Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Grčkoj sve dramatičnije

I Standard & Poor smanjio kreditni rejting Grčke

grčka
vl
17.12.2009.
u 08:31

I druga međunarodna kreditna agencija snizila je kreditni rejting Grčkoj uz obrazloženje da mjere štednje koje je najavila grčka Vlada neće biti dovoljne za smanjenje nagomilanih dugova, piše BBC.

Tjedan dana nakon što je agencija Fitch snizila kreditni rejting Grčke, izazvavši najtežu financijsku krizu u povijesti te zemlje, i druga međunarodna kreditna agencija Standard & Poor snizila je kreditni rejting Grčkoj uz obrazloženje da mjere štednje koje je najavila grčka vlada neće biti dovoljne za smanjenje nagomilanih dugova, piše BBC.

Obavijest o sniženju rejtinga stigla je dva dana nakon što je grčka vlada najavila “drastične” mjere štednje. U S&P-u očito smatraju da prijedlozi grčkog premijera Gerogeua Papandreua o ograničavanju zapošljavanja i plaća u javnom sektoru, 10-postotnom smanjenjenju socijalnih troškova, "značajnom smanjenju potrošnje za vojsku", uvođenju poreza u visini od 90 posto na bonuse koje banke isplaćuju svojim menadžerima te reorganizaciji fiskalnog sustava kako bi se povećali prihodi države nisu dovoljni.

Prema Papanreuu, te bi mjere, koje bi na snagu stupile iduće godine, rezultirale i smanjenjem grčkog proračunskog manjka ispod tri posto BDP-a, što je plafon za članice eurozone. No, u S&P očito misle drugačije, odnosno da to i dalje nije dovoljno ni konkretno za smanjenje javnog duga države od već 300 milijuna eura, na što su sniženjem kreditnog rejtinga Grčkoj, još jednom upozoreni globalni ulagači.

Podsjetimo, grčki bi manjak u ovoj godini trebao dosegnuti 12,7 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije