Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
cyber kriminal

Interpol ih prijavio jer su skinuli par filmova i igara s interneta!

acta,prosvjed,slavonski brod (1)
Ivica Galović/PIXSELL
06.03.2012.
u 11:57

"Kriminalci" su uz filmove i računalne igre skinuli i paket programa Microsoft Office. Ništa nisu prodavali ni umnažali

Kaštelani M.V. (39) i T.V. (36) uhićeni su zbog piratstva na internetu.  Prijavio ih je Interpol iz Luksemburga jer su neovlašteno skinuli nekoliko filmova, računalnih igara i paket programa Microsoft Office. Oštećene su tvrtke Microsoft, Electronic Arts i Dreamworks.

M. V. je skinuo nekoliko filmova i računalnih igrica, a T. V. je skidao Microsoftove programe i igrice, primjerice popularne Call of Duty, Need for Speed i slične.

Skinute filmove, računalne igre i programe nisu umnažali ni distribuirali.

Protiv 39-godišnjaka bit će podnesena kaznena prijava za nedopuštenu uporabu autorskog djela, a 36-godišnjak će uz tu prijavu dobiti i onu za povredu prava proizvođača zvučne ili slikovne snimke te prava u vezi s radiodifuzijskim emisijama, djelo koje je opisano u članku 231 Kaznenog zakona RH.

Ovo je jedno od prvih uhićenja u Hrvatskoj zbog piratstva. Nakon što su ih saslušali, policija je dvojicu Kaštelana pustila da se brane sa slobode.

I dok su internetski portali prepuni komentara prestravljenih korisnika interneta koji su se prepoznali kao počinitelji istih ili sličnih kaznenih djela, akteri ovog slučaja ni pod koju cijenu nisu željeli istupiti u javnosti.

– Ni slučajno! Ovo mi može upropastiti život! – odgovorio je jedan od njih na molbu za razgovor.

Neslužbeno, Interpol je na dvojicu Kaštelana nabasao slučajno, istražujući neki drugi slučaj, ali ih je po službenoj dužnosti prijavio našoj policiji u Zagrebu.  

Uhićenja podsjećaju na ACTA-u

Iako u Hrvatsku kontroverzni međunarodni trgovinski sporazum ACTA još nije ni stigao i u postojećim zakonima imamo članke o zaštiti autorskih prava, ovo uhićenje podsjeća na uhićenja u zemljama koje su izglasale ACTA-u. Mladići su uhićeni zbog nelegalnog skidanja filmova s interneta, a sporazum ACTA baš to želi spriječiti. Sporazum kojim se želi zaustaviti krivotvorenje i zaštititi autorska prava dosad su potpisali SAD, Japan, Kanada i 22 zemlje članice Europske unije, a među zemljama koje to nisu učinile su Njemačka i Danska.

Donedavno diljem svijeta organizirani su prosvjedi protiv kontroverznog zakona, a prosvjedima su se simbolično pridružili i hrvatski građani. U Velikoj Britaniji   nedavno su također uhićeni brojne ljudi kojima zbog ilegalnog skidanja glazbe prijeti i do 10 godina zatvora. Zbog brojnih prigovora čak je i Europska komisija odustala od ratifikacije sporazuma te se zbog toga obratila Sudu pravde Europske unije koji treba ocijeniti krši li ACTA neka od temeljnih prava EU.

Zbog ACTA-e su ugašene i brojne stranice za skidanje sadržaja s interneta poput Megauploada, Filesonica i Fileservea, a vlasnik Megauploada Kim Dotcom čak je i uhićen. 

Ključne riječi

Komentara 182

DR
drznedaj
13:18 06.03.2012.

Ja mislim da to nije istina. Kolko ja znam to tako nejde. Ili nije do kraja ispricana prica ili nije provjereno

MC
Mort Cinder
12:21 06.03.2012.

Ma najbolje neka nas sve zatvore ...... ionako im sao smetamo ....

MO
modovisisajteMaraschino
12:26 06.03.2012.

pun oglasnik pirata koij su zaradili para i para na prodaji a uvijek nastrada netko mali

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije