Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
imovinske kartice

Imovinske kartice - Laburisti među najbogatijim zastupnicima

branko vukšić, portal
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
21.01.2012.
u 08:00

Svi saborski zastupnici kao i članovi Vlade svoje imovinske kartice Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa moraju poslati najkasnije do ponedjeljka 23. siječnja.

Uvede li nova vlada porez na imovinu “loše se piše” Hrvatskim laburistima. Prema imovinskim karticama koje su predali Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa saborski zastupnici iz te stranke vole nekretnine.

Bogati D. Marasović

Najbogatiji među njima je Branko Vukšić koji je u svojoj kartici prijavio tri stana. Jedan ima 80 četvornih metara, drugi 78, a treći 43 i svi su u Zagrebu. Pored stanova Vukšić ima i apartman na Cresu te kuću s okućnicom od 79 četvornih metara u Nedelišću. Vrijednost svih Vukšićevih nekretnina je veća od 3,5 milijuna kuna. Kako navodi u svojoj kartici prvi je stan sa suprugom stekao otkupom, drugi je kupio novcem od otpremnine iz Večernjeg lista, a treći, sustanarski stan novcem od prodaje dionica Nove TV. Apartman i kuću u nizu na Cresu kupio je kreditom, ušteđevinom, a dijelom novcem od honorara. Dvije trećine kuće u Nedelišću je naslijedio, a jednu trećinu kupio je sam.

Njegov stranački kolega Zlatko Tušak ima stan i kuću u Bjelovaru, zemljište od 11.500 četvornih hvati u Grižanima, voćnjak, a gradi i vikendicu od 72 četvorna metra. Uz nekretnine ima i više od 20 tisuća eura ušteđevine. Laburist Mladen Novak ima pak stan i kuću s okućnicom u Sisku, a posjeduje i oranice, šume i voćnjak. U kartici je prijavio i grobnicu.

Zanimljiva je i imovinska kartica HDZ-ovog Dujomira Marasovića. Ravnatelj KBC-a Split ima stan u Splitu vrijedan 1,1 milijun kuna, 3500 četvornih metara građevinskog zemljišta također u Splitu vrijedno 2,5 milijuna kuna, kuću i polje u Omišu, vikendicu na Šolti vrijednu 700 tisuća kuna, garsonijeru u Zagrebu od 350 tisuća kuna i gotovo 100 tisuća eura ušteđevine. Zanimljiva je i Marasovićeva napomena u kartici kako ju je ispunio “ad hoc” u Saboru na osnovu sjećanja i prethodnih spoznaja pa su, kako kaže, moguća minimalna odstupanja u podacima o štednji.

Predsjednik Sabora Boris Šprem ima nepromijenjenu imovinsku karticu i vlasnik je stana u Zagrebu od 83 metra četvornih i oranice u Vrbniku od 795 metara četvornih. Sa suprugom je suvlasnik još jednog stana u Zagrebu od 77 metara četvornih, a uštedio je 25.000 eura i ima umjetničkih slika vrijednih 40 tisuća kuna.

Sin prvog hrvatskog predsjednika Miroslav Tuđman bogati je vlasnik uglavnom naslijeđene i darovane imovine. Kuću na Braču od 140 metara četvornih sam je kupio, drvenu kućicu (40m2) poklonio mu je rođak a u Veliko Trgovišće preselio ju je 1982. godine, četvrtinu kuće od 400 m2 naslijedio je od oca, supruga mu je naslijedila stan od 180 m2, a od ujaka je naslijedio još stan od 98 m2. Naslijedio je i tridesetak umjetnina čiju vrijednost ne zna.

Bogata je nasljednica i Nada Turina Đurić, bivša dožupanica Primorsko - goranske županije. Suvlasnica je naslijeđenih 10.000 metara četvornih zemljišta u Kraljevici koje je procijenila na pet milijuna kuna. Ima još dvije kuće u Šmriki i vikendicu u Fužinama.

Kosor prodala automobil

Bivši ministar uprave Davorin Mlakar suvlasnik je kuće u Zagrebu od 230 m2 koju je procijenio na 3,7 milijuna kuna. Ima garažu od 60.000 kuna i ulja slikara Izvora Oreba vrijedna 32.000 kuna. Za vratom mu je i kredit od 50.000 eura. Zanimljivo je da je umirovljenik Željko Šemper prijavio svoj i suprugin bicikl koji zajedno vrijede 1100 kuna, a Damir Kajin prijavio je pokretninu - kuhinju Meblo iz 2000. godine čiju vrijednost nije procijenio.

Inače, svi saborski zastupnici kao i članovi Vlade svoje imovinske kartice Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa moraju poslati najkasnije do ponedjeljka 23. siječnja. Bivša premijerka Jadranka Kosor svoju će, kako je rekla u Saboru, dostaviti na vrijeme i to s jednom promjenom - prodala je automobil u mandatu.

Komentara 83

Avatar pupoljak
pupoljak
08:39 21.01.2012.

Eeeee, Vukšić je znao unovčiti svoje novinarstvo, zato i imamo ovakve političare.

FO
FOISZ
12:00 22.01.2012.

trebali bi promjeniti naziv iz Laburisti (Radnici) u Kapitalisti, il\' još bolje Hrvatski Drpatori... Mislim doslovno se zovu \"Hrvatski Radnici\" XD.....

XY
xyzzyx
08:29 21.01.2012.

Nisu najbogatiji već najmanje lažu....Tko je bogatiji od Čačića npr?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije