Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
01.09.2014. u 12:00

Koliko god zazivali neko treće rješenje, treću snagu, realna je situacija da je HDZ i dalje najjača stranka u državi

Uopće nije bilo neočekivano kad je Državni zavod za statistiku objavio kako nam i 11. kvartal zaredom pada BDP i kad su ekonomski analitičari upozorili da s ovakvim trendom država sigurno ide prema bankrotu. Također nije bila neočekivana reakcija vladajućih. Milanku Opačić nije briga jer nije njezin resor, Branko Grčić u staroj maniri prorokuje i traži izgovore, Gordan Maras cinički nam poručuje da će bolje biti 2015., ali zato je Zoran Milanović dao svima nama do znanja da nema pojma što priča i da on jednostavno vrluda kao i cijela njegova Vlada. Jer, kaže Milanović, da je kriza došla zato što je hrvatsko gospodarstvo bilo prenapuhano i na osobnoj potrošnji. Je li se netko sjetio premijera pitati, ili mu prišapnuti, da njegova Vlada hoće podići neoporezivi dio plaće upravo kako bi potaknula osobnu potrošnju?! Tko je tu lud? Dakako, ni Josipovićeva reakcija nije bila neočekivana, blaga, nikakva, s podjelom krivnje na sve strane, a on pere ruke kao Poncije Pilat.

Ali dobro, vladajući su gotovi, izgubljeni, pitanje je samo na izborima kakav će krah doživjeti, hoće li HDZ s partnerima dobiti relativnu većinu u Saboru ili možda čak dvotrećinsku većinu kakvu je dobio Orban u Mađarskoj. Ubrzo ćemo znati i kakva sudbina čeka Josipovića. Također je jasno da je ova vladajuća garnitura prokockala sve svoje šanse i da u ovo kratko vrijeme više ništa ne može napraviti, a da je svaki njihov idući potez samo još neuračunljiviji. Sve se okreće prema HDZ-u! Koliko god mnogi zazivali neko treće rješenje, treću snagu, realna je situacija da je HDZ i dalje najjača stranka u državi, uza sve svoje afere, i da je realno očekivati da će se vratiti na vlast.

Samo je pitanje hoće li se bankrot tada već dogoditi ili još neće. Kako je realno očekivati da se HDZ vrati na vlast, tako je itekako opravdano što prije sve njih, od Tomislava Karamarka na niže, gnjaviti s pitanjima što oni pripremaju kad dođu na vlast. Ako bi išli redom, evo ključnih pitanja. Čekate li da vam vlast dođe u ruke inercijom pa što bude ili imate na pameti povijesnu priliku da nešto napravite i da se pripremite? Jer HDZ je s Franjom Tuđmanom dobio rat. Sad je pred nama drugi rat, druga oluja, gospodarska, koju treba dobiti. Je li HDZ spreman dobiti i tu oluju? Ili će ga oluja pomesti u ropotarnicu povijesti? Nije HDZ nikakva svetinja ni Karamarko zlatno tele pa da se njima treba klanjati. Ili će napraviti ono što narod treba, za što ih se plaća, ili ih treba pospremiti za vijeke vjekova. Je li HDZ unutar sebe spreman za preuzimanje vlasti? Ili će se dogoditi kao SDP-u, da u osam godina oporbe ništa nije pripremio, pa je tek dolaskom na vlast počelo neko bauljanje? Zna li se tko će koje resore pokriti, koji ljudi, s kojim zadatkom? Je li HDZ spreman za radikalni zaokret u gospodarskoj politici? Je li spreman prestati s uhljebljivačkom politikom kakvu je i on zastupao sve ove godine? Je li spreman za reformu javne uprave i lokalne samouprave? Na drastično smanjenje županija i općina? Je li spreman na drastičnu promjenu porezne politike? I uopće na drastičan odnos prema državnom novcu? Ili se nije ništa mnogo promijenilo? Pa će se događati kao nedavno na jednom stranačkom skupu, da dio uzvanika HDZ-a ne plati račune i pobjegne, a drugi mašu stranačkom iskaznicom i traže da im se besplatno posluži piće? Ili, ako se najavljuju neka nova ministarstva ili projekti, je li već razrađeno odakle će se to financirati? Mnogo je tu pitanja na koja nema konkretnih odgovora. Tako ni nakon objave zadnjeg izvješća o BDP-u od oporbe nismo dobili baš neke konkretnije odgovore, osim uopćenih.

Istina, treba raskrstiti s Titom i komunizmom, ali od toga neće biti kruha i nadolazeće hrvatske generacije neće imati budućnost ako ne spasimo gospodarstvo. Stoga, ili će HDZ promijeniti kotač ili ćemo i s HDZ-om jednom zauvijek raskrstiti! Samo je jedna svetinja, a to je Hrvatska!

>> Karamarko: Mi ćemo izgraditi Pelješki most i brzu cestu do Dubrovnika

>> Ljevica okuplja veći blok, HDZ jači i još raste

Komentara 118

Avatar CorleoneMichael
CorleoneMichael
12:25 01.09.2014.

Recept za izlazak iz krize u dva koraka: 1. pobjeda Kolinde nad fikusom, a 2. nadmoćna pobjeda HDZ-a nad nesposobnom partijom.

NJ
njoj
15:34 01.09.2014.

Orah=SDP, prema tome jedina prava opcija je HDZ!

DU
Deleted user
12:12 01.09.2014.

ove moramo svakako minjat na čelu sa predsjednikom.jako loša postava sadašnjih vladajućih

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije