Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pomorska nesreća

Horvatinčić se branio šutnjom, određen mu 48-satni pritvor

Horvatinčić (1)
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/13
17.08.2011.
u 10:24

Stručnjaci se slažu: mogao je zaustaviti brod bez obzira na uključen autopilot.

Na prijedlog državnog odvjetništva Tomislavu Horvatinčiću određeno je 48-satno zadržavanje u pritvoru zbog potrebe saslušanja svjedoka i dopune istražnih radnji. Na snazi je rješenje o zadržavanju, a u tih 48 sati DORH mora podnijeti zahtjev za provođenje istražnih radnji – rekao je Branko Baica, odvjetnik Tomislava Horvatinčića, nakon gotovo dvosatnog saslušavanja u istražnom centru šibenskog Županijskog suda.

Branio se šutnjom

Branko Baica prenio je novinarima riječi Tomislava Horvatinčića.
– Rekao je da mu je izuzetno žao zbog svega što se dogodilo i da će i on osobno i njegova grupa poduzeti sve da umanji posljedice ove strašne nesreće i već su u tom pravcu poduzeti koraci. Pokušat će se stupiti u kontakt s obitelji i s veleposlanstvom i bit će na raspolaganju koliko god bude mogao  – rekao je Branko Baica dodajući da se Horvatinčić branio ponavljajući ono što je već izrekao u medijima.

Branko Ivić, glasnogovornik Županijskog suda u Šibeniku je pak nakon saslušanja rekao da se Tomislav Horvatinčić branio šutnjom.

>>Horvatinčić gliserom usmrtio dvoje Talijana, a krivi upravljački sustav

– Protiv uhićenika je određeno zadržavanje od 48 sati u kojem roku DORH može podnijeti istražni zahtjev i predložiti određivanje pritovra. Uhićenik je prijavljen za kazneno djelo izazivanja pomorske nesreće i to o neizravnoj namjeri što je teža kvalifikacija i za to je predviđena kazna do deset godina zatvora – rekao je Branko Ivić. 

Nakon što je još jučer Tomislav Horvatinčić kao glavni uzrok nalijetanja na talijansku jedrilicu istaknuo kvar na upravljačkom sustavu jahte, ne prestaju stručne i nestručne procjene o tome je li moguće da komande broda tako zakažu.

Inače, Gordan Baraka, savjetnik u Centru za obuku pomoraca u Šibeniku, novinarima je rekao kako autopilot nikako ne smije biti bez nadzora niti može zamijeniti kapetana. Dodao je da je na kapetanu ili skiperu hoće li i kada će uključiti autopilot. Na upit kako se ponaša autopilot kada ga se isključi, rekao je kako to ovisi o brzini, ali da se brod uglavnom "ukopa", ali i da to ovisi o dimenzijama broda. Baraka nije htio govoriti i o konkretnom slučaju Tome Horvatinčića.

Horvatinčić nije bio pod utjecajem alkohola

Priopćenjem o nastavku istrage pomorske nesreće kod Primoštena u srijedu poslijepodne oglasilo se i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture iz kojeg su istaknuli da još uvijek nisu utvrđene okolnosti u kojima je 12-metarska motorna jahta Santa Marina udarila u lijevi krmeni dio 12-metarske jedrilice Santa Pazienza, odnosno u njezin kokpit, kada je stradalo dvoje talijanskih državljana. Iz ministarstva su istaknuli da jedrilicom upravljao Francesco Salpietro iz Padove, a identitet poginule  ženske osobe još se utvrđuje.

>>Horvatinčić je 1980. usmrtio pješakinju pa se branio ludilom

 – Prema iskazu T. H. jahta Santa Marina kretala se iz smjera Tribunja prema Hvaru u smjeru jugoistoka pokraj otoka Maslinovika, a u smjeru sjeveroistoka prema Primoštenu kretala se jedrilica Santa Pazienza što potvrđuju i snimke pomorskog radarskog sustava Ministarstva mora – kažu iz ministarstva dodajući da Tomislav Horvatinčić ima dozvole za upravljanje svim jahtama, pa i jahtom kojom je skrivio pomorsku nesreću. Iz ministarstva su istaknuli da je obavljen i alkotest koji je pokazao da Horvatinčić i njegova suputnica nisu bili pod utjecajem alkohola. Tomislav Horvatinčić i Anica Đerđe Dilber danas vjerojatno neće biti ispitani u Lučkoj kapetaniji, potvrdio je novinarima Boris Seljanovski iz Lučke kapetanije Šibenik, a ujedno i predsjednik istražnog povjerenstva pomorske nesreće koju je ustrojilo resorno ministarstvo.
– Dobili smo dojavu od policije da je T. H. zadržan u krim-policiji na obradi i u dogovoru s istražnim sucem vjerojatno ćemo ga sutra ispitati. Istražno povjerenstvo provjerava svu dokumentaciju, spise i dokumente u suradnji s policijom i istraga još uvijek traje. Inače, jedan Nijemac bio je očevidac pomorske nesreće. Čuo je udar glisera u jedrilicu i pokušao je spasiti ozlijeđene te je usidrio jedrilicu. Lučku kapetaniju prvi su nazvali prijatelji T. H., rekao je Boris Seljanovski te dodao se preko veleposlanstva pokušava uspostaviti kontakt s obitelji stradalih talijanskih državljana.

>>Talijanski mediji: Horvatinčić se pokušava opravdati za nesreću

Rekao je da će iz glisera biti izvađen autopilot te da će se s njegovih zapisa utvrditi koja je bila brzina i gdje se nalazio gliser.
– U istrazi ćemo, osim autopilota, koristiti i naš radarski sustav i to će biti ključni dokaz koji će pokazati kako su se brodovi kretali – rekao je Seljanovski koji nije htio špekulirati na upit je li se u slučaju kvara autopilota motor mogao samo ugasiti te tako spriječiti tragediju.

Vozio je prebrzo

Na upit je li se utvrdilo da je Tomislav Horvatinčić vozio unutar pojasa od 300 metara od obale, rekao je:
– Po svemu sudeći, vozio je unutar pojasa od 300 metara, i to više od  20 čvorova, a morao je prilagoditi brzinu – rekao je Seljanovski te potvrdio da je dopuštena brzina 5 čvorova.

>>Obitelj poginulih Talijana šokirana tragedijom kod Primoštena

Glasnogovornica PU šibensko-kninske Marica Kosor u 14.30 sati, ne imenujući Tomislava Horvatinčića, rekla je kako je u tijeku istraga protiv 63-godišnjaka zbog izazivanja pomorske nesreće sa smrtnom posljedicom. Na upit tko je policiju obavijestio o nesreći rekla je kako je dojava dobivena s glisera, a nije htjela komentirati tvrdnju iz Lučke kapetanije iz koje su rekli kako su njih izvijestili Horvatinčićevi prijatelji.

Također nije odgovorila na upit je li Horvatinčić pokušao pomoći stradalima.

Na upit kada je Horvatinčić uhićen, s obzirom na to da je snimljen na mjestu suvozača u civilnom, a navodnom policijskom vozilu, a ne otraga kao što je uobičajeno, Marica Kosor je rekla da nema podatke je li u trenutku nastanka te fotografije 63-godišnjak bio uhićen.

Komentara 267

Avatar Vucibatina
Vucibatina
13:25 17.08.2011.

Remetinec je mijesto za Horvatinčića !

BO
boxerzg
15:23 17.08.2011.

mellifera196666: potpisujem.

FI
fiberglas
11:20 17.08.2011.

Ma kakav sudar na moru? Ma dajte, kajgod! Najobičnije rukovanje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije