Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kritizirao mnoge

Iako je kriv pilot, već kruže razne teorije zavjere

kaczynski
Reuters
10.04.2010.
u 18:37

Nevjerojatno je da vlada jedne države ima zrakoplov s tako starom tehnologijom

Prokleta Katinska šuma. Sedamdeset godina nakon što je sovjetska vojska masakrirala poljsku vojnu i intelektualnu elitu, ponovno se dogodila tragedija u kojoj je Poljska, mogli bismo reći, obezglavljena. U avionskoj nesreći poginuli su predsjednik Lech Kaczynski i njegova supruga te brojni uglednici iz političkog, vojnog i intelektualnog života Poljske. Povjesničari će se teško prisjetiti nekog događaja u kojem je u nesreći država ostala bez vodstva.

Dok su za prvu katinsku tragediju krivci Staljinovi vojnici, jučerašnju je, prema dostupnim podacima, skrivio pilot koji je pod svaku cijenu htio sletjeti u Smolensk iako su mu ruski kontrolori leta sugerirali da sleti u Minsk. Iako je, dakle, riječ o ljudskoj pogreški, neće se moći izbjeći političke konotacije te, u ovakvim situacijama, neizbježne teorije zavjere. To su uostalom u svojim reakcijama istaknuli ne samo “obični građani”, nego i bivši poljski predsjednik Lech Wallesa.

Dobar materijal za razne teorije bit će i politička stajališta pokojnog Kaczynskog koja su bila sve samo ne konvencionalna i diplomatska. On je bio svojevrsni enfant terrible europske politike. Svi se sjećamo kako je cijela Europa strepila hoće li potpisati Lisabonski ugovor koji je, nakon što je svima pojeo živce, ipak podupro. Bio je jedan od najžešćih kritičara Njemačke kojoj je nerijetko predbacivao nacističku prošlost. Nije birao riječi kad je trebalo kritizirati i druge važne europske zemlje.

Otvoreno je vodio antirusku politiku, što je stvaralo problem i EU. Bio je jedan od najvećih zagovornika postavljanja raketnog štita u Poljskoj od kojeg je američki predsjednik Obama na kraju odustao. Kod kuće, u Poljskoj, vodio je izrazito konzervativnu politiku koja se oslanjala na Katoličku crkvu. Mjesto nesreće nije moglo biti gore za kolektivno pamćenje Poljaka. No, Katinska šuma i dan danas predstavlja veliki politički uteg u odnosima Poljske i Rusije. Još uvijek nisu do kraja razriješene pojedinosti oko pokolja koji je zapoviedio Staljin.

Sada će se postavljati i pitanje o avionu koji je koristila vlada. Doista je nevjerojatno da vlada jedne velike države ima avion s tako starom tehnologijom. Vjerojatno vlada nije kupila novi avion i zbog toga što bi odmah bila izložena žestokim kritikama javnosti i oporbe. Padale bi optužbe, primjerice, zemlja je u recesiji, a političari sebi kupili avion.

Komentara 20

UK
Ugo Kajvez
19:02 10.04.2010.

The pilot was told Smolensk airport was closed because of thick fog, according to the news agency Interfax. He was offered a choice of landing instead at either Moscow or Minsk, the capital of Belarus, but decided to continue with the original flight plan to Smolensk. The pilot made three unsuccessful attempts to land before the crash. On the fourth try the plane fell apart, Interfax said, citing officials at Smolensk\'s interior ministry.

UK
Ugo Kajvez
20:00 10.04.2010.

10.04.2010. u 19:25h Vladimir1204 . Zato imamo tebe ......

Avatar Vladimir1204
Vladimir1204
19:25 10.04.2010.

Ugo Kajvez Mogao si i ti to napraviti, nije sigurno da bas svi Hrvati citaju engleski. Aerodrom u Smolensku je bio zatvoren zbog guste magle po agenciji Interfax. Pilot je bio upucen na aerodrom u Moskvu ili Minsk glavni gradad Belarusije, ali je odlucio sletjeti au Smolensk. Pilot je napravio tri pokusaja sletanja prije pada. U cetvrtom je avion pao. Interfax citira unutrasnje ministarstvo Smolenska.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije