniji nego što se pretpostavljalo.

Komentara 1215

Avatar kobra11
kobra11
22:19 07.11.2011.

@rea ocito da bolujes od botulima kao tvoj Sarkozi

OB
-obrisani-
23:42 07.11.2011.

pozz Wiki

Avatar jele
jele
19:35 07.11.2011.

Moram pohvaliti Marsijanca na njegovoj neumornoj borbi za rad, poštenje, moral, ISTINU i pravdu. Čestitke!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije